Visokogorci Valjeva (foto: Visokogorci Valjeva)
Visokogorci Valjeva (foto: Visokogorci Valjeva)
30.07.2021, 08:52

"Visokogorci Valjeva" na najvišim vrhovima Balkana

č: | fb:

Tri člana novoosnovanog planinarsko sportskog kluba "Visokogoraca Valjevo" Srećko Avramović, Aleksandar Obradović i Vladimir Nikolić boravili su u Bugarskoj na masivima planina Rile i Pirina. Oni su osvojili najvisi vrh Balkanskog poluostrva Musalu, visoku 2.925 metara, i Vihren, treći vrh Balkanskog poluostrva visok 2.914 metara.

 

Savladavajući Musalemski greben od istoka ka zapadu, najtežu planinarsku i visokogorsku rutu na grebenu Musale, prelazeći oko 15 kilometara sa ukupnom visinskom razlikom od oko 1.100 metara, ekipa je 23. jula ispenjala vrhove Groba 2.526 mtara, Deno 2.790, Irichek 2.852, Malu Musalu 2.902 i Musalu 2.925 metara.

 

"Potom smo se 25. i 26. jula obreli na Pirinu, drugom najvišem planinskom vencu u Bugarskoj, sa noćenjem u planinskom bivaku na oko 2.800 metara u zaslonu Končeto, gde smo u dva dana prešli najtežu visokogorsku stazu od Hiže Banderice do grebena Kutela i Banskog suhodola, gde smo ispenjali Kutelo I 2.908 metara, Kutelo II 2.907, čuveni prelaz Končeto 2.840, Banski suhodol 2886, kao i najviši vrh Pirina,Vihren 2.914metara", kaže Vladimir Nikolić.

 

Dodaje da je ekipa "Visokogoraca Valjevo" izvela je uspešno svoju prvu visokogorsku akciju po osnivanju, boraveći u nepreglednim i prelepim predelima Nacionalnih parkova Rile i Pirina, prelazeći preko 40 kilometara uspona i preko 3.500 metara visinske razlike, spavajući u šatorima u prelepim predelima Nacionalnih parkova, boraveći u poznatim zimskim centrima Bugarske Borovetca i Banskog, družeći se sa brojnim prijateljima i timovima visokogoraca iz brojnih zemalja Evrope.

 

"Pozivamo sve ljubitelje planinarenja, orijentiringa, visokogorstva u zemlji i inostranstvu, adrenalinskih tura po planinskim vencima širom Evrope, da nam se pridruže u zdravom i sportskom okruženju, putujući i upoznavajući druge zemlje, kulture, kao jednom zdravom sportskom načinu života",kazao je Vladimir Nikolić, predsednik kluba "Visokogorci Valjeva".

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 sati 52 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 sati 53 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 20 sati 46 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara