Balon u Petnici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Balon u Petnici (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.09.2021, 09:50

"Valis" ima izuzetan status u gradu, rukovodstvo kluba je znalo da će bazen biti zatvoren

č: | fb:

Rukovodstvo VK "Valis" je na konferenciji za novinare upoznalo javnost da će zbog radova u SRC Petnica valjevski vaterpolisti ostati bez bazena i mogućnosti da treniraju, i to samo desetak dana pred početak Super lige Srbije, kao i da ovakav tretman Grada ne zaslužuju ni vaterpolisti ni svi vodeni sportovi u Valjevu.

 

"Niko nije zvao bilo koga od tri predstavnika vodenih sportova da nas konsultuje, da nam ponudi neko alternativno rešenje. Neko je bio dužan da to razmotri, da sednemo da porazgovaramo… Remont ploča i ostali radovi u SRC Petnica mogli su da budu završeni još na proleće, a ne u trenutku kada počinje nastup Valisa u Super ligi. Zašto je to tako moralo da se desi, to je pitanje za člana Gradskog veća zaduženog za sport", rekao je predsednik Vaterpolo kluba "Valis" dr Nebojša Stojaković. 

 

Pitali smo Vladimira Miškovića, člana Gradskog veća zaduženog za sport, zašto je to tako moralo da se desi i zbog čega superligaši imaju takav tretman Grada?

 

Mišković kaže da vaterpolo klub "Valis" ima izuzetan status u gradu, i po tretmanu i po sredstvima koja dobija iz budžeta Valjeva, otuda čude izjave rukovodstva kluba.

 

Tvrdi da nije tačno da klubovi koji treniraju u SRC Petnica nisu bili blagovremeno obavešteni o tome da će petnički bazen biti zatvoren zbog radova. Mišković kaže da su o tome obavešteni još zimus tako da su znali da dva meseca neće moći da treniraju u Petnici.

 

"Mi smo planirali da radove u Sportsko rekreativnom centru Petnica izvedemo još na proleće, ali smo ih odložili upravo na molbu vaterpolista Valisa koji su u to vreme odigravali utakmice za ulazak u Super ligu Srbije", rekao je Mišković.

 

Navodi da su radovi, pre svih remont oštećenih ploča, na bazenima u SRC Petnica, vredni oko 20 miliona dinara, planirani ranije i za taj posao obezbeđen je novac u budžetu Grada za ovu godinu. Naglašava da su to najobimniji radovi i najveća ulaganja od otvaranja bazena 1983. godine.

Vladimir Mišković

Vladimir Mišković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Govoreći o tretmanu, kaže da oba vaterpolo kluba "Valis" i "Valjevo", kao i plivački klub, koriste resurse grada Valjeva besplatno, koriste besplatno i balon čije postavljanje i održavanje u zimskim mesecima košta deset miliona dinara, a VK "Valis" ima najbolje termine za treninge, vrata Gradske uprave su im uvek bila otvorena, dobili su još novca kroz rebalans budžeta, otuda iznenađuje izjava rukovodstva tog kluba.

 

Predsednik Vaterpolo kluba "Valis" dr Nebojša Stojaković je na konferenciji za novinare rekao da je klub kroz projektno sufinansiranje godišnjih programa iz sporta dobio 4,5 miliona dinara iz gradske kase i još dva miliona dinara, kroz rebalans budžeta, nakon plasmana u Super ligu Srbije.

 

Ali je naveo "nelogičnost i nepravilnost" da se VK "Valis" na rang listi sa 85 bodova nalazi iza KK "Metalac", koji ima 86 bodova, a razlika u dobijenim sredstvima je 11 miliona prema 4,5 miliona dinara, dok FK "Krušik" ima 76 bodova i dodeljeno mu je 10,7 miliona dinara.

 

Upitan da objasni zbog čega klub sa manje bodova dobija više novca, Mišković kaže da se Komisija za ocenu programa u oblasti sporta bavila bodovanjem, te da on nije član Komisije otuda ne može da komentariše raspodelu sredstava.

 

"Ali ono što mogu da kažem jeste da ne možemo ignorisati činjenicu o tome koji su sportovi najpopularniji i u gradu i u državi. Fudbal je najpopularniji i najmasovniji sport u Srbiji, otuda i dobija više novca", rekao je Mišković.

 

Na našu konstataciju da je Komisja bodovala, pored ostalog, i popularnost, masovnost, kao i koliko postoji neki klub, broj mlađih selekcija i slično, i nakon zbira svih tih bodova VK "Valis" ima 85, a FK"Krušik" 75 bodova, Mišković ponavlja da masovniji i popularniji sport treba da dobije više novca.

 

"Ako je to tako kao što je rečeno, jer ja bodovnu listu nisam video, moram da kažem da je masovnost košarke i fudbala takva da su dominantni sportovi, ali i po broju mladih, kao i po uticaju koji imaju na društvo. Fudbal i košarka su sinonim za našu zemlju, pa i za naš grad, i to je činjenica. Fudbalski klub ima stogodišnju tradiciju", kazao je član Gradskog veća.

 

Predsednik VK "Valis" dr Nebojša Stojaković je naveo primer grada Šapca koji svoje vaterpoliste finansira sa 25 miliona dinara, dok Vaterpolo klub iz Novog Sada iz gradske kase dobija 20 miliona dinara. Na pitanje, zbog čega i grad Valjevo za vaterpoliste, klubove koji se takmiče u najvšem rangu, ne izdvoji recimo 20 miliona, a korišćenje bazena i balona naplati po tržišnim cenama, Mišković objašnjava da je to nemoguće iz više razloga.

 

"Prvo u gradskoj kasi nema toliko novca, a osim toga nije moguće izdvojiti samo za jedan klub 20 miliona dinara kada po zakonu jednom klubu možete dati maksimalno 20 posto od budžeta grada. Možda je politika tih gradova da izdvajaju novac samo za veće klubove ili za one koji se takmiče u višem rangu, a ne da finansiraju i druge klubove. Isto tako ima niz gradova koji mnogo manje novca izdvajaju sa svoje vaterpolo klubove, nego što izdvaja Valjevo", rekao je Mišković.

 

Upitan da navede bar jedan od "niza gradova koji izdvajaju mnogo manje novca za svoje vaterpolo klubove", Mišković se nije setio nijednog grada. Razgovor je zaključio konstatacijom da se valjevski klubovi ne mogu oslanjati samo na Grad koji godišnje izdvaja preko 70 miliona dinara za sportske programe.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 10 sati 53 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 17 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...