Katarina Obradović Jovanović
Katarina Obradović Jovanović
06.04.2017, 13:46

Finansijska podrška za mala i srednja preduzeća

č: | fb:

Pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović, otvarajući danas Sajam privrede zapadne Srbije (SPREG) u Valjevu, pozvala je vlasnike malih i srednjih preduzeća da konkurišu na nekoliko programa namenjenih upravo malim i srednjim preduzećima koji će biti realizovani u ovoj godini preko Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

 

"Program koji realizujemo u saradnji sa Fondom za razvoj omogućava podršku za investicije - nabavku nove opreme, dogradnju ili izgradnju proizvodnih kapaciteta, nabavku licenci, softvera, a dvadeset posto sredstava može da se koristi i za trajna obrtna sredstva. Ovaj program je izuzetno interesantan zbog toga što je 80 posto kreditno zaduženje uz kamatu od tri posto, odnosno jedan posto uz bankarsku garanciju, dok su preostalih 20 posto bespovratna sredstva“, rekla je Obradoviić Jovanović.

 

Preduzetnici vlasnici malih i srednjih preduzeća, bez obzira na to da li vode prosto ili dvojno knjigovodstvo, mogu da konkurišu za sredstva do 12,5 miliona dinara, dok za sredstva do 50 miliona dinara mogu da konkurišu preduzeća koja su u prethodnom periodu ostvarila prosečnu stopu rasta od oko 20 posto.

 

Katarina Obradović Jovanović je najavila da će Ministarstvo privrede uskoro raspisati program za nabavku opreme, koji će realizovati u saradnji sa pet poslovnih banaka i jednom lizing kućom.

 

"Svi oni koji žele da nabave opremu za proizvodnju mogu da dobiju podršku od 25 posto bespovratnih sredstava uz pet posto učešća, dok će 75 posto biti povoljni bankarski krediti. Naglašavam povoljni, jer ovog puta kroz konkurenciju i nadmetanje banke su nam ponudile uslove od ispod četiri posto za kredite sa deviznom klauzulom, a ti uslovi su do pre par godina bili rezervisani samo za velika i najjača preduzeća. Jedino sredstvo obezbeđenja koje se traži je zaloga za opremu koja se nabavlja", kaže pomoćnica ministra.

 

Ona je pozvala sve preduzetnike da prate sajt Ministarstva privrede i da se o svim programima informišu na jednom mestu, a to je sajt godinapreduzetnistva.rs.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 38 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara