Apoteka Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Apoteka Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
27.10.2020, 07:46

Grad traži rešenje da sačuva Apoteku, dragoceno iskustvo Novog Sada

č: | fb:

Gradsko veće je donelo zaključke o načinu izmirenja neizmiremih obaveza Apoteka "Valjevo" i o prethodnim aktivnostima za analizu modela za rešavanje statusa te zdravstvene ustanove, kao i Rešenje o obrazovanju Radne grupe za analizu modela za rešavanje statusa Apoteke "Valjevo".

 

Trenutna dugovanja Apoteka "Valjevo" iznose 107,2 miliona dinara, bez obračunatih kamata, taksi i naknada. Dug prema dobavljačima iznosi oko 85,4 miliona dinara, dok su obaveze prema zaposlenima blizu 21,8 miliona dinara.

 

Kako je navedeno, ukupna dugovanja Apoteke ne sadrže ukupan iznos kamata na osnovni dug, naknada, sudskih i drugih troškova s obzirom na to da se iznos ovog rashoda obračunava na svaki dan kašnjenja do konačnog izvršenja obaveze i druge troškove koji mogu nastati nakon izmirenja osnovnog duga Apoteke, za koje se sredstva planiraju u budžetu Grada Valjeva, u skladu sa zakonom.

 

U Zaključku o načinu izmirenja neizmiremih obaveza Apoteka, koji je usvojilo Gradsko veće na jučerašnjoj sednici, preciziran je način i dinamika izmirenja dugovanja; sredstva za izmirenje biće obezbeđena u budžetu Valjeva u ovoj i sledećoj godini, a sva dugovanja biće isplaćena najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

 

U Zaključku o prethodnim aktivnostima za analizu modela za rešavanje statusa Apoteka "Valjevo" navedene su i aktivnosti koje je prethodno gradsko rukovodstvo preduzimalo u ovoj godini. Sudeći po navedenim aktivnostima, jasno je da nije blagovremeno reagovano. 

 

Grad Valjevo je, kao osnivač zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo", trebalo da još pre tri, pa i četiri, godine kada je krenulo po zlu državnim apotekama u Srbiji, pa i valjevskoj, ponudi u zakup ili koncesiju.

 

Takođe, Grad je bio obavezan da, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove i utvrdi da li je nastupila prezaduženost, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja. Takođe, Grad je bio dužan da u budžetu obezbedi sredstva za izvršavanje obaveza prema poveriocima koje su preuzete i koje nisu plaćene do dana stupanja na snagu zakona, i da započne sa plaćanjem obaveza u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a ukoliko se plaćanje vrši u više mesečnih rata, da plaćanje prema poveriocima u celini izvrši najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

 

"Grad Valjevo nije sproveo postupak kontrole nad radom i poslovanjem Apoteke na dan 15.04.2019. godine zhodno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, već je preduzeo naknadne korektivne aktivnosti u vezi sa kontrolom nad radom i poslovaljem apoteke na dan 15.9.2020. godine", stoji u Zaključku o prethodnim aktivnostima za analizu modela za rešavanje statusa Apoteka "Valjevo".

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

Na jučerašnjoj sednici Gradsko veće donelo je Rešenje o obrazovanju Radne grupe za analizu modela za rešavanje statusa Apoteka "Valjevo". To je druga Radna grupa koja je formirana sa istim zadatkom. 

 

Podsećamo, Skupština grada je na sednici 21. februara 2020. godine donela Odluku o načinu i modelima rešavanja statusa Zdravstvene ustanove Apoteke "Valjevo". Prema toj Odluci utvrđena su dva modela rešavanja situacije u kojoj se nalazi Apoteka "Valjevo”, i to putem javno-privatnog partnerstva, sa ili bez elemenata koncesije, i izdavanjem u zakup objekata Apoteke isključivo za obavljanje delatnosti trgovine farmaceutskim proizvodima na malo u apotekama sa obavezom preuzimanja zaposlenih i ostalih obaveza u skladu sa zakonom. U Odluci je utvrđeno da će Gradsko veće grada Valjeva formirati Radnu grupu za analizu modela za rešavanje statusa zdravstvene ustanove Apoteke "Valjevo".

 

Sada je formirana nova Radna grupa, čiji je rukovodilac pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović. On kaže da Radna grupa mora do kraja godine da predloži najpovoljniji model - izdavanje u zakup ili koncesija. "Oba rešenja doneće novac, ako izdamo u zakup ili u koncesiju na recimo deset godina, novčana ponuda može biti od 30 do 50 miliona dinara, uz preuzimanje radnika", navodi Milutinović.

 

U Radnoj grupi je još devet članova, a među njima i "pomoć" pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

 

Pretpostavljamo da je član Radne gupe pomoćnik gradonačelnika Novog Sada kako bi preneo znanja i iskustva vojvođanskog grada koji je pre skoro dve godine rešio problem državnih apoteka u Novom Sadu uvođenjem privatnog partnera i, kako je tada saopšteno, bilo je to prvo rešenje te vrste u Srbiji.

 

Naime, Lanac apoteka BENU, nemačke kompanije "Feniks", postalo je koncesionar Apoteke Novi Sad. Prema ugovoru njenim objektima upravljaće u narednih 15 godina, a imaće obavezu i da preuzme najmanje 46 njenih zaposlenih.

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 34 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...