Udruženje EVE (foto: Đorđe Đoković)
Udruženje EVE (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2014, 08:48

Podrška ženskom preduzetništvu

č: | fb:

„Nacrt rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o podršci ženskom preduzetništvu“ bila je tema okruglog stola održanog u sali Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo. Ovo je jedan u nizu susreta u okviru projekta “Preduzetnice doprinose razvoju ekonomske politike u novom političkom kontekstu”. Projekat realizuje Udruženje poslovnih žena Srbije u partnerstvu sa Udruženjem poslovnih žena “Eve” Valjevo, Udruženjem poslovnih žena “Nadežda Petrović” Čačak i Akademijom za žensko preduzetništvo Bački Petrovac. Osnovni cilj je podrška i ohrabrivanje žena preduzetnica, a Rezolucija je dokument koji se radi po standardima Evropske unije.

- Osim toga što je statistički potrebno da žene budu u Skupštini sa 30 odsto udela u donošenju odluka, potrebno je i suštinski da postoji dokument koji se zove Rezolucija Narodne skupštine Srbije o podršci ženskom preduzetništvu. Žensko preduzetništvo je u ovom momentu na oko 25 odsto od ukupnog bruto društvenog proizvoda, odnosno, vlasnice su žene. Nije stvar u tome da se stigne samo neki broj, nego da se i suštinski pozicionira ono što se već radi. Činjenica je da u okviru tih 25 odsto ima i žena koje su formalni vlasnici iz različitih razloga. Naravno, žene vlasnice dele iste probleme kao i muškarci, ali je neophodno podržati ih da se preduzetništvom više bave – rekla je Dragica Božinović, članica Odbora za javno zagovaranje Udruženja poslovnih žena Srbije.

Dragica Božinović

Dragica Božinović (Foto: Đorđe Đoković)

Ljubica Marković, predsednica Udruženja poslovnih žena „Eve“ Valjevo, objasnila je da bi Rezolucija trebalo da donese jedan skup mera na osnovu preporuka i zaključaka preduzetnica na terenu. Naglasila je da će to biti „dugo očekivani dokument koji će sabrati sve ono što žene traže da bude preduzeto kako bi bolje i lakše poslovale“.

- Ono na čemu ćemo mi insistirati je pre svega oblast obrazovanja jer smatramo da ta spremnost da se žene upuste u poslovne vode treba da se neguje i stvara još u ranom periodu od osnovne škole, kako bi one bile sigurne, kako bi upravljale svojom karijerom i znale dokle žele da u toj svojoj karijeri stignu. Nesigurnost jeste jedna od osnovnih osobina ženskog preduzetništva. Podaci sa tržišta rada na našem području se ne menjaju godinama, a to znači da žene čine polovinu, pa i više od polovine ukupno nezaposlenih lica. Najranjivije kategorije u ovoj oblasti su mlade žene bez posla i žene koje posle 45 godina života ostaju bez zaposlenja, pa niti mogu da odu u penziju, niti mogu da zasnuju radni odnos, tako da ćemo insistirati na merama koje se već realizuju preko nacionalnih službi za zapošljavanje – kazala je Marković.

Ljubica Marković

Ljubica Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Udruženje poslovnih žena „Eve“ se posebno bavi i temom zaštite intelektualne svojine. Ljubica Marković kaže da se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije radi projekat kako bi se zajedničkim znakom brendirali proizvodi sa ovog područja. Jedinstvenim zalaganjem tražiće se olakšice i kada je u pitanju zaštita intelektualne svojine, ali i kada je u pitanju podizanje kredita i priprema svega drugog neophodnog za pokretanje sopstvenog biznisa.

Pored poslovnih žena iz Valjeva i okoline, na okruglom stolu su učestvovale i predstavnice UPŽ Srbije, poslanice Narodne skupštine Srbije, kao i predstavnici lokalnih samouprava i institucija za podršku privredi.

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 14 sati 55 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 14 sati 54 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 11 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...