Gosti na mostu za Veselinoviće (foto: Đorđe Đoković)
Gosti na mostu za Veselinoviće (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2020, 12:29

Završena rekonstrukcija korita Kolubare, Obnice i Jablanice

č: | fb:

U okviru projekta "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava", na području Srbije, koji je sa 19 miliona evra finansirala Evropska unija i Austrija preko svoje Razvojne agencije sa 500.000 evra, rekonstruisana su korita Kolubare, Obnice i Jablanice u ukupnoj dužini 6,3 kilometra.

 

Povodom završetka tih radova, ukupne vrednosti 4,4 miliona evra, u Valjevu su boravili Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijen Fajk, direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. 

Gosti u Valjevu

Gosti u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović je rekao da je Valjevo danas grad u kome je život mnogo bezbedniji u odnosu na maj 2014. godine, kada je koritom Kolubare teklo "more" i, kako reče, "svi dobro pamtimo šta nam je ostalo nakog toga".

Goran Puzović

Goran Puzović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsetio je da je prvi zadatak Vlade Srbije bio da svi oštećeni objekti koji su stradali u poplavama budu sanirani i da stepen bezbednosti bude vraćen na nivo koji je bio pre 2014. godine.

 

- Vlada Republike Srbije je prepoznala interes, odvojila je sredstva, i ušli smo u sanaciju zahvaljujući i našim prijateljima iz celog sveta. Uspeli smo da u prethodnih šest godina rekonstruišemo sve te objekte i izgradimo nove. Da li smo u Valjevu posao završili, nismo. Ono što predstoji jeste da korito uvek bude ovakvo, da sve na vreme bude sanirano, da radimo na razvoju nečeg drugog i da sa građanima Valjeva spustimo korito reke Kolubare, kako bi živeli lepše - rekao je Goran Puzović.

Sem Fabrici

Sem Fabrici (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici je ukazao na to da u junu ove godine kada je došlo do obilnih padavina, čak većih nego pre šest godina, u Valjevu nije bilo poplava upravo zahvaljujući rekonstrukciji korita tri reke.

 

- Ovo je nešto što je urađeno zajedničikim naporima. Ono što je takođe bitno, to je podizanje svesti u Srbiji da su poplave uvek moguće i mene jako raduje da smo u junu ove godine videli da ovaj sistem funkcioniše, time je on na neki način testiran, uspeo je da održi bezbednost svih građana – rekao je Sem Fabrici.

Adrijen Fajks

Adrijen Fajks (Foto: Đorđe Đoković)

 

Republika Austrija je pored Evropske unije jedan od donatora preko Austrijske razvojne agencije. Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijen Fajks je rekao da su nas poplave od pre šest godina naučile da moramo da budemo spremni na najgoru stranu koja priroda može da nam pokaže.

 

- Valjevo je bio jedan od najteže pogođenih gradova, a Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, zajendo sa vama, je tu da se suočimo sa svim tim izazovima koji se pojavljuju i nije potrebno samo zaštiti nego i sprečiti. Jako mi je drago da je i pored situacije koje ste imali u junu ovaj sistem izdržao i da je učino Valjevo jednim sigurnim gradom - rekao je Adrijen Fajks.

Marko Blagojević

Marko Blagojević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, preko koje su realizovani brojni projekti širom Srbije, naglasio je da dugujemo veliku zahvalnost EU na bespovratnim sredstvima koja su odobrena za obnovu nakon poplava 2014. godine, a u pitanju je 170 miliona evra. Dodao je da Evropskoj uniji dugujemo veliku zahvalnost i na flekibilnosti i efikasnosti, jer upravo su to dve ključne pomoći koju je Srbija od EU primila nakon poplava iz 2014. godine.

 

- Te poplave su za nas bile poziv za buđenje. Taj poziv za buđenje proizveo je promenjen pristup upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda, ne samo kod poplava u Valjevu. Ovde poplave možda jesu bile najveći rizik, ali nisu jedine. Iako poplave nisu pogodile 2020. godine kao neke druge opštine, u Valjevu je nivo bio viši nego 2014. godine i nije bilo štete, zato što je to tako urađeno, tako da danas Valjevo jeste bezbednije. Mi sada treba da do kraja godine završimo započete projekte, da počnemo sa radovima i na novoj ili već postojećoj infrastukturi. Svakog dana moramo da radimo, tako da svakoga dana budemo sve bezbedniji - poručio je Marko Blagojević.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

U nezapamćenim poplavama pre šest godina Kolubara, Obnica i jalanica su nanele ogromnu štetu Valjevu i okolini, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković uz podsećanje da su zajedničkim snagama i novcem Vlade Srbije, Evropske unije, Vlade Japana i Austrije, preko njihove razvojne agencije, rekonstruisana korita tri reke i sanirane štete.

 

- Posle šest godina smo svedoci da ne samo da su sanirane štete, nego je i Valjevo zaštećenije od nekih eventualno budućih velikih bujičnih poplava i voda. U ime građana Valjeva, želim da se zahvalim građanima EU, Japana i Austrije, i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati na projektima koji služe da razvijaju naša društva i države, a da se nećemo boriti protiv prirodnih nepogoda i posledica koje one izazivaju - rekao je Lazar Gojković.

Zasadili drveće u parku

Zasadili drveće u parku (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gosti, koji su juče boravili u Valjevu i obeležili završetak radova, su zajendo sa gradskim rukovodstvom obišli lokaciju kod "Veselinovića" mosta na Obnici, a potom su u parku prekoputa Centra za kulturu zasadili drveće.

 

"Ovo drveće je simbol prijateljstva i saradnje, i podsetnik da je pošumljavanje izuzetno važno u vremenu klimatskih promena koje sve češće dovode do prirodnih katastrofa", poručeno je.

 

Šta je sve urađeno u Valjevu

 

Na deonici reke Kolubare između stočne pijace i kaskade kod "Austroterma" izgrađeno je ukupno 2,2 kilometra novih nasipa.

 

Rekonstruisani su nasipi, kamena obloga i korito Kolubare na više lokacija na potezu od "Austroterma" do "belog mosta" u ukupnoj dužini od 2 kilometra.

Korito Kolubare

Korito Kolubare (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na deonici reke Kolubare kod stadiona "Park Pećina" rekonstruisano je i kamenom obloženo u poplavama oštećeno korito u dužini od 450 metara.

 

Očišćeno je 260 metara korita reka Kolubara na lokaciji kod "Valjevske pivare i oko 1,25 kilometara korita reke Jablanica od mesta na kojem spajanjem Obnice i Jablanice nastaje Kolubara uzvodno.

Korito Obnice

Korito Obnice (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izgrađeno je ukupno 1,2 kilometra odbrambenih armirano-betonskih zidova na reci Obnica na potezu od Kazneno popravnog zavoda Valjevo do ispod mosta za Veselinoviće.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara