Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
08.10.2018, 10:42

"Dani gljiva" privukli turiste na Divčibare i u oktobru

č: | fb:

Tradicionalna turističko-obrazovna manifestacija "Dani gljiva Divčibare", i ove godine je uspešno organizovana proteklog vikenda nedaleko od samog centra Divčibara, u hotelu "Heba". Na manifestaciji je za tri dana trajanja bilo preko 1000 posetilaca iz različitih delova Srbije, a najbrojniji su bili gosti iz Beograda, Novog Sada i Valjeva, a bilo je i gostiju iz Francuske.

 

"Dani gljiva Divčibare", koje organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, doprineli su da smeštajni kapaciteti turističkog centra budu popunjeni i u delu godine kada je "mrtva sezona". Tražio se krevet više, a problema je bilo i sa nedostatkom mesta za parkiranje.

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

Organizator, predsednik Gljivarskog društva, Dragić Tomić kaže da je, kao i prethodnih godina, cilj manifestacije bio da se gljive kao prirodna i organska hrana promovišu posetiocima, te da se kroz edukativna predavanja ukaže pravilno sakupljanje, korišćenje i zaštitu gljiva, ali i da se skrene pažnja na opasnosti sa kojima se mogu susresti neuki sakupljači. Otuda je i ovogodišnji moto manifestacije bio "Samo znanje sprečava trovanje".

 

- Sa druge strane, manifestacija ima promotivni karakter, gde Divčibarci imaju jedinstvenu priliku da se pokažu kao dobri domaćini privlačenjem turista u delu godine kada je mrtva sezona, tokom oktobra. Jedan od ciljeva manifestacije je da ugostitelji Divčibara u ponudu uključe i gljive kao posebne specijalitete pa je u tom cilju i takmičenje u pripremanju gulaša od gljiva – priča Tomić.

 

Neočekivano sunčan oktobarski dan i šarenolik, zanimljiv i atraktivan program, koji su organizovali zaljubljenici u prirodu, doprineo je da plato ispred hotela, kao i cele Divčibare budu prepune posetilaca različite starosne dobi i onih koji uživaju u prirodi.

Darija Ranković i Dragić Tomić

Darija Ranković i Dragić Tomić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dragić Tomić kaže da su turisti, većinom, pristigli već u petak, iz različitih delova Srbije, iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice, Požarevca, Užica, Smedereva... i drugih gradova, što predstavlja dokaz da se, i bez pomoći gradskog budžeta, uz angažman volontera, zaljubljenika u prirodu, može organizovati skup koji afirmiše turističke posebnosti ovih krajeva. A bilo je turista iz Francuske koji su izabrali baš ovu manifestaciju da provedu vikend u Srbiji.

 

- Već u petak je bilo prepuno isperd hotela "Heba", odakle se polazilo u prikuplanje gljiva za izložbu. Uz pratnju stručnih vodiča, nekoliko grupa je obilazilo šire područje Divčibara u potrezi za gljivama. Nakon donetih gljiva oni najbolji sakupljači su dobijali majice kao simboličnu nagradu. Novosađani su se pokazali kao najbolji, pripremili su terene već u četvrtak – kaže predsednik Gljivarskog društva. 

 

Želja organizatora je da i Divčibarci prepoznaju manifestaciju kao šansu za afirmaciju turističkih posebnosti ovih krajeva i privlačenje što većeg broja turista kako bi Divčibare dobilo zasluženo mesto na turističkoj mapi Srbije.

 

Nakon svečanog otvaranja i recitala, koji su pripremili valjevski gljivarčići, gosti su imali priliku da razgledaju izložbenu postavku jestivih i otrovnih gljiva i da saznaju nešto više o njima od stručnih determinatora. Kao i prethodnih godina organizovana je izložba dečijih likovnih radova na temu gljiva, od kojih je čak 32. nagrađeno. Radovi su stigli iz skoro cele Srbije. Takođe, ove godine kao novitet organizovana je izložba fotografija na temu gljiva, od kojih su tri autora najboljih fotografija dobila nagrade.

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

Posetioci su imali priliku da saznaju nešto više o carstvu gljiva, lekovitom bilju i šumskim plodovima, kao i njihovoj nameni u medicini, preko edukativne literature koja je izložena na prodajnom štandu. Proizvodi domaće radinosti, kao i izložba hortikulture i ove godine su bili neizostavni deo manifestacije.

 

Takmičenje u pripremanju gulaša od gljiva, revijalno takmičenje u streličarstvu u organizacijom Društva straživača Valjevo, presecanje trupaca ručnom testerom – kladarkom, gađanje mete sekirom, izmamilo je najhrabrije da se oprobaju u pomenutim veštinama. Stručni žiri izabrao je najbolje pripremljene gulaše od gljiva, od kojih su tri najbolja kotlića nagrađena.

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

- S obzirom na to da je vladalo veliko interesovanje za pešačke ture na kojima su determinisane gljive i lekovito bilje, i tokom kojih su održavana kratka predavanja, posetioci su podeljeni u više grupa u zavisnosti od starosne dobi. Uprvoj grupi su bili "valjevski gljivarčići", "klinci planinci" i drugi klinci, u drugoj, osnovci koji su pored upoznavanja sa gljivama bili u prilici da se takmiče u dendrokvizu. Treću  grupu su činili gljivari i drugi zainteresovani, srednjih godina ("matorci") koji su u pratnji stručnih vodiča imali priliku da prošire svoje znanje o jestivim gljivama i njihovim otrovnim dvojnicima. I u posebnoj grupi su bili prisutni studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura" iz Beograda u pratnji prof. dr Suzane Đorđević-Milošević, koji su ujedno imali i terensku nastavu na temu šumskih resursa – opisuje samo deo aktivnosti trodnevne manifestacije Dragić Tomić.

Dragić Tomić, Suzane Đorđević-Milošević i studenti

Dragić Tomić, Suzane Đorđević-Milošević i studenti (Foto: Kolubarske.rs)

Ni ove godine nije izostala gljivarska rok žurka, u subotu uveče, Acoustic night, (Siniša i Ivan), gde je upotpunjen utisak o čitavoj manifestaciji a po ponoći nastavljena uz logorsku vatru ispred hotela.

 

Predsednik "Gljivarskog društva" Dragić Tomić kaže da je i u nedelju bilo zainteresovanih za izložbu, a bilo je grupa koje su odlazile potragu za gljivama ili u opuštenu šetnju... "Tako da su sva tri dana bila ispunjena i sadržajima i šetnjama do kasnih popodnevnih sati, do povratka na beton, uz ponete prijatne utiske".

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dani gljiva Divčibare

Dani gljiva Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Uprkos tradiciji dugoj preko 20 godina, kao i standardno velike posete gljivarskom događaju, Grad Valjevo nije imao razumevanje, te manifestacija ni ove godine nije dobila podršku gradskog budzeta! Aktivnim angažmanom članova Gljivarskog društva, kao i velikog broja volontera, manifestacija je održana uz minimum finansijkih sredstava, sa ciljem da prave vrednosti nikada ne izgube na značaju. 

 

"I moramo napomenuti da se dobra manifestacija može napraviti i bez političara, šatri, bina, pevačica..., velikih honorara, kiča... i nadamo se da će donosioci odluka nekada to i shvatiti ili, možda neće", zaključuje Dragić Tomić.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 31 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 28 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 7 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara