HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
31.03.2020, 11:35

Radnicima Krušika na određeno biće produžen ugovor

č: | fb:

U HK Krušik većina pogona radi ali sa značajno manjim brojem zaposlenih, tako da je trenutno od 3100, angažovano 830 radnika u obe smene.

 

"Broj radnika smo sveli na meru primerenu poslu koji treba da realizujemo u narednom periodu i u skladu sa ugovorenim obabvezama prema našim kupcima", rekao je direktor valjevske vojne fabrike Vladan Lukić. Dodaje da još uvek nije doneta odluku o eventualnom prekidu proizvdnje i naglašava da će zavisno od razvoja događaja, u gradu i Republici, u narednih nekoliko dana biti doneta adekvatna odluka.

 

"Preduzeli smo sve mere koje je bilo neophodno preduzeti u ovoj sutuaciji i u vreme vanrednog stanja. U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom odbrane, svakodnevno šaljemo izveštaje o tome šta se dešava i šta se preduzima u Krušiku koji će u ovom obimu raditi do daljeg", rekao je Lukić

 

On je demantovao glasine da je u fabriku "ušao" novi korona virus i da je veliki broj radnika u kućnoj izolaciji. Prema njegovim rečima svakodnevno se prati zdravstveno stanje zaposlenih naročito onih koji dolaze u fabriku. Navodi da kod jednog radnika postoji sumnja na novi korona virus, on je prebačen u Beograd, još uvek nije urađen test uzorka. Zbog sumnje je zatvrena radionica u kojoj je on radio, tako da petorica njegovih kolega ne dolaze na posao. 

 

"Što se tiče ostalih zaposlenih u našoj fabrike njih desetoro je u kućnoj izolaciji zbog toga što su bili u kontaktu sa sugrađanima koji su pozitivni na novi korona virus", rekao je Lukić

 

 

Svim zaposlenima na određeno vreme u HK Krušik ugovori ističu danas 31. marta, a kako nam je nekoliko njih reklo, još uvek nisu pozvani da dođu u fabriku kako bi potpisali ugovor. 

 

Direktor kompanije Vladan Lukić kaže da će svim radnicima koji su angažovani na određeno vreme biti produžen ugovor izuzev nekolicini koji su se ogrešili o radnu disciplinu, poput neopravdanih izostanaka.

 

"Svi ugovori na određeno vreme biće potpisani danas i biće prosleđeni u pogone koje rade. Napravićemo raspored prema kome će radnici dolaziti u fabriku po ugovre jer ne bi bilo poželjno da svi dođu istovremeno. Dogovorićemo se sa njihovim rukovodiocima, da se pojedinačno obaveste i da dolaze u mnajim grupama. U svakom slučaju biće obavešteni o datumu i vremenu kada treba da dođu u fabriku kako bi potpisali ugovor o nastavku rada na određeno vreme", najavio je direktor.

 

U vojnoj fabrici u Valjevu na neodređeno vreme je zaposleno skoro 1.200 radnika, dok je na određeno vreme angažovano blizu 2.000, među njima ima su i oni koji na određeno vreme rade duže od pet godina.

 

U skladu sa nalogom Ministarstva odbrane i preporukama Ministarstva zdravlja, kao i u skladu sa ostalim merama vlade Srbije, u Krušiku je svim zaposlenima koji imaju preko 65 godina, hroničnim bolesnicima, majkama sa decom do 12 godina i svima onima, iako su mlađi, koji imaju neke zdravstvene probleme, poput dijabetesa, odobreno plaćeno odsustvo, koje će iznositi 65 posto od prosečne zarade u poslednjih godinu dana. Među radnicima, koji trenutno nisu angažovani, ima onih koji koriste stari godišnji odmor, porodilja, trudnica…

 

U HK Krušik preduzete su sve mere kako bi zaštitili zdravlje zaposlenih. Direktor Lukić navodi da se redovno radi dezinfekcija prilaznih puteva u krugu fabrike, svi radnici su dobili zaštitne rukavica i maske, napravljeno je sredstvo za dezinfekciju ruku i proizvodnih pogona. 

 

"Stavili smo tz. dezo barijere ispred svakog objekta, tako da sve što je trebalo i moglo da se primeni od zaštitnih mera, mi smo tu uradili i sve mere zaštite ispoštovali", rekao je direktor HK Krušik Vladan Lukić.

 

Podsećamo, prošle nedele je u Kovačkom centru doneta olduka o obustavi rada do 10. aprila. Kako je navedeno odluka je doneta zbog smanjenog obima poslovanja i sprečavanja potencijalnog širenja korona virusa.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 7 sati 15 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 12 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara