SPREG  (foto: Đorđe Đoković)
SPREG (foto: Đorđe Đoković)
29.03.2018, 17:23

SPREG - "da dobije međunarodni karakter"

č: | fb:

Sajam privrede zapadne Srbije (SPREG), jedan od najvećih regionalnih sajmova opšteg karaktera u Srbiji, otvoren je danas u "Omni centru" i trajaće do subote.

 

Jubilarni 15. SPREG na skoro pet hiljada kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora, u okviru koga su tri hale, okupio je 212 izlagača iz 71 opštine i gradova u Srbiji, rekao je na otvaranju Jovan Grujić, direktor agencije GATTI i predsednik Regionalne asocijacije malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije koja je organizator sajma. 

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

 

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

Na ovoj najznačajnijoj manifestaciji u ovom delu zemlje svoje proizvode i usluge predstaviće privrednici iz svih opština Kolubarskog okruga, Valjeva, Požege, Arilja, Nove Varoši, Kosjerića, Priboja, Novog Sada, Subotice, Rume, Kruševca, Leskovca, Niša...

  

Trgovina, zanatstvo, mašinska industrija, elektronika, građevinarstvo, poljoprivredna mehanizacija, oprema... samo se neke od oblasti koje će biti predstavljene na ovogodišnjem SPREG-u. Među njima više od 72 posto pripadaju realnom sektoru - predstavnici su proizvodnje.

 

Šestu godinu za redom partner i suorganizator SPREG-a je valjevska kompanija Europrom i Domaći trgovački lanac (DTL). U hali dva biće izloženi proizvodi velikih i poznatih brendova, ali i proizvodi malih lokalnih proizvođača, koji dolaze iz prehrambene industrije.

 

Predrag Đurović

Predrag Đurović (Foto: Đorđe Đoković)

Vlasnik kompanije "Žitopromet" iz Sente, Predrag Đurović, predsednik Skupštine DTL-a kaže da je DTL pre šest godina prepoznao izuzetan značaj regionalnog sajma u Valjevu i već šest godina daje svoj doprinos i podršku ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

 

"Smatramo da seve ono što se radi u našoj zemlji, bilo da je reč o velikom kompanijama ili malim porodičnim firmama, zaslužuje pažnju. Upravo zato DTL pruža mogućnist i daje prostor svim proizvođačima da na našim policama pokažu svoje proizvode, i to one koji nose oznaku domaće", rekao je Đurović.

 

Domaći trgovački lanac (DTL) čini 13 kompanija sa preko 5.500 zaposlenih, sa blizu 650 maloprodajnih objekata i sa bruto prihodom u prošloj godini od 40 milijardi dinara, sa, kako reče Đurovič, stalnom težnjom ka napretku i širenju.

Žarko Malinović

Žarko Malinović (Foto: Đorđe Đoković)

Sekretar odseka za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da je Domaći trgovački lanac za srpsku trgovinu važan iz više razloga i da pomaže kapilarni razvoj srpske ekonomije i to na dva načina.

 

"Jedan je činjenica da su kroz DTL mali i lokalni proizvođači prisutni na policama i mogu direktno da budu dostupni potrošačima. S druge strane DTL je važan zbog toga što je jedini uspeo da okupi regionalne trgovce i zbog toga što je na trećoj poziciji u Srbiji po prometu,i pored činjenice da DTL nema svoje objekte u najvećim centrima, popout Beograda, Novig Sada i Niša. Samim tim je njihov rezultat još veći i možemo reći da DTL zapošljava, ali ono što je još važnije jeste to što ima više objekata nego dva najveća trgovinska lanca po prometu kao što su Merkator i Delez", rekao je Malinović i poručio da se jačanjem DTL-a jača i srpska ekonomija.

 

Dejan Petrović

Dejan Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Pomoćnik predsednika opštine Požega Dejan Petrović kaže da je dobro da postoje ovakvi sajmovi koji jedinice lokalne samouprave vezuju za privredni kontekst, za pravna lica i preduzetnike. Poželeo je da SPREG preraste u lidera u Srbiji, a da narednih godina dobije međunarodni karakter.

 

Jedna od mnogobrojnih firmi koja više od pet godina učestvuje na sajmu je KEPO iz Kosjerića, koja se bavi proizvodnjom kotlova na pelet, izvozi u zemlje regiona, uspešno posluje od 1982. godine, zapošljava 120 radnika. Osnivač i direktor kompanije KEPO Dragan Blagojević je otvorio jubilarni 15. SPREG.

 

Dragan Blagojević

Dragan Blagojević (Foto: Đorđe Đoković)

Uz želju da na sajmu bude što više proizvođača iz cele Republike i što više posetilaca, da SPREG traje i da preraste u međunarodni sajam jer to po svim kriterijumima zaslužuje, Dragan Blagojević je proglasio manifestaciju otvorenom.

 

Ovo je prvi put za 15 godina, koliko postoji Sajam privrede zapadne Srbije (SPREG), da ovu jedinstvenu manifestaciju, ne samo u Kolubarskom okrugu nego i u Srbiji, nije podržao Grad, niti se rukovodstvo grada odazvalo pozivu organizatora da podrži ovu sajamsku manifestacij. Otuda na zvaničnom otvaranju nije bio niko od predstavnika Valjeva, niti je neko od zvaničnika grada pozdravio goste i izlagače. Na SPREG-u, među posetiocima, viđeni su zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić i član Gradskog veća Žarko Kovač.

Jovan Grujić

Jovan Grujić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Već prvog dana sajam je posetilo nekoliko hiljada ljudi i to ne samo iz Valjeva i Kolubarskoh okruga. Bili su posetioci iz Beograda, Užica, Novo Sada, Leskovca...

 

Radno vreme SPREG-a u petak je od 10 do 19 časova, a u sobotu od 10 do 16 časova. Ulaz je besplatan, a za sve posetioce organizovana je nagradna igra.

SPREG

SPREG (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 18 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 55 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar