Slaven Batočanin (foto: Đorđe Đoković)
Slaven Batočanin (foto: Đorđe Đoković)
07.10.2020, 12:17

Grad zbog epidemije odustao od čvarkijade, idejni tvorac nije

č: | fb:

Zbog epidemije koronavirusa, vanredne situacije i mera koje su na snazi, Grad je odustao od organizacije jubilarnog 15. Festivala duvan čvaraka, koji je pre dve godine uvršten u stalne manifestacije od značaja za Valjevo koje se finansiraju novcem iz budžeta.

 

Međutim, prema najavama Slavena Batočanina, idejnog tvorca "čvarkijade", manifestacija će ipak biti održana 10. i 11. oktobra, istina daleko skromnije, "sopstvenim sredstvima i snagama". 

 

Naglašava da prihvata na sebe svu odgovornost za organizaciju manifestacije, pa čak i da će biti kažnjen ili da će završiti u zatvoru. "Spreman sam na eventualne sankcije ukoliko neko proceni da sam prekršio zakon", kaže Batočanin i dodaje da je u Policijskokj upravi Valjevo prijavio održavanje skupa na kome će biti 30 ljudi.

Slaven Batočanin

Slaven Batočanin (Foto: Đorđe Đoković)

 

Batočanin priča da je pokušao da gradskom rukovodstvu objasni da će ove godine biti značajno manje i učesnika i posetilaca, da će se pridržavati svih propisanih mera, držati rastojanje, nositi maske... Rekao je i da "posetioci festivala nisu statični, oni cirkulišu, šetaće forlandom kao što se šeta ulicama grada, te ne predstavljaju opasnost po zdravlje".

 

Međutim, Zavod za javno zdravlje kome je Batočanin uputio dopis je u svom odgovoru naveo da "u trenutnim okolnostima ne mogu da se izjasne pozitivno o mogućnosti održavanja manifestacije".

 

U mišljenju Zavod za javno zdravlje navodi da je u Valjevu još uvek na snazi vanredna situacija kao i odluka Štaba za vanredne situacije da se suspenduju sve manifestacije i sportska takmičenja do daljeg. Takođe, "od 28. avgusta je na snazi naredba o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 30 ljudi".

 

"Razgovarao sam i sa gradskim rukovodstvom, svi su mi odgovorili da se ne može protiv zakona. Ali ono što ja, kao i svi građani primećujemo, jeste da u Valjevu već danima nema novozaraženih od korone, za razliku od nekih gradova u Srbiji. Osim toga, pogledajte kako su nam uveče kafane i kafići puni, održavaju se vašari, proslave, svadbe, nedavno je u crkvi održan skup na kome je bilo preko 30 ljudi, svi su bili bez maske, a među njima i skoro ceo gradski Krizni štab. Zašto je sad sporan Festival duvan čvaraka, a obećao sam da ćemo poštovati sve mere", kaže Batočanin.

 

Batočanin je naveo neke manifestacije koje su održane u mnogim gradovima u Srbiji, poput Fish festa koji je održan krajem septembra na keju kod Kule Nebojša u Beogradu, Dana ludaje u Kikindi...

Radovi u forlandu Kolubare

Radovi u forlandu Kolubare (Foto: Đorđe Đoković)

Ukoliko do subote 10. okotobra ne budu okončani radovi koji se trenutno izvode u forlandu Kolubare, na mestu gde je prethodnih godina organizovan Festival duvan čvaraka, manifestacija će biti održana u delu kod zanatskog centra na staroj autobuskoj stanici.

 

Batočanin pretpostavlja da neće biti mnogo ni oranija ni naroda, ni približno broju od prethodnih godina kada je na valjevskoj "čvarkjadi" bilo preko 10.000 posetilaca iz cele Srbije.

 

"Jednostavno želimo da na neki način obeležimo jubilarni 15. Festival duvan čvaraka. Novac ćemo obezbediti od sponzora s obzirom na to da je izostala finansijska podrška Grada, koji je za ovu manifestaciju u budžetu izdvojio oko dva miliona dinara. Neće biti nikakvog pratećeg programa, biće samo oranije, pravićemo čvarke, građani će moći da ih kupe, dakle biće slično kao i prve godine, kada je bilo 11 oranija. Vraćamo se na početak", zaključio je Slaven Batočanin.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 14 sati 16 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 14 sati 17 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 9 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara