Gorenje Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
11.03.2019, 13:58

Gorenje će zaposliti 1000 radnika u novoj proizvodnoj hali

č: | fb:

Fabrika Gorenje Valjevo postaće evropski centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe, najavljeno je iz slovenačke kompanije koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hisense Grupe.

 

Kako je najavljeno, od 1. aprila ove godine kompletna proizvodnja rashladnih uređaja biće preseljena iz Velenja u Valjevo, a u planu je izgradnja nove proizvodne hale na prostoru nekadašnje fabrike Elind, koju je Gorenje kupilo pre pet godina.

Nekadašnje fabrike Elind

Nekadašnje fabrike Elind (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor fabrike Gorenje u Valjevu Simon Kumer rekao je da će izgradnja nove proizvodne hale - fabrike, kapaciteta 750 hiljada rashladnih uređaja godišnje, početi tokom ove godine, u probni rad bi trebalo da bude puštena u oktobru sledeće godine, dok bi "proizvodnja u punom kapacitetu krenula krajem 2020. godine". Prema najavama u novoj fabrici biće zaposleno 1000 radnika.

 

Kumer je rekao da je u toku izrada projekata, tako da još uvek nije poznata tačna vrednost investicije novog proizvodnog pogona, ali ono što je izvesno jeste da će proizvodnja rashladnih uređaja u Valjevu biti duplirana.

 

Simon Kumer

Simon Kumer (Foto: Đorđe Đoković)

On je naveo da je u fabrici Gorenje Valjevo prošle godine proizvedeno 670 hiljada aparata, a vrednost investicija je bila oko 770 miliona dinara. Ostvaren je prihod od 17,5 milijardi dinara od prodaje rashladnih uređaja na tržištima Nemačke, Holandije, Rusije, Češke, Slovenije, Hrvatske, Srbije...

 

- Fabrika Gorenje Valjevo zapošljava od 1300 do 1400 ljudi, zavisno od sezone, a od sledećeg meseca u fabrici će biti zapolseno još 200 radnika, kada kompletna proizvodnja rashladnih uređaja bude preseljena iz Velenja u Valjevo. Proizvodnja je prekinuta krajem prošle godine, za preseljenje linije iz Slovenije u Valjevo i pokretanje proizvodnje potrebno je oko tri meseca, tako da će do 1. aprila taj posao biti okončan. Tada će na čelo fabrike doći novi direktor Dejan Milutinović, mašinski inženjer iz Beograda, što je prvi put za 13 godina, koliko postoji Gorenje u Valjevu, da je direktor iz Srbije, a ne iz Slovenije. To je znak velikog poverenja u lokalni menadžment – rekao je aktuelni direktor Simon Kumer.

Proizvodni pogon Gorenje Valjevo

Proizvodni pogon Gorenje Valjevo (Foto: Gorenje Valjevo)

 

Prosečna januarska plata u fabrici Gorenje Valjevo iznosila je 52.000 dinara, a preko 90 posto zaposlenih je angažovano u proizvodnji. U decembru prošle godine potpisan je trogodišnji kolektivni ugovor između kompanije Gorenje Srbija i Samostalnog sindikata metalaca Srbije - Sindikata Gorenje Valjevo i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata - Sindikata ASNS Gorenje Valjevo.

 

Stanka Pejanović, član uprave Gorenja, kaže da je načinjen snažan iskorak potpisivanjem kolektivnog ugovora na tri godine sa konkretnim uslovima, od kojih su neki više nego što zakon nalaže.

 

- Ovo je prvi kolektivi ugovor zaključen na nivou kompanije i predstavlja sporazum dve strane, za razliku od Pravilnika o radu koji jednostrano donosi i menja sam poslodavac. Za radnike fabrike i predstavnike sindikata on znači veća prava, a za sve strane i dodatnu sigurnost. Predstavlja i dobru osnovu za nastavak društvenog dijaloga i garant dugoročne društvene stabilnost i budućih investicija - rekla je Pejanović.

Stanka Pejanović

Stanka Pejanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Novine koje donosi kolektivni ugovor odnose se na povećanje osnovne plate, regresa, naknade za topli obrok, godišnje usklađivanje plate za procenat porasta maloprodajnih cena u Srbiji u prethodnoj godini, dodatne dane godišnjeg odmora za različite kategorije zaposlenih, plaćeno odsustvo, noćni rad i rad u vreme praznika, dodatno osiguranje...

 

Gorenje je izuzetno posvećeno i brizi o zaštiti životne sredine poštujući najviše evropske standarde i regulativu u ovoj oblasti, uz adekvatno upravljanje otpadom i racionalno korišćenje resursa, naglašavaju iz uprave Gorenja.                                        

 

Uprava

Uprava (Foto: Đorđe Đoković)

Kao društveno-odgovorna kompanija, Gorenje je prethodne četiri godine u Valjevo uložilo 220.000 evra kroz podršku lokalnim sportskim klubovima, kulturnim institucijama, dobrotvornim organizacijama i pojedincima.

 

Iz Gorenja najavljuju da će u narednom periodu, pored otvaranja novih radnih mesta, nastaviti da unapređuju program prakse za srednjoškolce i studente, koji će biti u prilici da steknu neophodno iskustvo, uz mogućnost daljeg profesionalnog i ličnog razvoja upravo u Gorenju.

 

Gorenje je jedan od vodećih evropskih proizvođača kućnih aparata, ima više od 11000 zaposlenih i posluje u preko 90 zemalja sveta.

 

- Prošlogodišnjim strateškim vlasništvom sa Hisense Grupom, liderom u proizvodnji elektronike i aparata za dom na azijskom tržištu, postavili smo temelje za još snažniji razvoj. Ovo partnerstvo omogućiće pristup novim tržištima i podsticaj stvaranju novog proizvodnog portfolija, uz očuvanje i jačanje prisutnosti strateški važnih proizvoda i brendova Gorenje Grupe na postojećim i budućim tržištima - rekla je Stanka Pejanović, članica uprave Gorenja, i dodala da se u skladu sa daljim razvojnim planovima očekuje i unapređenje poslovanja u Srbiji.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 59 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara