Start trke Memorijal đenerala Ðukića (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Start trke Memorijal đenerala Ðukića (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2016, 06:36

Đukićev atletski memorijal

č: | fb:

Na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo, dugoj 10,5 km, danas se od 10.00 sati održava 16. atletski "Memorijal đenerala Ðukića" u znak sećanja na Svetomira Đukića, začetnika olimpijskog pokreta u Srbiji.

 

Manifestaciju će po tradiciji otvoriti trke na 800 metara osnovaca od prvog do osmog razreda, a nastupiće i srednjoškolci, juniori i juniorke, seniori i seniorke, vojnici i policajci, kao i veterani.

 

Organizatori su najavili učešće atletičara iz nekoliko gradova, kao i reprezentativke, olimpijke Olivere Jevtić iz Užica, koja je već učestvovala na trkama u Valjevu, pa i na Đukićevom memorijalu.

 

Ðeneral Svetomir Ðukic (1882-1960) organizovao je 1906. godine. Na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo, prvu "pešacku (atletsku) trku" na kojoj je i sam učestvovao. On je osnivač Srpskog olimpijskog kluba 1910, docnije i Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK). Bio je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i bilski saradnik njegovog predsednika Pjera de Kubertena.

 

Naše olimpijce predvodio je na najvećim skupovima sportista u Stokholmu, Anversu, Parizu, Amsterdamu i Berlinu, od 1912. do 1936. godine, kao svestrani sportista - atletičar, mačevalac, plivač, veslač, biciklista, a bavio se i konjičkim sportom.

 

Umro je 1960, u Duisburgu (Nemacka), u izgnanstvu, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. godine u rodnu Ražanu, kod Kosjerića. U parku kod kafane "Platani", gde su tradicionalno start i cilj memorijalne trke atletičara, 16. maja 2008. postavljena je Ðukiceva bista, rad valjevskog akademskog vajara Nemanje Radojičića.

 

Organizatori su najavili da će saobraćaj na magistralnom putu Valjevo-Bajina Bašta, zbog stalne gradske manifestacije koja je iz budžeta finansirana sa 250.000 dinara, danas biti zatvoren od 10.00 do 14.00 sati.

 

 

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 3 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara