Hala sportova (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Hala sportova (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2014, 13:05

Ni nove koševe nije lako uneti

č: | fb:

Takmičenje u ABA ligi počinje 3/5. oktobra, Metalac igra 4. oktobra protiv ekipe Budućnost Voli u Podgorici, a 7/8. oktobra u Valjevu bi trebalo da gostuje mađarski Solnok. Međutim, neophodni radovi u Hali sportova nisu ni počeli. Obaveza KK Metalac, UFK Valis, ali i Grada Valjeva, koji je dao garancije menadžmentu ABA lige, je da (bar) renovira svlačionicu za gostujuće ekipe, nabavi nove koševe sa konstrukcijama na parketu (za razliku od dosadašnjih, koje se kače na krov hale) i postavi novi semafor. Za nove koševe neophodno je, u uglu tribine gde je i novinarska loža, obezbediti „džepove“ u koji će biti sklonjeni u vreme rukometnih (pa i odbojkaških) utakmica.

Pod pretpostavkom da će radovi na sređivanju svlačionice i biti gotovi do gostovanja Solnoka, da je do tada moguće postaviti i novi semafor, najveći problem trenutno je, ispostavlja se, kako u Halu sportova uneti nove koševe! Svaki od njih težak je više od jedne tone (!), pa ta operacija neće biti laka ni ukoliko konstrukcije stignu u delovima verovatno teškim od po preko stotinu kilograma.

Ideja da bi se koševi mogli uneti na postojeća vrata, na donjem zidu, teško je izvodljiva. Ta vrata su u visini dvorišta porodice Vinš i gotovo su zazidana njihovim pomoćnim objektima. Sve i da su slobodna, Vinšovi ne pristaju ni na razgovor o bilo kakvoj saradnji. Štaviše, oni su se svojevremeno „sudili i dobili spor“ u vreme izgradnje sdtadiona za male sportove „15. septembar“, koji je 1973, kao privremeno rešenje, pretvoren u postojeću Halu sportova konstrukcijom nekadašnjeg preduzeća „Progres“, e da bi se ono spaslo stečaja.

Na sličan način u Valjevu su tada nikle i stambeno poslovne zgrade na uglu Pantićeve i Sinđelićeve (tu je sada Sberbanka), pa kod kružnog toka u Gradcu (sada je tu Maxi), potom u Knez Miloševoj (gde je sada Europrom)... Slično je i sa Rosićima, čije je dvorište takođe „po sili zakona“ svojevremeno skraćeno za (bar) desetinu kvadrata. Kod Rosića je više naslednika, moguće je da bi neki od njih i pristali na razgovor, ali mlađa gospođa koja se danas zatekla u dvorištu, kada se „izvidnica“ Metalca našla „na licu mesta“ nije želela ni da razgovara o bilo kakvom dogovoru.

Ljudi koji vode Metalac na dodatnim su mukama, kako koševe, koji su plaćeni (ili će biti plaćeni) oko 30.000 evra, uneti u Halu sportova. Neophodne su nove konsultacije sa ljudima iz slovenačkog Elana, proizvođačima koševa, koji su i na uregenciju prvog čoveka ABA lige Romana Lisca skratili rokove isporuke. Metalčevi čelnici takođe su čude olako dobijenim obećanjima pojedinaca iz „gradske vrhuške“, koji su rekli kako su razgovarali sa vlasnicima dvorišta iza Hale sportova, ili obećali kako će, ako zatreba, u čitav posao (izuzimanja dela njihovih poseda) uključiti i Poresku upravu Srbije!

Okreni, obrni – lako bi se moglo desiti da Metalac neće moći da ugosti Solnok u „svojoj“ dvorani. Ili će morati negde u komšiluk, ili će pokušati da tu utakmicu odigra u Mađarskoj, a da domaćin bude u drugom delu ABA lige. Tako bi se promocija valjevskih košarkaša u Jadranskoj ligi pomerila za desetak dana, kada gostuje zagrebačka Cedevita. Ni to, čini nam se, u ovom trenutku nije izvesno s obzirom na sporost i trapavost u rešavanju naoko lakih problema!

Poslednja vest

Košarkaši Metalca će domaćini u Valjevu biti tek u novembru, između 7. i 11, na utakmici sa Igokeom, objavbljeno je na sajtu ABA lige. Utakmica protiv Solnoka, u drugom kolu, igraće se u Mađarskoj, a protiv Cedevite u četvrtom kolu u Zagrebu, precizirano je.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 6 sati 57 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 46 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.