Balon u Petnici (foto: UFK Valis)
Balon u Petnici (foto: UFK Valis)
29.01.2015, 12:33

Plivački miting i vaterpolo utakmica

č: | fb:

Balon nad olimpijskim bazenom u Petnici konačno će biti otvoren u subotu posle (bar) desetogodišnjih „natezanja“ da li on treba, ili ne treba, da li se isplati ili ne isplati, hoće li njegova montaža i demontaža oštetiti (uništiti) sam bazen izgrađen 1980-tih u okviru SRC „Petnica“, tog „raja na zemlji“ kako su ga mnogi van Valjeva nazvali posle ma i jednog boravka u njemu.

Bazen je pokriven balonom, a moderna italijanska oprema omogućuje rad u svim uslovima. Unutrašnjost se greje od tople vode temperature oko 27-29 stepeni Celzijusa, a moguće je i dodatno uduvavanje toplog vazduha. Najveći problem bio je kako rešiti svlačionice, po logici stvari smeštenih ispod tribina, a u tom prostoru hladno je i pri julskim (avgustovskim vrućinama).

„Sve je skockano, dođite u subotu i uverite se u to!“, rekao je danas Kolubarskim.rs plivački trener i funkcioner Branislav Kovačević. Kako je u subotu planiran i prvi zimski plivački miting, Kovačević kaže da je trenutno teško predvideti broj klubova i učesnika. Ovo i zbog toga što se u tom terminu, godinama već, održava miting u Novom Sadu, koji je dobro posećen. Za mnoge je, naravno, velika nepoznanica bila „otkud miting u Petnici, u sred zime...“.

U subotu će se, posle plivačkog mitinga, najverovatnije oko 15.00 sati, održati i revijalni vaterpolo program uz učešće mlađih selekcija Partizana (1999), Radničkog KG (dve ekipe – 2003. i 2004. godište), kao i Gradske selekcije satavljene od dečaka istog uzrasta iz VK Valis i VK Valis 93. Kako smo saznali, na programu su tri utakmice.

 

Balon u Petnici

Balon u Petnici (Foto: Kolubarske.rs)

Kako trenutno stvari stoje, Valjevci, osim plivača i vaterpolista, moći će da koriste bazen tek od 1. aprila. Navodno, problem nisu svlačionice i njihovo zagrevanje, već mali broj zaposlenih u UFK „Valis“, koji održava nekoliko sportskih objekata u Valjevu, kao i ski stazu Crni vrh na Divčibarama, koja ove zime (i zbog toga) nije radila.

Da u „Valisu“ uprkos malom broju radnika, prijem novih nije moguće bez saglasnosti nadležnih ministarstava, pogotovo posle uredbe Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, nije sve „pod konac“ svedoči i podatak, koji niko ne spori, da je od starta balona u Petnici potrošeno 4,5 tona plina, što je višemesečna potreba, za ovo dana proba, štelovanja opreme, dogrevanja vode... Novi plin nabavljen je „po hitnom postupku“, pa plivački miting i vaterpolo program neće biti dovedeni u pitanje.

Priča o balonu stara 11 godina

Priča o balonu u Petnici datira (bar) od 2004. godine, kada je za vakta gradonačelnikovanja dr Jovana Tomića (NS), a uz pomoć ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, predsednika NS, bilo obezbeđeno 20-tak miliona dinara. Prtethodno je gradska delegacija boravila u Subotici, gde se uverila da je balon isplativ nad zatvorenim bazenom napunjenim vodovodnom vodom, koja mora da se dogreva. Slična delegacija boravila je i u Vršcu kako bi se upoznala sa načinom funkcionisanja sportskih objekata poput dvorane „Milenijum“. Jedino nisu poređene mogućnosti privrede Subotice i pogovo Vršca sa valjevskom! Konačno, tokom 2013. delegacija Valjeva, u bitno izmenjenom sastavu, boravila je u Slovačkoj, gde je iz grada Prievidze dobila ponudu za izgradnju jeftinog zatvorenog bazena.

Elem, te 2004-2008, bio raspisan i tender za petnički balon, stvar gotovo privedena kraju, a onda opet „zafalilo para“. Uz to, oni koji su do tada bili najveći zagovornici postavljanja balona „promenili pamet“ i počeli da serviraju priču kako je to (balon) pogubno za sam olimpijski bazen! Na kraju se odustalo od svega, a novac je, moguće rebalansom budžeta, preusmeren u toplifikaciju grada.

Potom su počela nadgornjavanja, dakako no politička, o tome gde je najbolja lokacija za zatvoreni bazen. Licitiranje „mozgova“ svelo se na postojeći plivački kompleks u Petnici (uz dve opcije, koje je brdašce od dva bolje) i deo bolničkog kruga na Senjaku, gde je u međuvremenu, posle geoloških istraživanja, takođe dobijena topla voda iz podzemnog „jezera“ na kojem Valjevo i šira okolina plivaju, što je davno utvrdio geograf Jovan Cvijić.

Posle svega, pobedio je balon u Petnici, koji je koštao 31,5 miliona dinara, makar i kao privremeno rešenje do boljih vremena. Mada, ne treba smesti s uma kako privremena rešenja u Valjevu, poput Hale sportova ili dve lokacije za gradsku deponiju, traju godinama, decenijama čak!

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 sati 46 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 41 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...