Ninoslav Ninov (foto: ŠSCS)
Ninoslav Ninov (foto: ŠSCS)
10.09.2015, 21:49

Sloga „odustala“, Valjevci odmiču

č: | fb:

Sloga iz Petrovca na Mlavi i VŠK 2005 odigrali su večeras 3:3, uz šest „vezanih“ (neko voli da kaže dogovorenih) remija, u 8. kolu Prve lige centralne Srbije u kragujevačkim „Šumaricama“. Na taj način VŠK „Sveti Nikolaj“ se, sa 6:0 protiv Prika iz Prijepolja, izdovio u vođstvu na tabeli. Valjevci sada imaju dva meč boda više. „Vezani“ remiji i 3:3 viđeni su i u meču između Ubljana i Aranđelovčana.

I večeras su igrale startne postave – Kuzubov, D. Milanović, Savić, Arsović, Kostić, Božić za VŠK „Sveti Nikolaj“; Ninov, Ostojić, Luković, Ilić, Panić, Živković za VŠK 2005, a S. Milanović, Jovanović, Lapčević, Blesić, Ivanović, Vilimonović za Ub.

VŠK 2005 sada je četvrti na tabeli sa 15 meč bodova i 27 osavojenih poena, dok su Ubljani na devetom mestu, od 12 ekipa, uz učinak 8 (22,5).

Posle remija im Dragana Ilića (VŠK 2005) i ..... Mladena Milovanovića (Sloga), na četvrtoj tabli večerašnjeg meča, jedini igrač sa svih osam pobeda do sada je vm Jurij Kuzubov iz Ukrajine, koji igra na prvoj tabli za valjevske „Svece“, što nije lako ostvariti ni na slabijim takmičenjima od ovoga.

VŠK „Sveti Nikolaj“ će se, po svemu sudeći, vratiti tamo gde je i bio do pre dve sezone, u Prvu ligu Srbije, uz podsećanje da je ta ekipa do sada osvojila Kup Srbije i titulu ekipnog državnog prvaka. Ostaje, mežutim, da novo klupsko rukovodstvo sa Zoranom Nikolićem na čelu, reši suštinsko pitanje daljeg napretka valjevskog šaha – bolji rad Škole šaha kako se taj klu, ali i VŠK 2005 i Krušik, ne bi oslanjali na profesionalce van Valjeva.

Cena takve politike plaćena je ispadanjem iz Prve lige Srbije ipotrošenim novcem. Ako je za utehu, slično su prošli jer su ponovili istu grešku, takođe šampionske ekipe Smederevskog ŠK, a potom i kragujevačkog Vovoda kojeg nije spasla ni fuzija sa starijim Radnićkim. U sve tri ekipe (VŠK, SŠK i Vodovod) u pojedinim sezonama igrali su stranci zvučnog imena, kao i najbolji srpski velemajstori Ivanišević Damljanović, Stojanović, Perunović, Milanović...

Novosađani su izuzetak s obzirom na to da okosnicu ekipe godinama čine šahisti, koji vole svoj NŠK – Šolak, Markuš, Petar i Dušan Popović, Kovačević, Lazić... Stranac se angažuje, po potrebi, za prvu tablu, gde je posebno kvalitetan turnir na kojem uglavnom igraju stranci. Sličan koncept, ali sa mlađim šahistima, ima subotički Spartak, koji predvođen reprezentativcem, vm Nikolom Sedlakom, kao i „tatom“ Sedlakom u klupskom rukovodstvu, uglavnom bez problema, opstaju u srpskoj šahovskoj eliti.

Sutra (16.00) se igra 9. kolo – Ubljani igraju sa Prijepoljcima (Priko), VŠK 2005 protiv Nišlija (Svitanja), dok se VBŠK „Sveti Nikolaj“ sastaje sa Piroćancima (Progres).

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 38 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...