Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
18.10.2020, 07:27

U Valjevu još 18 zaraženih koronavirusom

č: | fb:

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 17. oktobra u Valjevu je još 18 osoba zaraženo koronavirusom, dok je u Lajkovcu i Mionici po jedan novooboleo.

 

Ukupan broj inficiranih u Kolubarskom okrugu je 1755 osobe; u Valjevu 1264 u Mionici 118, u Ubu 111, u Lajkovcu 106, slede Ljig 86 i Osečina 70 osoba obolela od novog koronavirusa.

 

U Opštoj bolnici Valjevo sa potvrđenim pozitivnim rezultatom na koronavirus na lečenju je osam pacijenta iz Valjeva i jedan iz Lajkovca, u kućnoj izolaciji je 68 iz Valjeva, četvoro iz Lajkovca i troje iz Mionice.  Od početka epidemije izlečeno je 1615 pacijenata iz Kolubarkog okruga, u Valjevu su preminule 32 osobe, dok je u Kolubarskom okrugu preminule 56 osoba.

  

Od početka oktobra do danas ukupno je 71 osoba bila pozitivna na kovid-19.

 

Kako se navodi u izveštaju Zavoda za javno zdravlje, među zaraženima je lice loje je boravilo u Crnoj Gori, troje zaposlenih u jednom trgovinskom objektu i jedan porodični kontakt. Posle testiranja ostalih zaposlenih, na zahtev poslodavca, otkriveno je još troje pozitivnih, od kojih je jedno lice asimptomatski nosilac virusa, a dvoje je ranije imalo tegobe, ali nisu testirani.

 

"Nagli rast broja obolelih u drugoj nedelji okobra je u vezi sa klasterom obolelih sa privatne proslave, gde je bilo oko 60 gostiju, organizovane u objektu pod sanitarnim nadzorom u okolini Valjeva. Do sada je infekcija dokazana kod više lica koji su bili učesnici ili njihovih kontakata 10 osoba iz Valjeva, jedna iz Mionice i pet članova porodica bliskih rođaka iz Lajkovca. Bolest je registrovana kod članova više porodica, nepoznatog izvora. U dve porodice članovi obolelih su lica zaposlena u zdravstvu", piše u izveštaju Zavoda za javno zdravlje.

 

Dalje se navodi da su virusom korona zaražena tri člana jedne porodice koje je boravila u inostranstvu, četiri člana druge porodice su zaražena kontaktom sa dokazanim izvorom infekcije - rođak iz Beograda, dok je oboljevanje pet članova jedne porodice iz Valjeva u vezi sa boravkom u jednom restoranu.

 

U prvom talasu u periodu mart - maj je obolelo 199 osoba. Posle pauze od tri nedelje od sredine juna do kraja avgusta je ponovo registrovan porast broja obolelih sa vrhom u toku jula. U septembru dolazi do pada broja obolelih u odnosu na prethodna dva meseca. Infekcija je dokazana kod 20 lica.

 

Zbog preteće epidemiološke situacije od kovid-19 oboljenja, u Valjevu je od 7. jula vanredna situacija i sprovode se mere Kriznog štaba, Vlade RS i Štaba za vanredne situacije Valjeva.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 34 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 35 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara