Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Krušik (foto: Đorđe Đoković)
31.08.2020, 11:52

Za preko 1900 radnika Krušika produžen ugovor na još mesec dana

č: | fb:

Za blizu 2000 zaposlenih u HK Krušik, koji su angažovani na određeno vreme, produženi su ugovori o radu na još mesec mesec dana do 30. septembra, dok će bez posla ostati radnici koji su se ogrešili o propise o radu, kao i oni koji su se zaposlili sa falsifikovanim diplomama, saznaju Kolubarsle.rs.

 

Kako saznajemo, ugovor o radu nije produžen 51 radniku angažovanom na određeno vreme, i to onima koji nisu poštovali radne obaveze, koji su često odsustvovali sa posla i čije su diplome falsifikovane.

 

Pored tih radnika, radni odnos je raskinut sa petoro zaposlenih na neodređeno vreme zbog falsifikovanih diploma. Reč je pretežno o diplomama srednje škole i zanata, dok je jedna falsifikovana diploma Beogradskog univerziteta.  

 

Prema rečima našeg sagovornika, na osnovu odluke Nadzornog odbora Krušika, direktor kompanije Vladan Lukić je rukovodiocima proizvodnih pogona naložio da sačine spiskove sa ukupno pet posto radnika koji ne ispunjavaju kriterijume za produžetak ugovora o radu nakon 31. avgusta. Prema tom spisku bez posla bi ostalo 150 oružara, međutim rukovodstvo je odlučilo da za sada ugovor ne bude potpisan  sa 51 radnikom.

 

Podsećamo, ugovor o radu nije potpisan 31. jula grupi od 30-ak radnika, koji su se ogrešili o propise o radu ili su imali falsifikovane diplome. U HK Krušik zaposleno je oko 3000 radnika, a bez posla je od kraja prošlog meseca do danas ostalo 80-ak radnika.

 

Odgovarajući na optužbe da Krušik masovno otpušta radnike, saopštenjem za javnost pre nekoliko danas oglasilo se rukovodstvo valjevske vojne fabrike u kome se navodi da je "kompanija čvrsto rešena da se razračuna sa onima koji su pribavili lažne diplome, koji su se na različite načine oglušili o radne obaveze i koji su veći deo trajanja ugovora na određeno vreme odsustvovali po raznim osnovama. Pojedini zaposleni su odsustvovali i više od 70 posto trajanja ugovornog perioda", navodi se u saopštenju.

 

Rukovodstvo naglašava da je interes kompanije da sačuva kvalitetne, stručne, uspešne i posvećene kadrove. "U prvoj polovini avgusta posao je dobila grupa visokoobrazovanog inženjerskog kadra sa prestižnih tehničkih fakulteta u zemlji. Kako bi mogla da odgovori tehnološkim izazovima u oblasti savremenih odbrambenih tehnologije, sa posebnim osvrtom na raketni program, kompanija planira da početkom oktobra zaposli 15 do 20 mladih inženjera koji su tokom studija postigli zavidne rezultate. Očekivanja su takođe da Krušik tokom naredne godine zaposli između 50 i 100 novih diplomiranih inženjera, a preobukom i prekvalifikacijom 200 do 300 zaposlenih iz postojećeg sastava osposobi za izvršavanje najsloženijih tehnoloških procesa", saopšteno je iz Krušika.

 

Pregovori sa sindikatima za sada bez rezultata

 

U saopštenju HK Krušik još je rečeno da je menadžment u više navrata pokretao razgovore sa sindikalnim predstavnicima radi izmene kolektivnog ugovora u cilju povećanja cene radnog sata i smanjenja neprimereno visokih troškova koji nisu vezani za rezultat rada. Svakog meseca se izdvaja 7.700 dinara po zaposlenom za regres, za topli obrok 340 dinara po danu za svakog zaposleng, minuli rad se obračunava po stopi od 0,6 posto za svaku godinu staža, plus plaćen prevoz.

 

Rukovodstvo Krušika je ponudilo predstavnicima fabričkih sindikata da naprave preraspodelu i to tako što će biti povećana cena sata sa 143 na 173 dinara, kako bi se afirmisao rad, a da se smanji iznos za topli obrok, regres i minuli rad. "Na taj način bi ispeglali zaradu po radnom mestu jer, plata po položaju bi trebalo da bude primarna, a ne da budu primarne ove prinadležnosti. Međutim sindikalci to ne prihvataju, ili neće ili nemaju hrabrosti jer, kao navode, nije popularno da se smanjuju zarade", navodi rukovodstvo.

 

Dodaju da je predstavnicima sindikata nuđeno da oni iznesu svoj predlog, da se svi predlozi stave na sto, pa da se zajednički iznađe najbolje rešenje, međutim sindikalci su i to odbili.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 5 sati 55 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 44 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.