Voćnjak porodice Momirović (foto: Milica Lukić)
Voćnjak porodice Momirović (foto: Milica Lukić)
17.10.2018, 06:55

Porodica Momirović: Nema dobre rakije bez dobrog voća

č: | fb:

"Nema dobre rakije bez dobrog voća", znao je deda Marko da kaže održavajući porodični voćnjak. "Kao i svaki domaćin pod Valjevskim brdima i Šabačkim proplancima gde je voće samo od sebe bilo blagorodno, a kamoli kad bi mu se bar malo posvetila pažnja, i deda Marko kao i pre njega, uvek su uživali pored kazana i buradi. Pričali o iskustvima u proizvodnji, prisećali se rodnih godina i hvalili svojim radom i kvalitetnom rakijom", ispričao nam je Marko Momirović iz Svileuve, vlasnik samostalne zanatske radnje za proizvodnju rakije "Vojvoda", po struci diplomirani inženjer tehnologije a deda Markov unuk i naslednik.

 

Kako nam navodi, kada su započeli proizvodnju, imali su jedan kazan od 120 litara koji se i danas, kao eksponat, čuva u ovom domaćinstvu. Kasnije, kako se proizvodnja povećavala, tako je i porodica Momirović nabavljala sve što je potrebno za ozbiljan rad jedne destilerije za proizvodnju rakije.

 

Ubrzo nakon završetka studija, naš sagovornik otpočinje novu fazu u svom poslovanju, pažnju posvećuje dizajnu novih flaša, etiketa, promo pakovanja, kao i izradi sajta. Tako je rakija "Vojvoda" ubrzo svoje mesto pronašla na policama velikih marketa, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.

Marko Momirović

Marko Momirović (Foto: Milica Lukić)

 

Na ovogodišnjem Festivalu zimnice, ponosno je predstavio rakiju od šljive, kajsije i dunje, rakije za koje se slatko, sočno voće u najvećoj tehnološkoj zrelosti prikuplja isključivo sa porodičnih voćnjaka. "Imamo 10 hektara pod voćem, gde je pretežno zastupljena šljiva, kajsija i dunja. Godišnje proizvodimo oko 15 hiljada litara kvalitetne rakije", priča nam Momirović.

 

Za dobro piće potrebno je iskustvo i znanje. Za kvalitetnu proizvodnju neophodna je i kvalitetna sirovina. Tako je i on, znanje i iskustvo koje je stekao kroz školovanje, primenio u svojoj destileriji.

 

"Mi ne tresemo šljive već čekamo da one same opadaju i sakupljamo ih svakodnevno. To je siguran znak da je ona u potpunosti zrela. Veliku pažnju posvećujem odvajanju koštice, fermentaciji, kontrolišemo ulaz sirovine, vrenje, temperaturu, zna se tačan završetak fermentacije nakon koje se odmah vrši destilacija. Posle toga ide druga destilacija gde ne postoje instrumenti na osnovu kojih se može zaključiti za šta je dobar trenutak. Jednostavno, morate imati iskustvo i znanje", napominje Momirović.


Promovišući svoj proizvod promovišu kako svoje selo, tako i tamnavski kraj, ali i celokupan region. Zato je rakija "Vojvoda" na dobrom putu da postane jedan od zaštitnih znakova koceljevačkog kraja.

Rakija Vojvoda

Rakija Vojvoda (Foto: Milica Lukić)

 

Na pitanje kako je došao na ideju da svoje proizvode plasira pod nazivom "Vojvoda", kaže mi da su tim nazivom želeli da se podsete na nepravedno zaboravljenu istoriju ovog kraja u kojem je bilo nekoliko vojskovođa sa ovom titulom. Na 6. festivalu rakije u organizaciji Asocijacije "Srpska Rakija" koji je održan u decembru 2017. godine, rakija “Vojvoda” je ponosno postala nosilac zlatne medalje za rakiju od šljive.

 

Kaže mi i da se trudi da u proizvodnji ima što manje otpadaka. Tako koštice od voća završavaju u kombinaciji sa medom, kao ukusna i zdrava poslastica u hladnim danima. Nakon rezidbe voćnjaka granje se koristi za loženje kazana a pepeo za đubrenje voćnjaka. Tako je zaokružen jedan ciklus proizvodnje.


Pored rakije, porodica Momirović ima i Vojvoda liker sa medom koji je dobijen od kvalitetne rakije od jabuke sjedinjene sa više vrsta prirodnog meda i dodatkom propolisa. Ovaj liker nalazi se u pakovanju od 0,7 litara i veoma je inspirativan za stvaranje koktela.

 

"Vreme je da srpska šljivovica bude odlika sprskog gostoprimstva i znak za dobrog domaćina u kući", zaključuje na kraju razgovora vlasnik "Vojvode" i dodaje da ga raduje činjenica da se sve više mladih ljudi okreće tradiciji i proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 21 sati 14 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara