Trening FK Budućnost - Krušik (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Trening FK Budućnost - Krušik (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
24.01.2020, 07:59

Na konkursu manje pare za sport, a više sport za pare

č: | fb:

Prema predlogu Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta, koju je formirao gradonačelnik, godišnji programi 50 sportskih udruženja u 2020. godini biće finansirani sa 86.777.080 dinara. Ove godine iz budžeta grada izdvojeno je 12,6 miliona dinara više nego lane, kada su sufinansirana 42 sportska udruženja.

 

Ovaj predlog Komisije, čiji je predsednik Miodrag Miško Lazić, a članovi Milan Gajić, Đorđe Jovančić, Ivan Beljić, Vladimir Bošković, Radomir Simić i Aleksandar Mijailović, naćiće se na stolu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića koji treba da donese rešenje o raspodeli novca.

 

Komisija je odlučila da najviše novca, identičan iznos kao i prošle godine, 14 miliona dinara dobije FK "Budućnost-Krušik", dok je za KK Metalac predloženo 11 miliona dinara ili 13 miliona manje od "traženog" iznosa.

 

Za razliku od prošle godine kada je Vaterpolo klub "Valjevo" iz budžeta bio sufinansiran sa 8,5 miliona dinara, ove godine tom klubu treba da pripadne samo 2,5 miliona dinara, dok je Vaterpolo klub "Valis" sa prošlogodišnja tri miliona dinara, ove godine "narastao" na četiri miliona dinara.

 

Fudbalski savez Valjevo, prema predlogu Komisije, trebalo bi da dobije 5,5 miliona dinara, dok je za Sportski savez Valjevo namenjeno šest miliona dinara.

 

Muški Odbojkaški klub VA-014 trebalo bi da dobije 3,5 miliona, što je 1,1 milion dinara manje nego prošle godine. Ženski odbojkaški klub Srbijanka ove godine će dobiti četiri miliona, dok je Odbojkaškom klubu "Valjevo" opredeljeno dva miliona dinara.  

 

Za ženski rukometni klub ŽRK "Metalac" Komisija je predložila 3,6 miliona dinara, dok je za muški rukometni klub ORK "Metalac" predloženo 1,5 miliona dinara.

 

Rvačkom klubu "Mladost" Komisija je dodelila 1,1 milion dinara, što je za pola miliona dinara manje nego lane, FK Radnički dobiće 3,1 milion, dok će za FKMF "RB" (mali fudbal) biti izdvojeno 2,1 milion dinara.

 

Prema predlogu Komisija mnoga sportska udruženja dobiće ispod 200.000 dinara.

 

Najviše pažnje, pa i polemike, izazvao je predlog Komisije da Streljačkom klubu "Valjevo 1880" bude dodeljeno 3,3 miliona ili dva miliona dinara više nego prošle godine. Polemiku je izazvalo to što je predsednik Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta Miodrag Miško Lazić, koji je trener Streljačkog kluba.

 

I dok su "strelci" dobili, koliko su i "tražili", 3,3 miliona dinara, bokserima prvacima države, BK Metalac Komisija je dodelila 2,1 milion dinara ili poređenja radi identičan iznos kao mali fudbal Rada Begovića.

 

(Ne)prijateljski klubovi 

 

Većina sportskih radnika je mišljenja da i ove, kao i prethodne dve, godine nije ispoštovan Pravilnik o finansiranju kojim su određeni kriterijumi po kojima se boduju programi sportskih klubova, i da novac nije "pravedno" raspoređen, jer su neki klubovi, koji su u nižem rangu takmičenja, dobili više novca, kao i da nije ispoštovan princip masovnosti i većeg broja sekcija u mlađim kategorijama.

 

"I ove godine kriterijum je bila partijska pripadnost, tačnije klubovi na čijem čelu su naprednjaci, dobiće značajno više novca, bez obzira na kriterijume određene Pravilnikom. Ove godine je primetno i to da su "pukla neka prijateljstva" otuda je za bivše prijatelje manje novca nego lane", kaže za Kolubarske.rs sportski radnik i dodaje da je "tužno to što tako funkcioniše raspodela sredstava za sportske klubove".

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 23 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 33 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara