Dejan Đerić i Ljubomir Radović (foto: Đorđe Đoković)
Dejan Đerić i Ljubomir Radović (foto: Đorđe Đoković)
19.09.2020, 08:48

Lokalni front: Zašto Skupština ne funkcioniše osam meseci?

č: | fb:

Aktivisti Lokalnog fronta Va, na konferenciji za novinare organizovanoj u danu kada je nova gradska vlast napunila mesec dana postojanja, podsetili su na to da najviši organ lokalne samouprave ne funkcioniše gotovo osam meseci i da isto toliko nije rešavano nijedno važno pitanje u gradu.  

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Dejan Đerić kaže da se prvi aplauzi upućeni novoj vlasti odnose na to što su otvorili sednice Gradskog veća za javnost i na vraćanje u zakonske okvire koeficijenata po kojima je doskorašnja garnitura sebi i svojima zaračunavala nezaslužene zarade. Đerić naglašava da to ne znači da je gradsko rukovodstvo sebi dobrovoljno smanjilo plate, nego se samo radi o izvršenju naloga državnog revizora koji je i utvrdio nezakonitosti u isplati zarada gradonačelniku i kamarili.

 

- Kažu da nije red novu vlast napadati pre nego što prođe poslovičnih 100 dana. Moguće je da je tako. Ali, da li je red da najviši organ lokalne samouprave ne funkcioniše gotovo osam meseci? Pre junskih izbora, a i posle njih, od nove skupštinske većine smo slušali zaklinjanja u interese grada i građana. U stvarnosti, interesi grada i građana ponovo su, uz već providni izgovor o vanrednim situacijama, gurnuti u stranu i potčinjeni partijskim interesima podele plena osvojenog glasovima već zaboravljenih građana", kaže Đerić.

 

Naglašava da su sve vreme postojali, kao što i danas postoje, uslovi za održavanje sednica Skupštine grada.

 

- Stara garnitura se oglušila o apel odbornika Ljubomira Radovića, koji je krajem aprila dopisom obavestio tadašnjeg zamenika predsednika Skupštine o zakonskim, poslovničkim i tehničkim mogućnostima da se sednice najvišeg organa naše samouprave održavaju u sali Centra za kulturu. Setimo se, gradska izborna komisija je rezultate izbora proglasila već 22. juna. Rešenje o dodeli mandata odbornicima nosi datum 2. jul. Ipak, konstitutivna sednica Skupštine grada održana je tek 18. avgusta. Ostaje otvoreno pitanje kada će biti održana sledeća sednica? Možda 18. oktobra?", upitao je Dejan Đerić.

Ljubomir Radović i Dejan Đerić

Ljubomir Radović i Dejan Đerić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivista Lokalnig fronta Ljubomir Radović, odbornik u Skupštini grada podsetio je na to da su u ovoj godini održane samo dve sednice lokalnog parlamenta; jedna u februaru kada je usvojen prvi rebalans budžeta i druga konstitutivna u avgustu kada je izabrano novo rukovodstvo. Takođe je podsetio i na to da građanima Valjeva još nije predstavljen završni račun budžeta za prethodnu godinu.

 

- Bili smo toliko nestrpljivi da pohvalimo rezultate jednog od najboljih budžeta u Srbiji, kako su ga nazvali partijski mediji dobro plaćani našim novcem. Čuli smo da je na sednici Gradskog veća bilo govora o izvršenju budžeta za šest meseci ove godine. Tog izveštaja još nema na zvaničnoj internet prezentaciji grada. Doskorašnji gradonačelnik, sada odbornik aktuelne skupštinske većine, je u 2020. godini najavljivao pravi bum. Međutim, kako stvari stoje sa ovogodišnjim budžetom, izgleda da će ga mnogo bolje opisati reč – tras - smatra Radović.

 

Odbornik Lokalnig fronta ukazuje na to da je prema budžetskom kalendaru već vreme za pripremne radnje za izradu budžeta za narednu godinu, ali je vreme i za promišljanje o drugim, dugoročnim, strateškim dokumentima grada.

 

- Valjevo od 2010. ima Startegiju lokalnog održivog razvoja; rok trajanja ovog zaboravljenog dokumenta ističe 31. decembra. Nije li vreme da se započnu bar prve pripreme za usvajanje strategije razvoja za narednih deset godina? Ne verujemo da građani Valjeva ovu Strategiju smatraju suvišnom. Mnogo je verovatnije da od strategije beže partijski poslenici koji nemaju vremena za čitanje planova i programa, pogotovo planova i programa u koje su ugrađeni indikatori za merenje uspešnosti njihovog ostvarivanja. Takav primer je i Plan kvaliteta vazduha usvojen 2016. I potpuno zaboravljen - kaže Radović.

 

Nedavno je objavljeni izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u 2019. koji je potvrdio da Valjevci ostaju  šampioni u udisanju čestica PM10 i PM2,5.

 

- Već osam godina uzastopno vazduh nad našim gradom je vazduh najniže, treće kategorije. Potrebne su hitne mere, ne bajke o gasovodima, ili o subvencijama za zamenu grejnih tela. Izveštaj Agencije je jasan kao dan: za zagađenost vazduha nad Valjevom najveći krivci su zastarele energane, kao što je ona u „Krušiku“, i individualna ložišta. Valjevcima neće pomoći subvencije za nova vozila koja predlaže tehnička vlada; drumski saobraćaj sada stvara svega 6 posto čestica PM10 i 5 posto PM2,5 čestica - rekao je Ljubomir Radović.

 

O nekim temama, poput predizbornog otvaranja pripremnih radova za pripremne radove na putu Slovac – Nepričava, o industrijskoj zoni i stranim investitorima koji nikako da pronađu Valjevo na svojim kartama, ovaj put aktivisti Lokalnog fronta nisu govorili jer, kako rekoše, za te teme, nažalost, imaćemo još dosta prilika u periodu koji je pred nama.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 3 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 59 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...