Štrajk u Gorenju jul 2017. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Štrajk u Gorenju jul 2017. (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.09.2019, 07:01

Sindikati Gorenja najavili štrajk

č: | fb:

U fabrici "Gorenje" u Valjevu u ponedeljak 16. septembra biće organizovan štrajk, odlučili su Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) "Gorenje" Valjevo i Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS) - Sindikat "Gorenje" Valjevo.

 

Kako su najavili predstvanici ova dva sindikata, štrajk će biti organizovan u skladu sa zakonom i to od 12 do 16 časova, a okupljanje je zakazano ispred proizvodnih hala.

 

Zaposleni u fabrici aparata za domaćinstvo traže povlačenje ponuđenog Sporazuma između poslodavca i zaposlenih i isplata putnih troškova za sve zaposlene koji nisu imali obračunate putne troškove za period od 1. jula 2016. do 31. decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, zatim isplata naknade za uslove rada u visini od 5.000 dinara neto i isplata razlike u platama za sve zaposlene koji su po članu 104. Zakona o radu imali pravo na tu razliku.

 

Takođe, traže povećanje zarada za 15 posto, da se isplati drugi deo regresa u visini od 12.000 dinara neto, kao i da se realizuje projekat restorana za ishranu svih zaposlenih.

 

"Štrajk se organizuje zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, nepoštovanja prava zaposlenih, ignorisanja zahteva sindikata i nekolegijalnog odnosa predstavnika poslodavca koji nisu u skladu sa običajima mirnog pregovaranja i primene socijalnog dijaloga", piše u odluci o stupanju u štrajk, koja je istaknuta u fabričkim prostorijama, a potpisali su je predsednici štrajkačkih odbora ASNS i SSMS Nenad Đurđević i Slobodan Stanojlović.

 

Podsećam, ovo je u ovoj godini druga najava o stupanju u štrajk sindikata "Gorenja". Početkom aprila Sindikat fabrike je najavio jednočasovnu obustavu rada, od koje je odustao nakon što je održan hitan sastanak direktora kineske Hisense Grupe, koja je od prošle godine većinski vlasnik slovenačkog "Gorenja", sa predstavnicima Sindikata fabrike "Gorenje" Valjevo.

 

Početkom marta, kompletna proizvodnja rashladnih uređaja kompanije "Gorenje" preseljena je iz Velenja u Valjevo, dok je novi direktor od 1. aprila Dejan Milutinović, mašinski inženjer iz Beograda.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 26 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara