Start Memorijala đenerala Đukića
Start Memorijala đenerala Đukića
28.10.2016, 12:48

Najbolji Olivera Jevtić i Milan Mitrović

č: | fb:

Na 16. atletskom "Memorijalu đenerala Đukića", koji je danas održan na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo dugoj 10,5 km, najviše uspeha imali su užički atletičari, koji su spasili manifestaciju na kojoj je učestvovalo 30-tak takmičara u najvažnijim disciplinama.

 

Kod seniorki pobedila je reprezentativka Olivera Jevtić, kojoj ovo nije bilo prvo učešće na memorijalu, ispred sugrađanke Tamare Mićević i Jasmine Pajić iz Krupnja. Među seniorima najbolji je bio Milan Mitrović, Ubljanin, koji trči za užičku Mladost (prošlogodišnji pobednik bio je njegov brat Miloš), drugi je bio Marko Ranković iz Lazarevca, a treći Bojan Stanišić iz Užica.

Olivera Jevtić

Olivera Jevtić (Foto: Đorđe Đoković)

Milan Mitrović

Milan Mitrović

Marko Ranković

Marko Ranković

Bojan Stanišić

Bojan Stanišić

Kod vojnika prvo mesto osvojio je Dragomir Pistulić, drugi je bio Dragan Spasojević, a treći Aleksandar Parandić. Jedina pripadnica Vojske Srbije (VS) bila je Milena Đokić, a jedini policajac Dragan Grujić.

 

Kod juniorki pobednica je Danijela Tešić iz Krupnja, ispred Alkeksandre Jovanović iz Užica i Andrijane Grujičić iz Krupnja. Najbolji junior bio je Igor Marjanović iz Lazarevca, ispred Petra Udovičića iz Užica i Filipa Vukovića iz Valjeva.

 

Đaci na atletskoj trci

Đaci na atletskoj trci

Đaci na atletskoj trci

Đaci na atletskoj trci

Ðeneral BJV Svetomir Ðukic (1882-1960) organizovao je na ovoj stazi 1906. godine prvu "pešacku (atletsku) trku" na kojoj je i sam ucestvovao. On je osnivac Srpskog olimpijskog kluba 1910, docnije i Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK). Bio je član Medunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i bilski saradnik njegovog predsednika Pjera de Kubertena.

 

Naše olimpijce predvodio je na najvećim skupovima sportista u Stokholmu, Anversu, Parizu, Amsterdamu i Berlinu, od 1912. do 1936. godine, kao svestrani sportista - atletičar, mačevalac, plivač, veslač, biciklista, a bavio se i konjičkim sportom.

 

Umro je 1960, u Duisburgu (Nemacka), u izgnanstvu, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. godine u rodnu Ražanu kod Kosjerića. U parku kod kafane „Platani“, gde su tradicionalno start i cilj memorijalne trke atleticara, 16. maja 2008. postavljena je Ðukiceva bista, rad valjevskog akademskog vajara Nemanje Radojičića.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 33 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara