Memorijal đenerala Đukića (foto: Kolubarske.rs)
Memorijal đenerala Đukića (foto: Kolubarske.rs)
28.10.2017, 15:12

Pobednik Predrag Mladenović iz Toronta

č: | fb:
Pobednik 17. "Memorijala đenerala Đukića", koji je danas održan na stazi Valjevo - Jovanja - Valjevo, po prvi put je Predrag Mladenović (46) iz Toronta u Kanadi, Šapčanin koji se svojevremeno takmičio za Partizan, Jagodinu i klub iz rodnog grada. On je stazu pretrčao za 35,40 minuta. Drugi je bio Ivan Planko iz Šapca, a treći Goran Gajić iz Rakovice.
 
 
Kod seniorki najbolja je bila Violeta Marković iz Crvene zvezde, ispred Ane Rističević i Nikoline Gajić, ove iz Juniora (Krupanj). Iz tog kluba je i Andrijana Grujičić, pobednica u konkurenciji juniorki, koja je na cilj kod "Platana" stigla ispred Jovane Damnjanović iz Šapca i klupske drugarice Sare Sekulić.
 
 
Među juniorima je najbrži bio Veljko Savić iz Surčina, drugi je bio Nenad Despotović (Crvena zvezda), a treći Marko Mišić iz Šapca.
 
 
Među nekoliko vojnika, koji su trčali u uniformi, pobednik je Slobodan Jevtić, ispred Vladana Božića i Filipa Ninovića. Svi su iz VP 9845 Valjevo. Pripadnika MUP-a, kao ni prošle godine, nije bilo.
 
 
U najvažnijim trkama učestvovalo je oko 40 takmičara i takmičarki, dok je na današnjoj manifestaciji ukupno bilo oko 200 učesnika, od predškolaca do veterana u muškoj i ženskoj konkurenciji. Izostala je jača konkurencija zbog nekorektnosti ASS, koji je u istom terminu zakazao prvenstvo Srbije u krosu, koje se održava u Boru.
 
 
Đeneral Svetomir Đukić (1882-1960) je na ovoj stazi 1906. organizovao prvu "pešačku" (atletsku) trku u Srbiji u kojoj je i sam, kao potporučnik, učestvovao. Bio je kompletan sportista, bavio se i mačevanjem, konjičkim sportom... Smatra se pionirom olimpizma u Srbiji i Jugoslaviji, blizak saradnik Pjera de Kubertena, predsednika MOK-a. Naše sportiste predvodio je na četiri olimpijade. Umro je 1960. u izgnanstvu, u Duisburgu (Nemačka), a njegovi zemni ostaci su 2002. preneti u rodnu Ražanu, kod Kosjerića.
 
 
Valjevci su mu kod "Platana" 2004. podigli spomen obeležje, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića, a današnjoj trci je, kao i uvek, prisustvovao njegov sin prim. dr Dušan Đukić, koji je najboljima uručio priznanja.

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 3 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara