Visokogorci Valjeva (foto: Visokogorci Valjeva)
Visokogorci Valjeva (foto: Visokogorci Valjeva)
30.07.2021, 08:52

"Visokogorci Valjeva" na najvišim vrhovima Balkana

č: | fb:

Tri člana novoosnovanog planinarsko sportskog kluba "Visokogoraca Valjevo" Srećko Avramović, Aleksandar Obradović i Vladimir Nikolić boravili su u Bugarskoj na masivima planina Rile i Pirina. Oni su osvojili najvisi vrh Balkanskog poluostrva Musalu, visoku 2.925 metara, i Vihren, treći vrh Balkanskog poluostrva visok 2.914 metara.

 

Savladavajući Musalemski greben od istoka ka zapadu, najtežu planinarsku i visokogorsku rutu na grebenu Musale, prelazeći oko 15 kilometara sa ukupnom visinskom razlikom od oko 1.100 metara, ekipa je 23. jula ispenjala vrhove Groba 2.526 mtara, Deno 2.790, Irichek 2.852, Malu Musalu 2.902 i Musalu 2.925 metara.

 

"Potom smo se 25. i 26. jula obreli na Pirinu, drugom najvišem planinskom vencu u Bugarskoj, sa noćenjem u planinskom bivaku na oko 2.800 metara u zaslonu Končeto, gde smo u dva dana prešli najtežu visokogorsku stazu od Hiže Banderice do grebena Kutela i Banskog suhodola, gde smo ispenjali Kutelo I 2.908 metara, Kutelo II 2.907, čuveni prelaz Končeto 2.840, Banski suhodol 2886, kao i najviši vrh Pirina,Vihren 2.914metara", kaže Vladimir Nikolić.

 

Dodaje da je ekipa "Visokogoraca Valjevo" izvela je uspešno svoju prvu visokogorsku akciju po osnivanju, boraveći u nepreglednim i prelepim predelima Nacionalnih parkova Rile i Pirina, prelazeći preko 40 kilometara uspona i preko 3.500 metara visinske razlike, spavajući u šatorima u prelepim predelima Nacionalnih parkova, boraveći u poznatim zimskim centrima Bugarske Borovetca i Banskog, družeći se sa brojnim prijateljima i timovima visokogoraca iz brojnih zemalja Evrope.

 

"Pozivamo sve ljubitelje planinarenja, orijentiringa, visokogorstva u zemlji i inostranstvu, adrenalinskih tura po planinskim vencima širom Evrope, da nam se pridruže u zdravom i sportskom okruženju, putujući i upoznavajući druge zemlje, kulture, kao jednom zdravom sportskom načinu života",kazao je Vladimir Nikolić, predsednik kluba "Visokogorci Valjeva".

Aktuelno

Ljubomir Bogdanović Ćube (foto: )
In memoriam Pre 8 sati 12 minuta

Ljubomir Bogdanović Ćube (1937-2022)

U Valjevu je u subotu 26. novembra 2022. godine u 85. godini života, preminuo Ljubomir Bogdanović – Ćube, čovek koji je kao igrač i trener ostavio neizbrisiv trag u valjevskom sportu i čovek koji...

Spomen-bista pukovnik Živojin Bacić (foto: )
Herojska smrt pukovnika rođenog pre 150 godina Pre 8 sati 10 minuta

Div-junak Živojin Bacić zauvek ostao u Ljigu

U vreme kada se srpska vojska povlačila u defanzivnoj fazi Kolubarske bitke, pukovnik Živojin Bacić primio je naredbu: Pokušajte, ako je moguće, da se održite dvadeset četiri sata na položajima...

Kovid ambulanta u Novom naselju (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 10 sati 15 minuta

KOVID ambulanta ubuduće u Novom naselju

Dom zdravlja Valjevo obaveštava sugrađane da će od ponedeljka 28. novembra KOVID ambulanta funkcionisati u ambulanti Novo naselje. Radno vreme će biti od 7 do 17 časova.