Štrajk radnika
Štrajk radnika "Gorenja" (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2019, 06:08

Nakon štrajka radnika "Gorenja", poslovodstvo se oglasilo saopštenjem

č: | fb:

Nakon četvoročasovnog štrajka, koji su juče u fabrici "Gorenje" u Valjevu organizovali Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) "Gorenje" i Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS)-Sindikat "Gorenje" tražeći, pored ostalog, povlačenje sporazuma o isplati putnih troškova i povećanje zarada za 15 odsto, saopštenjem se oglasila kompanija "Gorenje".

 

Sudeći prema tom saopštenju zahtevi radnika neće biti ispunjeni u potpunosti i na način kako su to sindikati tražili.

 

Skoro 600 radnika prve smene juče je tačno u podne obustavilo rad i okupilo se ispred pogona gde su im se obratili sindikalni lideri. Traže povlačenje ponuđenog Sporazuma između poslodavca i zaposlenih i isplata putnih troškova za sve koji nisu imali obračunate putne troškove za period od 1. jula 2016. do 31. decembra 2018. godine, zatim isplatu naknade za uslove rada u visini od 5.000 dinara neto i isplatu razlike u platama za sve zaposlene koji su po članu 104. Zakona o radu imali pravo na tu razliku.

 

Takođe, štrajkački zahtevi su da se povećaju plate svim zaposlenima za 15 odsto, da se realizuje projekat restorana za ishranu svih zaposlenih, kao i da se isplati drugi deo regresa u visini od 12.000 dinara neto.

Slobodan Stanojlović

Slobodan Stanojlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik SSMS "Gorenje" Valjevo Slobodan Stanojlović objašnjavajući razloge zbog kojih su stupili u štrajk podseća da je krajem prošlog meseca bio organizovan sastanak na kome je trebalo da se razgovara, što podrazumva i razmatranje predloga sindikata, o putnim troškovima i povećanju zarada.

 

- Sastanku je prisustvovao i Čao Liuj izvršni direktor "Hajsens" (novi vlasnik Gorenja, prim.aut.), međutim njegova reakcija za nas je bila potpuno iznenađujuća jer on nije reagovao na naše primedbe, tako da se o našim zahtevima nije ni razgovaralo, niti dogovaralo, nego su oni jednostrano predložili po principu "to je to", i tako se sastanak završio. Duguju nam putne troškove za 4,5 godine. Tražili smo da nam plate putne troškove za ceo taj period bez kamate, što bi ukupno iznosilo oko 120.000 dinara po zaposlenom, i to za one koji imaju pun fond radnih dana. Međutim, oni su rekli da posle tri godine zastarevaju sva potraživanja u vezi plata, i da će platiti za period od 2,5 godine i to sa nekom kamatom koju su oni obračunali, što ukupno iznosi oko 95.000 dinara po zaposlenom. Inače, kada bi platili za 4,5 godine sa sve kamatom to bilo bi oko 200.000 dinara po zaposlenom. Mi smo išli na to da to bude neka sredina jer poslovna etika nalaže da, ako već nećemo da idemo na sud, treba da se dogovorimo, da obe strane budu zadovoljne – objašnjava Stanojlović.

 

Dodaje da su sindikati savetovali radnicima da potpišu takve sporazume kako poslodavac posle ne bi mogao da kaže da se odriču svog zahteva, ali su im savetovali i da posle toga povuku svoje potpise i traže nove sporazume koji bi bili povoljniji za njih.

 

Jedan od zahteva štrajkača je i povećanje zarada, što bi, prema rečima Stanojlovića, predstavljalo svojevrsnu analogiju onome što su dobili radnici "Gorenja" u Sloveniji.

 

- Smatramo da je, kada su tamo povećane plate, realno da se to uradi i u Srbiji, s obzirom na to da je vlasnik kompanije isti. Tražimo da zarade budu povećane za 15 posto, to je u skladu sa povećanjem obima proizvodnje, a istovemeno je za pet posto smanjen broj zaposlenih – kaže predsednik  SSMS "Gorenje" Valjevo Slobodana Stanojlovića

Slobodan Stanojlović i Nenad Đurđević

Slobodan Stanojlović i Nenad Đurđević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pored navedenih razloga za štrajk, postoji još nekoliko koje ističu predstavnici dva sindikata. Predsednik ASNS "Gorenje" Valjevo Nenad Đurđević kaže da su razlozi i to što se u fabrici radi duže, i to često bez prethodne najave.

 

- Ljudi nedeljom dolaze dva sata ranije, nikada ne znamo kada ćemo ostati duže, kada kraće, kada će nam reći idi kući. Ne zna se kada nam je radna subota – kaže Đurđević.

 

Kako su novinarima saopštili predstavnici dva sindikata, koji su juče organizovali četvoročasovni štrajk u fabrici rashladnih uređaja "Gorenje" Valjevo, radnici su dali poslodavcu rok od dve nedelje da razmisli o njihovim zahtevima, pa će posle toga, zavisno od odgovora preduzimati sledeće korake. U slučaju nepovoljnog ishoda, prema ranijim najavama, biće organizovan jednodnevni štrajk.

 

Saopštenje "Gorenja"

 

Nakon jučerašnjeg četvoročasovnog štrajka, kompanija "Gorenje" se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je "povodom tema sa sastanka održanog u ponedeljak, koje predstavljaju i neke od zahteva sindikata, poslovodstvo kompanije ponovilo da će svim zaposlenima, bez obzira na to da li još rade u kompaniji ili ne, od 25. septembra do kraja 2019. godine u četiri mesečne rate isplatiti nezastarele troškove, od 1. maja 2016. do 31. decembra 2018. godine sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom".

 

Takođe, poslovodstvo je napomenulo da je u sporazumu o načinu isplate naknade neisplaćenih troškova prevoza sa kamatom, koji je većina zaposlenih već potpisala, svako pojedinačno mogao da se izjasni da li je saglasan sa predloženim ili ne.

 

Poslodavac je poručio da je spreman da razgovara o povećanju plate nakon rezimiranja poslovnih rezultata za period januar-novembar 2019. godine. U saopštenju se dodaje da je sistematizacija u izradi i da će u dalji rad po tom pitanju uključiti i reprezentativni sindikati da daju svoja mišljenja i predloge. Poslovodsto saopštava da je 1. septembar 2020. godine krajnji rok kada bi kantina trebalo da počne sa radom, a do tada će svi zaposleni dobijati naknadu za topli obrok u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

 

"Poslovodstvo kompanije Gorenje i reprezentativni sindikati kontinuirano vode otvoreni socijalni dijalog koji treba da doprinese zadovoljstvu radnika i bude podrška ambicioznim planovima Gorenja za naredni period. Otvoreni socijalni dijalog ostaje cilj novog vlasnika koji ujedno poštuje pravo radnika na štrajk zagarantovano zakonom", navodi se u saopštenju.

 

Još se navodi i to da su od juna ove godine održana dva sastanka rukovodstva na čelu sa glavnim direktorom "Gorenja" Čao Liujem i predstavnika oba reprezentativna sindikata, dok je u ponedeljak bio i treći sastanak, zakazan pre najave štrajka. Na svim tim sastancima razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima i projektima od interesa za zaposlene koji su u toku, te tako i o onima koje predstavnici sindikata navode kao zahteve za štrajk.

 

"Pitanja u vezi sa ispunjenjem zakonskih obaveza nisu i ne smeju biti tema socijalnog dijaloga, jer "Hajsens" i "Gorenje" uvek i svuda rade u skladu sa zakonom", piše u saopštenju kompanije "Gorenje" izdatom u ponedeljak kasno popodne, povodom štrajka zaposlenih.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 12 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 22 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara