MInistar Gašić u Krušiku (foto: Đorđe Đoković)
MInistar Gašić u Krušiku (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2014, 12:38

Gašić: Ovo je godina oporavka Krušika

č: | fb:

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da će 2014. biti godina obnove valjevske vojne fabrike Krušik, koja je gubitkom od 950 miliona dinara u 2013. pojela samu sebe. Već u utorak radnici „Krušika“ će dobiti akontaciju junske plate, a „minimalac“ koji zaposleni primaju od početka godine biće ukinut od 1. septembra, obećao je ministar.

Gašić je u razgovoru sa novinarima, posle dvočasovnog sastanka sa menadžmenetom i predstavnicima reprezentativnih sindikata, precizirao da su potpisani ugovori od 5,8 miliona ne precizirajući o kojoj je valuti reč, pa su se izveštači usaglasili da je ili reč o evrima, ili o dolarima jer je Krušik svoje, posebno izvozne, posle uvek iskazivao u toj valuti.

"Krušik je kao važna fabrika potreban Vojsci Srbije i Namenskoj industriji Srbije, pa će Ministarstvo odbrane Srbije učiniti sve da pomogne novim poslovima posebno preko JP Jugoimport SDPR", rekao je Gašić. Dodao je kako Srbija, pa i Krušik, mora da se vrate radu i stvaranju novih vrednosti kako bi se mogle isplaćivati zarade. Na taj način i u Krušiku će biti ukinuti "minimalci", a trenutno se isplaćuje junska akontacija minimalnih zarada.

Sastanak u Krušiku

Sastanak u Krušiku (Foto: Đorđe Đoković)

"Jugomiport SDPR bi mogao da pomogne pozajmicama, ali i on ima ograničen fond sredstava te to nije dugoročno rešenje", kazao je Gašić odgovarajući na novinarska pitanja. On je dodao da valjevska fabrika neće biti zaobiđena ni u jednom programu Ministarstva odbrane, uključujući i projekat raketnog sistema „alas“ koji će se raditi za Ujedinjene Arapske Emirate. Ministar je izrazio očekivanje da će lokalna samouprava Krušik osloboditi obaveza za neplaćene komunalne usluge iz prethodnih godina s obzirom na to da je i Valjevu stalo da ima Krušik. On je potvrdio da je Ministarstvo dobrane zainteresovano za pokretanje proizvodnje u privatizovanoj fabrici Krušik Akumulatori, ali i naglasio da je neophodan menadžment sposoban da to realizuje.

Stiče se utisak da je Gašić došao u Krušik po podršku Zakonu o radu.

Ministar je kazao da je od predstavnika tri reprezentativna sindikata dobio podršku za Zakon o radu, koji je "pravljen za dobrobit radnika", što je novinarima potvrdio i Branko Petrović, predsednik fabričke organizacije Saveza samostalnih sindikata Srbije. Na taj način protest zaposlenih u Krušiku neće biti radikalizovan, kako je najavljivano tokom prošle sedmice prilikom jednosatnog štrajka upozorenja.

Bratislav Gašić je potom posetio nekoliko pogona Krušika, među njima i novi Kovački centar za koji je rekao da je "za ponos i diku".

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 9 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 10 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...