Memorijal đenerala Đukića (foto: Kolubarske.rs)
Memorijal đenerala Đukića (foto: Kolubarske.rs)
28.10.2017, 15:12

Pobednik Predrag Mladenović iz Toronta

č: | fb:
Pobednik 17. "Memorijala đenerala Đukića", koji je danas održan na stazi Valjevo - Jovanja - Valjevo, po prvi put je Predrag Mladenović (46) iz Toronta u Kanadi, Šapčanin koji se svojevremeno takmičio za Partizan, Jagodinu i klub iz rodnog grada. On je stazu pretrčao za 35,40 minuta. Drugi je bio Ivan Planko iz Šapca, a treći Goran Gajić iz Rakovice.
 
 
Kod seniorki najbolja je bila Violeta Marković iz Crvene zvezde, ispred Ane Rističević i Nikoline Gajić, ove iz Juniora (Krupanj). Iz tog kluba je i Andrijana Grujičić, pobednica u konkurenciji juniorki, koja je na cilj kod "Platana" stigla ispred Jovane Damnjanović iz Šapca i klupske drugarice Sare Sekulić.
 
 
Među juniorima je najbrži bio Veljko Savić iz Surčina, drugi je bio Nenad Despotović (Crvena zvezda), a treći Marko Mišić iz Šapca.
 
 
Među nekoliko vojnika, koji su trčali u uniformi, pobednik je Slobodan Jevtić, ispred Vladana Božića i Filipa Ninovića. Svi su iz VP 9845 Valjevo. Pripadnika MUP-a, kao ni prošle godine, nije bilo.
 
 
U najvažnijim trkama učestvovalo je oko 40 takmičara i takmičarki, dok je na današnjoj manifestaciji ukupno bilo oko 200 učesnika, od predškolaca do veterana u muškoj i ženskoj konkurenciji. Izostala je jača konkurencija zbog nekorektnosti ASS, koji je u istom terminu zakazao prvenstvo Srbije u krosu, koje se održava u Boru.
 
 
Đeneral Svetomir Đukić (1882-1960) je na ovoj stazi 1906. organizovao prvu "pešačku" (atletsku) trku u Srbiji u kojoj je i sam, kao potporučnik, učestvovao. Bio je kompletan sportista, bavio se i mačevanjem, konjičkim sportom... Smatra se pionirom olimpizma u Srbiji i Jugoslaviji, blizak saradnik Pjera de Kubertena, predsednika MOK-a. Naše sportiste predvodio je na četiri olimpijade. Umro je 1960. u izgnanstvu, u Duisburgu (Nemačka), a njegovi zemni ostaci su 2002. preneti u rodnu Ražanu, kod Kosjerića.
 
 
Valjevci su mu kod "Platana" 2004. podigli spomen obeležje, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića, a današnjoj trci je, kao i uvek, prisustvovao njegov sin prim. dr Dušan Đukić, koji je najboljima uručio priznanja.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 12 sati 55 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 32 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara