MInistar Gašić u Krušiku (foto: Đorđe Đoković)
MInistar Gašić u Krušiku (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2014, 12:38

Gašić: Ovo je godina oporavka Krušika

č: | fb:

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da će 2014. biti godina obnove valjevske vojne fabrike Krušik, koja je gubitkom od 950 miliona dinara u 2013. pojela samu sebe. Već u utorak radnici „Krušika“ će dobiti akontaciju junske plate, a „minimalac“ koji zaposleni primaju od početka godine biće ukinut od 1. septembra, obećao je ministar.

Gašić je u razgovoru sa novinarima, posle dvočasovnog sastanka sa menadžmenetom i predstavnicima reprezentativnih sindikata, precizirao da su potpisani ugovori od 5,8 miliona ne precizirajući o kojoj je valuti reč, pa su se izveštači usaglasili da je ili reč o evrima, ili o dolarima jer je Krušik svoje, posebno izvozne, posle uvek iskazivao u toj valuti.

"Krušik je kao važna fabrika potreban Vojsci Srbije i Namenskoj industriji Srbije, pa će Ministarstvo odbrane Srbije učiniti sve da pomogne novim poslovima posebno preko JP Jugoimport SDPR", rekao je Gašić. Dodao je kako Srbija, pa i Krušik, mora da se vrate radu i stvaranju novih vrednosti kako bi se mogle isplaćivati zarade. Na taj način i u Krušiku će biti ukinuti "minimalci", a trenutno se isplaćuje junska akontacija minimalnih zarada.

Sastanak u Krušiku

Sastanak u Krušiku (Foto: Đorđe Đoković)

"Jugomiport SDPR bi mogao da pomogne pozajmicama, ali i on ima ograničen fond sredstava te to nije dugoročno rešenje", kazao je Gašić odgovarajući na novinarska pitanja. On je dodao da valjevska fabrika neće biti zaobiđena ni u jednom programu Ministarstva odbrane, uključujući i projekat raketnog sistema „alas“ koji će se raditi za Ujedinjene Arapske Emirate. Ministar je izrazio očekivanje da će lokalna samouprava Krušik osloboditi obaveza za neplaćene komunalne usluge iz prethodnih godina s obzirom na to da je i Valjevu stalo da ima Krušik. On je potvrdio da je Ministarstvo dobrane zainteresovano za pokretanje proizvodnje u privatizovanoj fabrici Krušik Akumulatori, ali i naglasio da je neophodan menadžment sposoban da to realizuje.

Stiče se utisak da je Gašić došao u Krušik po podršku Zakonu o radu.

Ministar je kazao da je od predstavnika tri reprezentativna sindikata dobio podršku za Zakon o radu, koji je "pravljen za dobrobit radnika", što je novinarima potvrdio i Branko Petrović, predsednik fabričke organizacije Saveza samostalnih sindikata Srbije. Na taj način protest zaposlenih u Krušiku neće biti radikalizovan, kako je najavljivano tokom prošle sedmice prilikom jednosatnog štrajka upozorenja.

Bratislav Gašić je potom posetio nekoliko pogona Krušika, među njima i novi Kovački centar za koji je rekao da je "za ponos i diku".

Aktuelno

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
U Muzičkoj školi Pre 20 sati 52 minuta

Koncert "Premijere"

Koncert "Premijere" pijanistkinje Nataše Mitrović, održaće se u petak, 9. decembra, u 18 časova u svečanoj sali valjevske muzičke škole "Živoirad Grbić".