Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
17.01.2019, 08:05

“BRAUEREI GROUP" proglašen kupcem Valjevske pivare

č: | fb:

Privredno društvo "BRAUEREI GROUP" doo Beograd – Stari grad proglašeno je za kupca "Valjevske pivare". Ova kompanija je dala ponudu višu za 101 evro od početne cene koja je iznosila 3.523.630 evra.

 

U Ministarstvu privrede je u utorak otvorena koverta sa finansijskom ponudom koju je kompanija "BRAUEREI GROUP" doo Beograd – Stari grad dostavila za privatizaciju najstarijeg valjevskog privrednog kolektiva.

 

Komisija za sprovođenje postupka je utvrdila da je ponuda u skladu sa pravilima postupka, a Ministarstvo privrede je, na predlog Komisije, proglasilo "BRAUEREI GROUP" kupcem.

 

Zaključenje kupoprodajnog ugovora se očekuje u narednom periodu, nakon što Uprava za sprečavanje pranja novca dostavi Ministarstvu privrede obaveštenje da za to ne postoje smetnje. Prema nezvaničnim informacijama novi vlasnik će preuzeti Valjevsku pivaru najkasnije za mesec dana.

Valjevska pivara, pogon

Valjevska pivara, pogon (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema podacima Agencije za privredni registar (APR) delatnost privrednog društva "BRAUEREI GROUP" doo Beograd – Stari grad, koje je osnovano 6. decembra 2018. godine, je proizvodnja piva.

 

Osnivači beogradske firme su Živojin Jovanović, Trlić bb opština Ub, Miloje Blizanjac, takođe Trlić bb opština Ub i Zoran Kostić Brzeće bb opština Brus. Osnivački ulog ovog privrednog društva je 30 hiljada dinara, a svaki od članova je vlasnik jedne trećine.

 

Inače Živojin Jovanović je zadrugar i direktor uspešne ZZ "Trlić" Ub, Zoran Kostić je direktor firme "Brzmin" iz Brzeća, koja je registrovana kao društvo za proizvodnju, usluge i promet, a u pretežnoj delatnosti je navedeno hoteli i sličan smeštaj, a pored toga bavi se trgovinom naftnih derivata.  

 

Podsećamo, Ministarstvo privrede je sredinom novembra prošle godine objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala "Valjevske pivare" po početnoj ceni od 3,523 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Na prodaju je ponuđen paket od nešto preko milion akcija u vlasništvu Republike Srbije, a depozit za učešće u postupku iznosio je 704 hiljade evra.

 

Za razliku od prethodnog javnog poziva, u septembru kada je početna cena bila dvostruko viša iznosila je 7.047.260 evra, na koji se niko nije javio, na novembarski tender je stigla jedno ponuda kompanije "BRAUEREI GROUP".

 

Takođe, kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs, za razliku od prvog poziva kada je bilo predviđeno da se kupac ugovorom obaveže da u naredne dve godine investira u "Valjevsku pivaru" najmanje deset miliona evra, sada je ta obaveza prepolovljena, pa investicija iznosi pet miliona evra.

 

Najstariji valjevski kolektiv trenutno ima oko 200 radnika i posluje pozitivno. Nakon neuspešne privatizacije pre 15 godina, potom izbegnute likvidacije pre šest godina, Valjevska pivara uspešno posluje, beleži rast proizvodnje i profita, i osvaja nova tržišta u regionu, ali i tržište Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

 

Aktuelno

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 12 sati 8 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...  · 1 komentar