Branka Nedeljković (foto: Đorđe Đoković)
Branka Nedeljković (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2018, 12:26

Branka Nedeljković ponosna na svoj specijalitet-džem od ljute paprike

č: | fb:

Dok neki od vas uveliko traže da pazare najbolju teglicu ajvara koja će završiti na polici u špajzu, drugi su pronašli nešto novo i sada su spremni da počnu sa degustacijom ovog zimskog delikatesa. Džem od ljutih papričica je sigurno nešto sasvim novo i drugačije, delikates, koi mnogi žele da probaju, a nastao je sasvim slučajno, a možda i nije.

 

Kako nam je objasnila Branka Nedeljković, jedna od kreatora ovog zanimljivog delikatesa, htela je da napravi poseban proizvod koji bi se služio kao prilog uz razne vrste sireva i druga jela.

 

"Kako imamo plasteničku proizvodnju povrća, pa i ljute papričice, iz čiste radoznalosti pokušala sam da napravim džem od ljutih papričica i posle više pokušaja, uspela sam", objašnjava ona.

 

Džem od ljute paprike sadrži isključivo ljutu papriku, šećer, vitamin C i limuntus. Ono što je zanimljivo kod ovog proizvoda je to što ne sadrži nikakve veštačke dodatke, već je u potpunosti prirodan. Zbog toga, ali i zbog svoje neobičnosti, džem od ljutih papričica zadobio je veliku pažnju posetilaca na jubilarnom desetom po redu Festivalu zimnice,koji je nedavno održan u Koceljevi.

 

Brankina zimnica

Brankina zimnica (Foto: Milica Lukić)

Naša sagovornica napominje da recept za pravljenja ovog džema nije zahtevan. Očiste se papričice od semenki i drški, kuvaju se na tihoj vatri i dodaju ostali sastojci. Sipa se uglavnom u male tegle, zatvaraju se i odlažu u hladne prostorije. Postupak je isti kao kod bilo kog drugog džema, samo je bitno izabrati kvalitetnu i mesnatu papriku.


Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

 

Kaže mi i da je ovaj neobičan proizvod pronašao svoje mesto na tržištu. Uglavnom su se svi koji su ga probali prijatno iznenadili ukusom, a ima i onih koji ne vole da eksperimentišu sa hranom. Napominje i to da se u restoranima služi uz razne vrste mesa, mada se konzumira i samo sa hlebom.

Slatko od kupine

Slatko od kupine (Foto: Milica Lukić)

Pored ovog neobičnog delikatesa, naša sagovornica na svoj način po starim receptima proizvodi i džem do šargarepe, kao i slatko od lubenice.

 

Bez starog "smederevca" i suvih drva, gotovo se ne može zamisliti pripremanje zimnice. Zato je naša vredna domaćica ove godine pripremila oko hiljadu tegli razne zimnice. Sve priprema po starim domaćim receptima, sve što proizvede, to i proda.

 

- U ovaj posao ulažem veliki rad, obaveze su iz godine u godinu sve veće ali ja sam prezadovoljna. Svoje roizvode prodajem preko interneta ali nam kupci dolaze i kući. Držimo se gesla i poruke da se dobar glas daleko čuje, naravno ako održimo visok kvalitet naših proizvoda - zadovoljno ističe Branka Nedeljković na kraju razgovora.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara