<p>Utakmica&nbsp;OFK Osečina - Radnički</p> (foto: Dragan Savić)
<p>Utakmica&nbsp;OFK Osečina - Radnički</p> (foto: Dragan Savić)
28.09.2014, 17:58

Poraz Želje u Raški

č: | fb:

Fudbaleri Železničara poraženi su od Bana u Raški sa 0:2 (0:1) golovima Bogojevića u 27. minutu iz slobodnog udarca i Bulatovića u 52. udarcem glavom na centaršut Bogojevića.

Ubsko Jedinstvo nije danas pre podne igralo sa Poletom pošto je teren u Ljubiću poplavljen. Utakmica 7. kola Srpske lige Zapad odložena je za sredu, 1. oktobra u 15.30 sati.

Juče, Budućnost-Krušik donela je bod iz Topole, gde je sa domaćim Karađorđem igrala 0:0. U ravnopravnoj igri obe ekipe imale su po jednu stativu. Vođstvo na tabeli preuzela je Loznica sa 18 bodova, Valjevci imaju bod manje.

U Osečini derbi bez pobednika

Komšijskid derbi 7. kola Zonske lige Drina, igran u Osečini, između OFK Osečine i valjevskog Radničkog, završen je bez pobednika 1:1 (0:0). Domaći su poveli preko Boškovića u 56. minutu igre, izjednačio je Živanović u 89. minutu!

Brezovica je kao domaćin pobedila Radnički iz Klubaca, kod Loznice, sa 2:1. Strelci su bili Čavić i Milanović, dok je gol za goste postigao Kovačević.

Zadrugar je u Lajkovcu sa 2:0 (0:0) pobedio šabački Borac golovima Vladimira Jerinića i Nikole Markovića.

Juče, mionička Ribnica izborila je 1:1 na gostovanju Slogi u Bajinoj Bašti, jedinoj neporaženoj ekipi do sada. Strelac je bio Simić u 80. minutu, posle ulaska u igru sa klupe za rezervne igrače. 

Zadrugar sada ima 13 bodova, Radnički 11, OFK Osečina 10, Ribnica 8, a Brezovica 6 osvojenih bodova.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara