Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
10.05.2018, 02:15

Kinezi kupili većinski paket akcija "Gorenja"

č: | fb:

Slovenačka kompanija "Gorenje", koja ima svoju fabiku rashladnih uređaja u Valjevu, prodala je većinski paket akcija kineskoj kompaniji "Hisense Group" za 293 miliona evra, prema Bloombergu.

 

Prema pisanju slovenačkog lista Delo, "Gorenje" je u potrazi za strateškim partnerom pribavilo tri obavezujuće ponude i sve tri su bile od zainteresovanih partnera iz Azije. Upravni odbor kompanije iz Velenja je odlučio da prihvati kao najbolju ponudu kineske kompanije "Hisense Group" koja je iznosila 12 evra po akciji, pod uslovom da dobije najmanje 50 posto plus jednu akciju kompanije, odnosno da stekne upravljačka prava.

 

Kompanija "Hisense Group" je ponudila i drugim akcionarima "Gorenja" mogućnost otkupa akcija po istoj ceni. Inače, tržišna vrednost akcije slovenačke kompanije, prema podacima o jučerašnjem trgovanju na berzi, iznosila je 6,80 evra.

 

"Hisense Group" se bavi proizvodnjom električnih uređaja, posebno TV aparata. Osnovana je 1969. godine, ima 13 fabrika u Kini, kao i proizvodne pogone širom sveta, uključujući i Evropu. Prema podacima sa njihove internet stranice, grupa zapošljava 75.000 ljudi u više od 20 podružnica.

 

"Za kupovinu Gorenja bila su zainteresovana tri strateška investitora. U Velenju nisu želeli da saopšte imena, ali prema nezvaničnim saznanjima, to su, pored Hisense Group, kompanije Haier i Hefei Meiling", piše Delo.

 

Slovenačka kompanije u Srbiji ima tri fabrike. "Gorenje" u Valjevu proizvodi rashladne uređaje, dok se u fabrikama u Zaječaru i Staroj Pazovi, proizvode veš mašine i bojleri.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara