Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
05.04.2019, 10:07

U Gorenju bez štrajka, proizvodnja frižidera preseljena u Valjevo

č: | fb:

Sindikat fabrike "Gorenje" Valjevo odustao je od za danas najavljene jednočasovne obustave rada, saznaju Koilubarske.rs. Nakon najave da će biti organizovan štrajk upozorenja u petak, 5. aprila od 12 do 13 časova, zakazan je hitan sastanak direktora kineske Hisense Grupe, koja je od prošle godine većinski vlasnik slovenačkog "Gorenja", sa predstavnicima Sindikata fabrike "Gorenje" Valjevo. Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, s obzirom na to da sindikalci očekuju pozitivan ishod tih razgovora, odlučeno je da se, za sada, odustane od štrajka upozorenja.

 

Sindikat fabrike "Gorenje" juče je obavestio poslodavca da će "u petak, 5. aprila, od 12 do 13 časova stupiti u štrajk upozorenja, zbog spornih protivzakonitih umanjenja isplata stimulacije zaposlenima od 2014. do kraja prošle godine". U obaveštenju je precizirano da "zbirni dug iznosi oko 140.000 dinara svakom zaposlenom".
 

Sindikat navodi i da su "nezakonito zakinuti troškovi prevoza, što po svakom zaposlenom, sa zateznom kamatom, iznosi oko 100.000 dinara".
 

Iz Uprave "Gorenja" mediji su juče, nakon objavljene informacije o štrajku upozorenja, obavešteni da obustave rada u petak neće biti, bez preciziranja da li je u međuvremenu rukovodstvo razgovaralo sa radnicima i da li je postignut neki dogovor.

 

Preseljena proizvodnja frižidera

 

Kao što je i bilo najavljeno početkom marta, kompletna proizvodnja rashladnih uređaja kompanije "Gorenje" preseljena je iz Velenja u Valjevo, dok je novi direktor od 1. aprila Dejan Milutinović, mašinski inženjer iz Beograda.

 

Kako je Kolubarskim.rs potvrđeno iz Gorenja, "u Valjevo je preseljena poslednja, jedina preostala, linija ugradnih frižidera, dok se sva ostala rashladna tehnika već proizvodila u valjevskoj fabrici".

  

Izgradnja nove proizvodne hale Gorenje, kapaciteta 750 hiljada rashladnih uređaja godišnje, na prostoru nekadašnje fabrike Elind, počeće naredne godine.

 

Kako nam je rečeno, tokom 2019. godine planirano je da se izradi tehnička dokumentacija i završi procedura dobijanja potrebne dozvole za gradnju, da bi početkom 2020. otpočela gradnja i do jeseni bila završena.

 

Podsećam, fabrika Gorenje Valjevo postaće evropski centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe, najavljeno je pre mesec dana iz slovenačke kompanije koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hisense Grupe.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara