Dan maline u Brankovini (foto: Kolubarske.rs)
Dan maline u Brankovini (foto: Kolubarske.rs)
17.06.2018, 14:57

Održan Dan maline u Brankovini

č: | fb:
U Brankovini kod Valjeva danas je održana 56. privredno-turistička manifstacija Dan maline uz učešće oko 30 proizvođača tog voća iz nekoliko valjevskih sela.
 
 
Po oceni poljoprivrednih stručnjaka iz Zavoda za poljoprivredu u Valjevu, najbolju malinu imali su Vladisav Mitrović iz Gole Glave, Milivoje Timotić iz Zlatarića i Marko Milivojević iz Družetića. Za uvođenje novih sorti nagrađen je Zoran Grujičić iz Joševe, dok je najuređeniji malinjak imao Vladimir Nešković iz Brankovine.
 
 
Najveće površine pod malinom imao je Vučko Antonijević iz Bogatića (valjevskog), za proizvodnju maline u kontrolisanim uslovima nagrađeni su Aleksandar Nikolić iz Donje Bukovice i Nenad Ilić iz Kozličića, dok su priznanja za stalnost u proizvodnji maline dobili Predrag Avramović iz Kozličića, Radovan Lazarević iz Brankovine i Radovan Milinković iz Rabasa.
 
Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Kolubarske.rs)

 

Seljaci su nezadovoljni trenutnom cenom od 100 dinara za kilogram, koja bi narednih dana mogla da bude i niža, smatrajući da je 150 dinara za kilogram da bi se pokrili troškovi proizvodnje ukoliko je rod dobar. Ovako, dodaju, malinjaka će biti sve manje.
 
 
Zoran Grujičić iz sela Joševa smatra da bi realna cena za ovogodišnji kvalitet morala da bude i 200 dinara za kilogram, a Mladen Mitrović iz Gole Glave primećuje da umesto da se svake godine cena povećava za 10 dinara ona pada i za 50 do 100 dinara, što je, veli, katstrofa.
 
 
Rade Lazarević iz Brankovinr kaže da su ulaganja u proizvodnju 80 dinara po kilogramu, što znači da je zarada 20 dinara, odnosno 20.000 dinara po toni prodate maline, što nije dovoljno ni za nadnice ukućana, a o angažovanju berača nema ni govora.
 
 
U valjevskom malinogorju, koje se u opštinama Valjevo i Osečina prostire na nekoliko hiljada hektara, najviše se gaji stara sorta vilamet, a uvode se i nove sorte miker, tjulamen, glen emppl...
 
 
Stručnjaci kažu da su suva jesen i proleće umanjili rod, koji će se kretati oko pet tona po hektaru, te da je kvalitet dobar sa zadovoljavajućim procentom suve materije.
 
 
I 56. Dan maline u Brankovini organizovalo je lokalno turističko društvo "Čika Ljuba (Nenadović)".  

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 2 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 12 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara