Bora Džaković sa Vladimirom Mutićem (foto: Đorđe Đoković)
Bora Džaković sa Vladimirom Mutićem (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2014, 12:06

Bora Džaković u Metalcu

č: | fb:

Među promenama u KK Metalac je i angažovanje iskusnog trenera Bore Džakovića, Mostarca iz Beograda, za koordinatora rada Škole košarke kako bi i taj segment bio unapređen posle višegodišnje improvizacije ozbiljnog rada. Uz Džakovića sa najmalđima rade i Ikica Ilić, Gale Simeunović, Voja Kecojević, Milinko Petrovioć, Vlada Mišković... Termini su bili obezbeđeni u Omni centru, po školama. Ekipa Kolubarskih.rs bila je na treningu u Hali sportova, koja je takođe otvorila vrata najmlađim košarkašima.

Ekipa trenera mlađih selekcija Metalca

Ekipa trenera mlađih selekcija Metalca (Foto: Đorđe Đoković)

Tridesetak dečaka na jednom košu otkriva prve tajne magične igre pod obručima, oni stariji, koji su već u toj priči, na drugom košu rade složenije elemente driblujući oko stolice, „zamišljenog protivnika“. Treneri su tu, pokazuju, koriguju, savetuju. Vri kao u košnici.

„Ljudima u Metalcu sam rekao da u ozbiljnom klubu sve počinje od sistematskog rada sa decom. Zbog toga sam i došao u Valjevo, želim da pomognem koliko je to moguće, treba strpljenja i prolivenog znoja. Dogovorili smo se da zajedno zasučemop rukave, dobrih trenera u ovom poslu nikad nije mnogo“, kaže Džaković za Kolubarske.rs.

Džaković nastoji da ustroji sistem, da sa kolegama bude drug i prijatelj, da sarađuju bez zavisti. Smatra da je organizovanje međunarodnog juniorskog turnira u Valjevu „prava stvar“ mada mu nije jasno zbog čega više ne nosi ime pokojnog Luke Stančića (1939-1990) koga neobično ceni, kao i ono što je dao valjevskoj, srpskoj i jugoslovenskoj košarci. Pojasnili smo mu pozadinu čitavog „slučaja“, slegao je ramenima ne želeći da komentariše valjevske zađevice.

„Znam samo jedno, politici nije mesto u sportu!“, otelo mu se, ipak.

Trening mlađih selekcija Metalca

Trening mlađih selekcija Metalca (Foto: Đorđe Đoković)

Na prvenstvenim utakmicama Metalca, na pauzi u poluvremenu, dve ekipe pionira, koje vodi Ikica Ilić, igraju revijalne utakmice. Vidljiv je napredak, ima klinaca koji obećavaju. Pionirske selekcije su, i o trošku roditelja, učestvovale na turnirima u Češkoj ili Španiji. Kadeti i juniori igrali su svoje lige u organizaciji KS Zapadne Srbije, imali su i rezultata, ali, kao po pravilu, nije bilo novca za učešće na kvalifikacionim turnirima za popunu Jedinstvene lige Srbije u ta dva uzrasta. Sada se pojavio i Student 014, zajednička ekipa nastupala je Juniorskom turniru u martu, možda će se, ako bude novca, takmičiti i Drugoj srpskoj ligi za seniore.

Bora Džaković (68) je počeo kao trener u beogradskom „22. decembru“, kada se taj klub uspešno takmičio u Srpskoj ligi (u SFRJ). Ušće je vodio Boža Maljković, IMT kao drugu ekipu Partizana Dragan Šakota, valjevski Student Ikica Ilić!

Potom je Slobodu iz Tuzle uveo u Prvu saveznu ligu, trenirao je i Crvenu zvezdu i Partizan, sa njima osvajao titule, radio u inostranstvu...

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara