Visokogorci Valjeva (foto: Visokogorci Valjeva)
Visokogorci Valjeva (foto: Visokogorci Valjeva)
30.07.2021, 08:52

"Visokogorci Valjeva" na najvišim vrhovima Balkana

č: | fb:

Tri člana novoosnovanog planinarsko sportskog kluba "Visokogoraca Valjevo" Srećko Avramović, Aleksandar Obradović i Vladimir Nikolić boravili su u Bugarskoj na masivima planina Rile i Pirina. Oni su osvojili najvisi vrh Balkanskog poluostrva Musalu, visoku 2.925 metara, i Vihren, treći vrh Balkanskog poluostrva visok 2.914 metara.

 

Savladavajući Musalemski greben od istoka ka zapadu, najtežu planinarsku i visokogorsku rutu na grebenu Musale, prelazeći oko 15 kilometara sa ukupnom visinskom razlikom od oko 1.100 metara, ekipa je 23. jula ispenjala vrhove Groba 2.526 mtara, Deno 2.790, Irichek 2.852, Malu Musalu 2.902 i Musalu 2.925 metara.

 

"Potom smo se 25. i 26. jula obreli na Pirinu, drugom najvišem planinskom vencu u Bugarskoj, sa noćenjem u planinskom bivaku na oko 2.800 metara u zaslonu Končeto, gde smo u dva dana prešli najtežu visokogorsku stazu od Hiže Banderice do grebena Kutela i Banskog suhodola, gde smo ispenjali Kutelo I 2.908 metara, Kutelo II 2.907, čuveni prelaz Končeto 2.840, Banski suhodol 2886, kao i najviši vrh Pirina,Vihren 2.914metara", kaže Vladimir Nikolić.

 

Dodaje da je ekipa "Visokogoraca Valjevo" izvela je uspešno svoju prvu visokogorsku akciju po osnivanju, boraveći u nepreglednim i prelepim predelima Nacionalnih parkova Rile i Pirina, prelazeći preko 40 kilometara uspona i preko 3.500 metara visinske razlike, spavajući u šatorima u prelepim predelima Nacionalnih parkova, boraveći u poznatim zimskim centrima Bugarske Borovetca i Banskog, družeći se sa brojnim prijateljima i timovima visokogoraca iz brojnih zemalja Evrope.

 

"Pozivamo sve ljubitelje planinarenja, orijentiringa, visokogorstva u zemlji i inostranstvu, adrenalinskih tura po planinskim vencima širom Evrope, da nam se pridruže u zdravom i sportskom okruženju, putujući i upoznavajući druge zemlje, kulture, kao jednom zdravom sportskom načinu života",kazao je Vladimir Nikolić, predsednik kluba "Visokogorci Valjeva".

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 2 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara