Nebojša Stojaković, Petar Stanić, Aleksandar Kovačević, (foto: www.valjevo.rs)
Nebojša Stojaković, Petar Stanić, Aleksandar Kovačević, (foto: www.valjevo.rs)
27.09.2021, 06:51

Superligaši vaterpolisti Valisa nemaju gde da treniraju

č: | fb:

U danu kada je gradonačlenik Valjeva Lazar Gojković organizovao prijem za zlatne reprezentativce juniorske vaterpolo ekipe Srbije Petra Stanića i Aleksandra Kovačevića, članove VK "Valis", uprava kluba je obelodanila da, zbog radova u SRC Petnica, valjevski vaterpolisti ostaju bez bazena i to samo desetak dana pred početak Super lige Srbije. 

 

"Ne zaslužujemo ovakav tretman, ne samo vaterpolisti nego svi vodeni sportovi u Valjevu", rekao je predsednik Vaterpolo kluba "Valis" dr Nebojša Stojaković na konferenciji za novinare, koja je usledila nakon prijema kod gradonačelnika. Prema njegovim rečima najmanje dva meseca neće biti treninga na petničkim bazenima tako da 400 dece koja treniraju vaterpolo i plivanje "ostaju bez ičega!".

 

"Niko nije zvao bilo koga od tri predstavnika vodenih sportova da nas konsultuje, da nam ponudi neko alternativno rešenje. Neko je bio dužan da to razmotri, da sednemo da porazgovaramo, a ne da dobijemo informaciju da tako mora, jer je to tako predviđeno budžetom. Da li su ti radovi mogli da budu odloženi, ja sam siguran da jesu, recimo za proleće, a da mi nastavimo svoj trenažni proces. Iz Ustanove za fizičku kulturu Valis dobili smo informaciju da je, za manje od dva meseca u sezoni, preko tih ploča prešlo 70.000 ljudi. Tad je bilo bezbedno, a sada u septembru i oktobru je nebezbedno? Remont ploča i ostali radovi mogli su da budu završeni još na proleće, a ne u trenutku kada počinje nastup Valisa u Super ligi. Zašto je to tako moralo da se desi, to je pitanje za člana Gradskog veća zaduženog za sport. Oni moraju da znaju da su tu zbog nas, zbog klubova, zbog valjevsog sporta", rekao je Stojaković.

 

Jedan jedini klub u Valjevu, Vaterpolo klub Valis, je u najvišem rangu takmičenja i zar ne zaslužuje bolji tretman?

 

Stojaković je istakao da je tužno i to što valjevski vaterpolisti kao debitanti Super lige neće moći u svom gradu da ugoste velike klubove. Super liga startuje 6. oktobra i na prvoj utakmici VK "Valis" je trebalo da bude domaćin VK "Proleter". Stojaković kaže da će valjevski vaterpolisti zrenjanince dočekati najverovatnije na novootvorenom bazenu u Lajkovcu gde trenutno treniraju zahvaljujući rukovodstvu te opštine koje je imalo sluha za situaciju u kojoj su se našli.

 

"Neizmerno se zahvaljujem predsedniku opštine Andriji Živkoviću koji nas je pustio da treniramo. Zamislite naše vaterpoliste, članove Super lige koji su mahom srednjoškolci, oni će morati ujutro i uveče da putuju u Lajkovac na trening, a pritom imaju školu i sve ostale obaveze", rekao je Stojaković.

 

Nakon "Proletera", početkom oktobra VK "Valis" treba da ugosti vaterpoliste"Vojvodine", krajem oktobra "Zemun", a početkom novembra i vaterpolo klubove "Partizana" i "Crvenu zvezdu". Osim takmičenja u Super ligi, "Valis" se takmiči i u Regionalnoj vaterpolo ligi u kojoj, pored srpskih, nastupaju hrvatski, slovenački i crnogorski klubovi. Prvi turnir predviđen je da se igra od 18. do 21. novembra.


"Želeo sam, kao i moji saradnici u klubu, da u Valjevo dovedemo pet ekipa iz Regionalne lige. Ne možemo da konkurišemo za to jer ne znamo da li ćemo imati bazen. Ne mogu da dobijem informaciju od Grada ni da li ćemo kao učesnici Super lige moći da dobijemo opremu. Ne mogu da verujem da ne možemo da dobijemo opremu sa grbom grada Valjeva, jer je nama kao valjevskom klubu to jako važno", rekao je Nebojša Stojaković. On je dodao da je bilo poziva iz Grada i od gradonačelnika, koji "nas je svaki put uvažio, ali je realizacija bila nula". 

 

Stojaković je naveo da Uprava kluba deset meseci pokušava da pronađe generalnog sponzora među valjevskim privrednicima, ali bez uspeha. "Vlasnici firmi kažu da će rado pomoći bolnicu, ali da sportske kubove treba da podrži i finansira grad Valjevo", kazao je predsednik VK "Valis".


On je naglasio da je Vaterpolo klub "Valis" jedina ekipa Super lige Srbije koja ima ovakve "neuslove", a uprkos tome se izborio za plasman u najviši rang takmičenja.

 

"Nažalost Petar Stanić nas je napustio jer mu je susedni grad Šabac ponudio bolje uslove, naglašavam infrastrukturne uslove. Ako politika Grada i odnos prema vaterpolo klubu Valis bude ovakav, sutra ćemo ostati i bez Kovačevića ili nekog drugog reprezentativca", zaključio je dr Nebojša Stojaković.

 

Najavljeno je da će tokom ove sedmice biti održana zajednička konferencija za novinare svih klubova iz Valjeva koji se bave vodenim sportovima jer su, kako je rečeno, svi nezadovoljni tretmanom.

 

Gradonačelnik primio zlatne vaterpoliste

 

Valjevci Petar Stanić i Aleksandar Kovačević osvojili su zlatnu medalju na juniorskom šampionatu Evrope u vaterpolu koje je nedavno održano na Malti. Stanić i Kovačević su na Evropskom prvenstvu predstavljali i Vaterpolo klub "Valis" u kojem treniraju i iz koga su selektovani za reprezentaciju

 

"Zaista je divan je osećaj kada osvojite zlato i postanete evropski šampion. To je bila naša obaveza. Nismo očekivali da ćemo zbog našeg uspeha sa reprezentacijom biti toliko popularni. Stvarno smo iznenađeni koliko smo dobru stvar učinili za grad", rekli su Petar Stanić i Aleksandar Kovačević. Istakli su da im je finale šampionata u Evropi jedan od najlepših trenutaka u životu i nezaboravan osećaj. 

 

Aleksandar Kovačević i Petar Stanić su rođeni 2004. godine, učenici su Tehničke škole u Valjevu na smeru mehatronika. Treniraju vaterpolo od početka osnovne škole i već dve godine nastupaju za reprezentaciju Srbije. 

Petar Stanić, Lazar Gojković i Aleksandar Kovačević

Petar Stanić, Lazar Gojković i Aleksandar Kovačević (Foto: www.valjevo.rs)

 

Prijem za zlatne vaterpoliste organizovao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je čestitao veliki uspeh u ime grada i u svoje ime, i poželeo im puno uspeha u budućoj sportskoj karijeri i u životu.

 

Gradonačelnik je poručio da je gradu stalo da što pre stvori bolje uslove za bavljenje vodenim sportovima i u tom smislu je "neophodno rekonstruisati podlogu na bazenu u Petnici, kako bi sportisti Valjeva, ali i brojni posetioci bazena, bili bezbedni prilikom korišćenja bazena, naročito u zimskoj sezoni kada se postavlja teška konstrukcija koja nosi balon".

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 9 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 38 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...