Štrajk u Gorenju (foto: Kolubarske.rs)
Štrajk u Gorenju (foto: Kolubarske.rs)
08.10.2019, 12:46

Radnici Gorenja: Danas jednodnevni, za dve nedelje petodnevni štrajk

č: | fb:

Zaposleni u valjevskoj fabrici rashladnih uređaja "Gorenje" počeli su jutros u šest časova jednodnevni štrajk koji će trajati 24 časa.

 

Prema rečima predstavnika dva sindikata Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) "Gorenje" Valjevo i Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) - Sindikat "Gorenje" Valjevo, u štrajk je stupilo više od 90 posto ili preko 1000 zaposlenih sve tri smene, pretežno radnika u proizvodnji.

 

Na ovaj korak su se odlučili jer poslovodstvo "Gorenja" nije u roku od dve nedelje ispunilo njihove zahteve postavljene sredinom septembra kada su organizovali četvoročasovni štrajk. Danas su postavili novi rok, ukoliko se u naredne dve nedelje ne postigne dogovor biće organizovana petodnevna obustava rada.

 

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) - Sindikat "Gorenje" Valjevo Slobodan Stanojlović navodi da zaposleni, pre svega, traže povećanje plata od 15 posto, isplatu naknade od 5.000 dinara neto za uslove rada koji su letos dva i po meseca bili "pakleni", i isplatu putnih troškova u celosti, bez kamate, za prethodne četiri i po godine.

 

Stanojlović kaže da je poslovodstvo pokazalo dobru volju tako što je juče, uoči današnjeg štrajka, pozvalo predstavnike sindikata na razgovor, ali nažalost nije dao očekivane rezultate.

  

- Štrajk je organizovan zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, zbog uslova rada, visine zarada, odnosa poslodavca prema zaposlenima... To su problemi koji duže traju, a sada su kulminirali. Jučerašnji sastanak sa direktorom Dejanom Milutinovićem je trajao dva časa, ali ništa nije dogovoreno, niti je odlučeno. Samim tim što smo sedeli dva časa sa direktorom pokazali smo da želimo rešenje na obostranu korist, međutim nismo dobili nikakve garancije ni obećanja, mada smo rekli da ne želimo obećanja, nego samo pisane garancije – kazao je Stanojlović.

 

On je novinarima potvrdio da je isplata putnih troškova počela 25. septembra, preostale su još tri rate, koje će biti isplaćene uz plate do kraja godine. Ali naglašava da je sporazum o isplati putnih troškova, koji je poslodavac ponudio zaposlenima, protivzakonit što su konstatovali i pravnici, te će, kako je najavio, zaštitu svojih prava tražiti na sudu, ukoliko poslodavac ne povuče sporazum.

 

Što se tiče zahteva za povećanje zarada, Stanojlović kaže da ponuda poslodavca nije prihvatljiva.

 

- Poslodavac je rekao da je spreman da nam poveća platu ali mesečno u skladu sa poslovnim rezultatima, tačnije onoliko koliko prebacimo normu. Na naše pitanje koliko bi iznosila ta povišica na mesečnom nivou, odgovorili su 20 evra bruto – kaže predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije - Sindikat "Gorenje".

Slobodan Stanojlović i Nenad Đurđević

Slobodan Stanojlović i Nenad Đurđević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata "Gorenje" Valjevo Nenad Đurđević opisujući odnos poslodavca prema zaposlenima navodi da "poslovođe vrše veliki pritisak na radnike, tako da je podneto i nekiliko prijava za mobing".

 

On tvrdi da radnici ne mogu da dobiju slobodan dan, nekim radnicima je zabranjeno da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi... Navodi da su leti uslovi rada nepodnošljivi u halama gde nema klima uređaja, prethodnih godina hitna pomoć nije izlazila iz Gorenja, zatim da mnogi radnici ne koriste pauzu kako bi mogli da dostignu normu od koje im zavisi plata... 

 

Predstavnici dva sindikata kažu da su spremni na kompromis, a to znači da im poslovodstvo ponudi "makar nešto".

 

- Na jučerašnjem sastanku sa direktorom nije nam ništa ponuđeno. Mi nismo imali šta zaposlenima da kažemo jer ništa nismo dobili. Poslovodstvo je tražilo da odustanemo od štrajka i da ljudima kažemo da će biti bolje. A mi to nismo mogli. Kako da kažemo: nismo dobili ništa, ali nećemo da štrajkujemo? To niko ne bi prihvatio - zaključio je Slobodan Stanojlović.

 

Sindikalci poručuju da neće odustati. "Važno da ovaj put izguramo do kraja i da naši zahtevi budu ispunjeni, jer ako bismo sada ćutali više nikada ne bismo imali pravo ni da tražimo, ni da kažemo", rekli su predstavnici sindikata.

 

Iz kompanije odgovaraju da su pojedini zahtevi već rešeni

 

Povodom, po drugi put za manje od mesec dana, organizovanog štrajka i zahteva zaposlenih, saopštenjem se oglasila kompanija "Gorenje" u kome ističe da "posluje poštujući Zakon o radu i Kolektivni ugovor, kao i da ostaje otvorena za nastavak socijalnog dijaloga i rešavanje svih pitanja od značaja za zaposlene i kompaniju".

 

Poslodavac napominje da su pojedine teme koje se navode kao razlozi za štrajk rešene sporazumno, poput isplate naknade za neisplaćene troškove prevoza, kao i da se na obezbeđivanju boljih uslova za rad i realizaciji kantine već radi. Kada je reč o ostalim otvorenim pitanjima, regres se zaposlenima isplaćuje u skladu sa Kolektivnim ugovorom, dok će se o novoj sistematizacija razgovarati do kraja godine, kao i o strategiji zarada nakon rezimiranja poslovnih rezultata za period januar-novembar 2019. godine, piše u saopštenju kompanije "Gorenje".

 

Dalje se navodi da je na inicijativu poslodavca, juče održan sastanak sa predstavnicima sindikata na kojem se još jednom razgovaralo o trenutnom statusu svih otvorenih tema i ambicioznim planovima za naredni period.

 

"Na sastanku je još jednom ponovljeno da je zajednički cilj svih nas napredak i uspeh kompanije Gorenje d.o.o. Valjevo, zbog čega menadžment poziva predstavnike sindikata na nastavak dijaloga. Svakako, Poslodavac poštuje pravo zaposlenih na štrajk zagarantovano zakonom i neće ni na koji način uticati na tok najavljenog štrajka", navodi se u saopštenju kompanije "Gorenje".

 

 

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara