Nebojša Tadić (foto: DjordjeDjokovic)
Nebojša Tadić (foto: DjordjeDjokovic)
20.09.2020, 09:29

Inicijativa za formiranje gradskih opština

č: | fb:

Odbornik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) u Skupštini grada Nebojša Tadić pokrenuo je inicijativu za formiranje opština na teritoriji Valjeva. On je naveo nekoliko razloga: površina grada iznosi oko 1000 kvadratnih metara, struktura stanovništva je takva da postoji gradsko jezgro sa tipično gradskim potrebama i navikama, a sa druge strane postoji i veliki broj sela sa drugačijim potrebama, navikama i načinom života. 

 

U prilog inicijativi za formiranje opština na teritoriji grada Valjeva, Tadić je naveo da je postojeći sistem mesnih zajednica u kolapsu, a sve gradske institucije su fizički udaljene od ljudi koji žive u selima te ne mogu biti njihov servis.

 

- U selima su se nagomilali višedecenijski problemi; zapuštena i nedovoljno razvijena infrastruktura. Nema dovoljno asfaltiranih puteva, slaba elektromreža, zapušteni ili zatvoreni domovi kulture, nedostatak sadržaja koji bi stimulisali mlade da ostanu na selu, potpuno ugašen ili na minimumu sistem zdravstvene zaštite, zadružni domovi ne postoje, škole zapuštene, a mnoge zatvorene zbog malog broja đaka, gradskog prevoza između grada i sela skoro da nema..., i na kraju pored izgrađene brane Rovni i ogromne količine pitke vode većina naših sela nema rešeno pitanje vodosnabdevanja - naveo je Tadić samo neke od problema žitelja valjevskih sela.

 

Prema mišljenju odbornika SPAS-a, da bi se ovi problemi rešili potrebno je primeniti našu staru praksu, kao i praksu dobro organizovanih država u Evropi, da se poveća broj lokalnih samouprava.

 

- Mi to možemo formiranjem novih gradskih ili prigradskih opština koje će imati svoju skupštinu, nadležnosti i budžet, koje će birati svoje rukovodstvo zaduženo da se brine o životnim pitanjima onih koji su ih izabrali. Mislim da treba da krenemo od sela i teritorije oko četiri valjevska manastira – Ćelije, Lelić, Jovanja i Pustinja. To su brdsko-planinska sela čije se stanovništvo bavi stočarstvom, voćarstvom, ali i seoskim i verskim turizmom, a sva imaju probleme o kojima sam govorio - kaže Tadić i predlaže da se od tih sela formira gradska Opština "Sveti Nikolaj". Dodaje da su u Evropi takvi nazivi česti i navodi primere San Stefan, San Marino...

 

- Danas pred vama novinarima pokrećem ovu inicijativu, a već sutra ću o tome razgovarati sa gradonačelnikom i Gradskim većem, predložiću da ova inicijativa bude i na dnevnom redu Skupštine grada.Pokrenuću javnu i stručnu raspravu o ovoj temi - rekao je na konferenciji za novinare odbornik u Skupštini grada Nebojša Tadić (SPAS).

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 44 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 21 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara