Šljiva (foto: Đorđe Đoković)
Šljiva (foto: Đorđe Đoković)
17.06.2018, 07:57

Čokoladiranje suvih šljiva - diplomski rad primenjen u praksi

č: | fb:

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da se šljiva do pedesetih godina 19. veka uglavnom prerađivala u rakiju, a sasvim mali deo prerađivan je sušenjem ili je išao u pekmez. Sušenje šljiva bio je sezonski posao koji je zahtevao angažovanje cele porodice. Tradicionalni način sušenja šljiva obavljao se u sušari koja je zidana od kamena i cigle. Međutim, danas je proces sušenja mnogo lakši jer se ne koriste drva nego električna energija.


Po šljivarstvu su poznata osečanska sela. Ovaj kraj u odnosu na druge u Srbiji prednjači po broju stabala, kao i po proizvodnji i preradi šljive. Voćari iz Osečine zadovoljni su ovom voćnom vrstom. U celoj opštini radi 160 mini sušara i 27 industrijskih tunela (2016. godina).

 

Naš sagovornik, Goran Simić, iz sela Gornje Crniljevo, uspeo je da od tradicionalnog domaćinstva koje je nekada sušilo tek nekoliko tona suve šljive, postanu veliki proizvođači sa ozbiljnim prerađivačkim kapacitetima.

 

Porodica Simić na površini od pet hektara uzgaja šljivu. Pretežno je zastupljena sorta stenlej, a nešto manje čačanska lepotica i čačanska rodna. Uz značajna ulaganja, otvorili su pogon za proizvodnju i preradu suve šljive koju čokoladiraju i pakuju u manja pakovanja od po 100 grama pa naviše. Posao je krenuo dobro pa su uspeli da za kratak vremenski period, osim suve šljive, čokoladiraju i kajsiju i smokvu. Pored toga, porodica Simić proizvodi i čokoladne figure punjenje raznim suvim voćem koje se takođe pakuju u mala pakovanja.

Čokoladne suve šljive

Čokoladne suve šljive (Foto: Iz albuma porodice Simić)

 

Kako ističu, sirovine za ovu proizvodnju u Kolubarskom okrugu ima dosta. U njihovom pogonu dnevno može da se obradi 8-10 tona šljive. U sezoni prerade kreće se od mašine zvane kalibrator koja klasira šljivu po veličini. Zatim proces kuvanja, izbijanja koštica iz šljive i finalno pakovanje.

 

Najmlađi član porodice, Darko Simić, zadužen je za čokoladiranje finalnog proizvoda. "Radi upotpunjavanja naše proizvodnje, diplomirao sam na Tehnološkom fakultetu na temu čokoladiranje suve šljive. U planu su mi nove linije za preradu kao i nove pakerice za vakuumska pakovanja", priča nam Darko.

Čokoladne suve šljive

Čokoladne suve šljive (Foto: Iz albuma porodice Simić)

 

Proizvode plasiraju pretežno u prodavnice zdrave hrane, maloprodaje i veleprodaje a učestvuju i na sajmovima domaće hrane i pića. Malu količinu proizvoda izvoze, pošto, kako mi kažu, sve prodaju po dobroj ceni. Trenutno imaju četiri zaposlena radnika, a po potrebi angažuju i sezonske.

 

Porodica Simić je dvostruki šampion prestižnog Sajma šljive u Osečini. "Godine 2016. osvojili smo prvu nagradu (dukat) za najviše suve šljive iz svog voćnjaka i drugu nagradu, odnosno srebrnu medalju, za rakiju od pasirane šljive sa košpom. Inače smo dvostruki osvajači dukata, 2006. i 2016. godine. Lepo je što imamo priliku da sa Turističkom organizacijom Osečine predstavimo šljivu, blagodet našeg kraja. Ne radimo za sajamska priznanja, ali smo uvek tu da predstavimo ono što je kod nas najbolje, kako bismo imali dobru prođu i na domaćem i na inostranom tržištu", ističe Simić na kraju razgovora i dodaje da planiraju na jesen da povećaju površine pod šljivom i da posade jedan hektar pod lešnikom.

Aktuelno

Jelena Obućina (foto: NUNS)
NUNS na prvoj liniji - Za bezbednost novinara na internetu Pre 18 sati 22 minuta

Jelena Obućina: Pretnje se moraju prijaviti

BIRN je u saradnji s NUNS-om pokrenuo kampanju #NaPrvojLiniji kojom žele da skrenu pažnju na sve veći broj napada na novinare u digitalnoj sferi. Kolubarske.rs se pridružuju kampanji.  · 3 komentara

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 21 sati 48 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...