Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2016, 06:32

Bolji rezultati Kolubare i Mačve nego Republike

č: | fb:

Spoljnotrgovinska razmena privrede Kolubarskog i Mačvanskog okruga u prva tri meseca ove godine povećana je za 17,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Srbiji taj rast bio četiri puta manji, pokazuju podaci Regionalne privredne komore (RPK) Valjevo. U periodu januar-mart spoljnotrgovinska razmena iznosila je 306 miliona dolara.

Na listi najvećih izvoznika sa područja RPK Valjevo već godinama vodeće su kompanije „Gorenje“ i „Valy“, slede šabačka „Elixir Zorka mineralna đubriva“ i „Rauch Srbija“ iz Koceljeve.

Valjevske kompanije „Gorenje“ i „Valy“ su u vrhu i na listi najvećih uvoznika, na trećem mestu je „Elixir Zorka mineralna đubriva“, dok je četvrta valjevska „Vega“.

Prema podacima RPK, ovogodišnji izvoz za prva tri meseca iznosio je 164,1 milion dolara, dok je uvoz bio 141.9 miliona dolara. Najveću spoljnotrgovinsku razmenu privreda sa područja RPK ostvarila je sa Italijom oko 17 posto, slede Nemačka sa blizu 13 posto, Rusija sa oko devet posto, Bosna i Hercegovina sa 6, 5 posto i Slovenija sa blizu šest posto.

Najviše robe je izvezeno u Italiju, zatim u Rusiju i u Nemačku. Italija je i vodeća zemlja kada je reč o uvozu robe, slede Nemačka i Kina.

Izvozna roba su hula hop čarape, frižideri, zamrzivači, maline, kupine... Na listi uvozne robe prvi su lekovi, kalcijum fosfati, automobili, kompresori za rashladne uređaje...

Sa teritorije Kolubarskog i Mačvanskog okruga u prva tri meseca ove godine najviše je izvezeno mašina i uređaja u ukupnoj vrednosti od 35 miliona dolara, slede odeća i pribor oko 25 miliona, dok je vrednost izvezenog voća i povrća bila oko 22 miliona dolara. Istovremeno, najviše su se uvozile mašine i uređaji i to za blizu 21 milion dolara, potom proizvodi od plastičnih masa za 18 miliona, automobili u vrednosti 11,5 miliona i farmceutski proizvodi za oko devet milina dolara.

Najveću spoljnotrgovinsku razmenu u prva tri meseca ove godine ostvarilo je Valjevo sa oko 140 miliona dolara, slede Šabac sa 97 miliona, Loznica sa oko 20 miliona, Koceljeva sa blizu 11 miliona, Vladimirci preko deset miliona, Ljubovija oko sedam miliona i Osečina 4,5 miliona dinara, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Valjevo.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilič Pre 3 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...

Saop[tenje Pre 1 dan 2 sati

Voda u Kamenici je za piće

JKP Vodovod obaveštava korisnike koji se snabdevaju sa vodovoda Valjevska Kamenica da je voda u distributivnoj mreži za piće i da po svim parametrima odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti...  · 1 komentar