Konferencija za novinare sindikata Krušika (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare sindikata Krušika (foto: Đorđe Đoković)
29.08.2019, 12:00

"Zabrinuti" sindikalci Krušika održali štrajk upozorenja

č: | fb:

Jednočasovni štrajk upozorenja, koji je održan prošlog petka u Krušiku, organizovan je zbog "tenutne situacije u valjevskoj fabrici, ali i zbog zabrinutosti sindikata i zaposlenih za njihova radna mesta", saopšteno je na konferenciji za novinare koju su ispred kapije fabrike održali predstavnici Samostalnog sindikata u Krišiku, UGS Nezavisnost i ASNS u Krušiku. Četvrti sindikat "Sloga", koji nezvanično broji preko 650 članova, nije učestvovao u ovom štrajku.

 

Predsednik Samostalnog sindikata Branko Petrović je naveo da su radnici zabrinuti za svoja radna mesta, za zarade i redovnost isplate, kao i zbog uslova rada. On je međutim malo toga konkretnog rekao. Zabrinutost sindikalaca više je zasnovana na pričama i pretpostavkama, nego na činjenicama i podacima.

 

- Razloga za zabrinutost ima, ne samo na osnovu onoga što se priča u fabrici, nego i na osnovu zvaničnih podataka koje dobijamo od direktora fabrike i predsednika Nadzornog odbora. Uposlenost je trenutno minimalna i kreće se od 10 do 20 posto, plata je počela da kasni i radnici su zabrinuti za svoj status. Po fabrici se priča da nema novih poslova, da su potrošeni avansi koji su primljeni, zatim da se proizvodi koje je Krušik osvojio daju trećim licima – privatnicima, kao i da postoje velika dugovanja prema dobavljačima, koja su navodno desetine miliona evra. Ne želim da pričam o ciframa, jer nemamo zvaničan podatak iako smo to tražili, i to je bio jedan od naših zahteva - rekao je Petrović.

 

Predsednik Samostalnog sindikata u Krušiku tvrdi da je oko 80 odsto zaposlenih u "Krušiku" učestvovalo u štrajku i da su podržali sve zahteve sindikata, kao i njihovu borbu za prava radnika.

 

Branko Petrović

Branko Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Petrović je novinarima objasnio da je cilj ovog obraćanja javnosti namera da se svim zaposlenima, ali i javnosti, predoči činjenica da se "Krušik i zaposleni ne nalaze u dobroj sutuaciji", kao i da "sindikat pokušava da sa odgovornim ljudima u Krušiku, Nadzornim odborom i u Ministarstvu odbrane pronađe rešenje za nastali situaciju".

 

Dodao je da upućuju otvoreni poziv svim nadležnima u fabrici, Gradu, Ministarstvu odbrane, kao i predsedniku države "u koga jedino imaju poverenje", da pomogne da se situacija reši i da "spase Krušik".

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je podatak, koji je saopštio, o uposlenosti od 10 do 20 posto zvaničan ili je to procena sindikata, Petrović kaže da ne postoji ništa zvanično, nego je to njihova procena.

 

On tvrdi da plate kasne, tačnije kasne akontacije, i navodi da je "akontacija kasnila pet dana, a prethodna isplata 2-3 dana". Inače prosečna plata u Krušiku, prema njegovim rečima, je 52.000 dinara. Petrović novinarima nije odgovorio na pitanje koliko i kome Krušik duguje, osim dobavljačima za repromaterijal, "jer to ne zna tačno".

 

Na pitanje novinara koji je sledeći potez sindikalaca ukoliko se "situacija ne reši" i da li će stupiti u štrajk, predsednik Samostalnog sindikata u Krušiku Branko Petrović nije konkretno odgovorio.  "Odluka o stuanju u štrajk nije oročena. Idemo na to da na neki način našim aktivnostima iniciramo nadležne i rukovodstvo fabrike da počnu da razmišljaju o ovome i da nađu rešenje da fabrika izađe iz ove situacije", rekao je Petrović.

 

Petrović je rekao da "žali" što se u ovaj štrajk upozorenja nije uključio i Udruženi sindikat Srbije "Sloga", koji takođe ima svoje članove u Krušiku.

 

Zanimljivo je upravo to što Udruženi sindikat Srbije "Sloga", čiji je predsednik Željko Veselinović, a inače je deo opozicionog Saveza za Srbiju, nije učestvovao u ovom štrajku upozorenja i nije "zabrinut za radna mesta, plate i uslove rada", za razliku od ostala tri sindikata koja su zabrinuta za "ovu situaciju" i pozivaju nadležne da im pomognu, pre svega predsednika države u koga "jedino imaju poverenja!".

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 11 sati 55 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 20 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...