Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
Porodica Mitrović (foto: Milica Lukić)
30.10.2018, 15:14

Mitrovići iz Koceljeve spreme 3.000 tegli zimnice

č: | fb:

U Koceljevi se povrće u plastenicima proizvodi na više od 500 hektara i na još stotinu hektara na otvorenom. U toj opštini ima i oko 450 stabala šljive. Proizvodnja zimnice, voćnih rakija i sokova velika je šansa za zaradu. Upravo od toga žive mnoga domaćinstva u ovom kraju.

 

Da sajmovi, kao i razne privredne i turističke manifestacije, mogu biti lak put do tržišta za poljoprivredne proizvode, uverila se i Slavica Mitrović iz Koceljeve. U čast voću i povrću, na ovogodišnjem Festivalu zimnice u Koceljevi, ponosno je izložila šarene teglice pune i slatkog i slanog.

Zimnica domaćinstva Mitrović

Zimnica domaćinstva Mitrović (Foto: Milica Lukić)

 

Priča nam da je ove godine pripremila oko 3.000 teglica različite zimnice. Ajvar je kaže, i najprodavaniji. Potom kiseli i pikant krastavčići. Napominje i to da voli da pravi somborku papriku punjenu feta sirom u maslinovom ulju začinjenu mediteranskim začinima.

 

Zimnica je kako kažu, postala simbol ovog kraja.

 

Slavica nam otkriva i tajnu u proizvodnji ovog ukusnog delikatesa. Kaže da je potreban feta sir, sveže papričice koje se operu i pažljivo očiste od semenki. Zatim se napune sirom i dodaju se začini, potom se naliju maslinovim uljem i pasterizuju.

 

- Kod nas je proizvodnja od semenke do teglice. Veliki deo proizvodnje svodi nam se na paprike i to je negde tri tone različitih sorti. Dve tone preradimo u ajvar od čega dobijemo 600 tegli. Sve što proizvedemo završi u teglama i flašama. Od tradicionalnog srpskog ajvara i kuvanog paradajza do likera od aronije, divlje ruže i šumskih jagoda, priča nam Slavica.

Dodaje i da se ove jeseni dosta traži liker od šumskih jagoda ali da je potrebna veća količina ploda za jednu flašu ovog likera.


Prema rečima stručnjaka, sorte šumske jagode spadaju u stalnorađajuće. Ukoliko se redovno održavaju, zalivaju i prihranjuju, mogu davati cvetove i plodove tokom cele godine. Pošto je ona mala biljka, u jednoj saksiji određene veličine može biti dve ili tri godine. Nakon toga, kada biljka ispuni saksiju, može se izdeliti na više delova i na taj način dobiti nove biljke. Izuzetno je otporna na mraz i hladnoću, pa se tako tokom cele godine može držati i na terasi.


Srbija godišnje izveze oko 50 tona ovog voća, iako su zahtevi stranaca mnogo veći. Za kilogram ovog ukusnog šumskog ploda prodavci traže i do 1.000 dinara. Pojedine firme iz zemalja EU godišnje traže od 15 do 20 tona ovih jagoda.

Slavica i Miodrag Mitrović

Slavica i Miodrag Mitrović (Foto: Milica Lukić)

 

Napominje i da prerada voća i povrća zahteva vreme, a posebno ako se radi od sopstvenog iz svoje bašte. Proizvodnju su započeli na 30 ari, da bi danas, kao veliki proizvođači, ubirali znatno veću količinu povrća.

 

- Brojne tegle i ne dočekaju festival. Mnogi koji su je već probali, zimnicu čekaju brzom poštom. Imali smo porudžbine i iz inostranstva. Trudimo se da svim kupcima izađemo u susret – priča nam Slavica. 


Više od 40 domaćinstava u Koceljevi bavi se proizvodnjom zimnice. Većini je to jedini izvor prihoda, zato uskoro planiraju da osnuju i udruženje.

 

Aktuelno

Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
U nedelju Pre 12 sati 6 minuta

U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Ovo je trenutak da...

Kuća u Ulici kneza Miloša (foto: Kolubarske.rs)
Prvi i poslednji susret sa Miloradom Miškovićem Pre 17 sati 24 minuta

Čežnja za rodnom kućom

Prvi i poslednji susret u Valjevu sa Miloradom Miškovićem opisala je novinarka Ljiljana Kecojević u tekstu "Čežnja za rodnom kućom", koji je objavljen u avgustu 2013. godine u mesečniku "Revija...  · 1 komentar