Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
12.07.2017, 20:25

Štrajk u valjevskom "Gorenju"

č: | fb:

Radnici druge smene fabrike "Gorenje Valjevo" obustavili su proizvodnju večeras oko 19 časova nezadovoljni ishodom pregovora o povećanju zarada fabričkog sindikata i uprave kompanije "Gorenje", saznaju Kolubarske.rs iz izvora bliskih zaposlenima.

 

Kako navodi naš izvor, radnici su tražili linearno povećanje zarada od po šest hiljada dinara, dok je uprava ponudila da to bude 4.000 dinara, što bi, kako objašnjava sagovornik Kolubarskih.rs, bilo 2.700 dinara s obzirom na to da zaposleni već primaju 1.300 dinara za topli obrok, tako da bi u sumu ponuđene povišice bio uračunat i taj iznos za topli obrok.  

 

"Pored nezadovoljstva odobrenim povećanjem zarada, radnici valjevske fabrike su nezadovoljni i uslovima rada na velikim vrućinama", dodaje sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Ovo je prvi štrajk u fabrici "Gorenje Valjevo", koja zapošljava 1.470 radnika.

 

Prema nezvaničnim informacijama, s obzirom na to da do zvaničnih informacija nije bilo moguće doći večeras, nakon završenog pregovora predstavnika sindikata i uprave slovenačke kompaije "Gorenje", saznavši ishod, radnici su se spontano organizovali i prekinuli proizvodnju prvo u staroj hali oko 19 časova, a potom pola sata kasnije i u novoj hali.

 

Takođe nezvanično saznajemo da su radnici nezadovoljni pregovaranjem sindikata, smatrajući da "više zastupa interese uprave nego zaposlenih",  izabrali 15 kolega koji će ih ubuduće zastupati u pregovorima.

 

Inače, kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju dosadašnji direktor "Gorenja Valjevo" Boris Pavčnik je smenjen pre mesec dana, a umesto njega na čelu fabrike biće Drago Krenker koji je danas došao u Valjevo.

 

"Gorenje Valjevo" je u decembru prošle godine proslavilo prvu deceniju uspešnog poslovanja i tada je obeležavanju jubileja prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić. U godini jubileja je saopšteno da je valjevska fabrika za deceniju postojanja proizvela pet miliona frižidera i zamrzivača.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 50 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara