Obdanište (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
Obdanište (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
12.11.2020, 07:04

Roditelji su u pravu, neće morati da plaćaju uslugu za decu koja nisu išla u vrtić

č: | fb:

Roditelji dece koja nisu išla u vrtić zbog epidemiološke situacije neće morati da plaćaju uslugu, a svima koji su već platili za septembar taj iznos će biti obračunat kao pretplata za period kada dete bude koristilo usluge Predškolske ustanove "Milica Nožica", navodi se u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti koja je dostavljena Kolubarskim.rs.

 

Informacija je odgovor i roditeljima koji su se javili našoj redakciji sa pitanjem zbog čega moraju da plaćaju punu cenu boravka, iako njihova deca nisu išla u vrtić zbog epidemiološke situacije, a u Pravilniku o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanova, piše da se u slučaju vanredne situacije ili elementarne nepogode za dane odsustva deteta, usluga ne naplaćuje, a u Valjevu je od 7. jula na snazi vanredna situacija.

 

Ovo pitanje smo prošle nedelje postavili rukovodiocu Odeljenja za društvene delatnosti Zori Bojičić, a u ponedeljak i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću. Umesto njihovog odgovora, juče smo nakon sastanka koji je, kako nam je rečeno, održan upravo na "tu temu", dobili nepotpisanu informaciju Odeljenja za društvene delatnosti.

 

U toj informaciji, Odeljenje za društvene delatnosti objašnjava razloge zbog kojih je osnivač - Grad dozvolio Predškolskoj ustanovi da roditeljima naplaćuje uslugu, i pored toga što njihovi mališani nisu išli u vrtić, kao i zbog čega je ta odluka promenjena. 

 

Piše da je Predškolska ustanova u septembru obavestila Gradsku upravu da je sa početkom nove radne godine obuhvat dece u kapacitetu od 70 posto od broja upisane i da su sada u prilici da izađu u susret svim roditeljima koji žele da njihova deca pohađaju vrtić, odnosno da je omogućen boravak sve upisane dece, koja to žele.

 

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u septembru i dozvoljenog obuhvata dece od 70 posto, kao i na činjenicu da je od marta do septembra smanjen prihod po osnovu plaćanja roditeljske cene boravka dece u Predškolskoj ustanovi oko 25.000.000 dinara, koji će morati biti nadoknađen iz drugih prihoda budžeta Valjeva, Grad je smatrao da se u septembru mesecu može naplaćivati puna cena bez obzira na to da li su deca išla u vrtić.  

 

Međutim odluka je promenjena, kako piše u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti, zbog toga što je u oktobru došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i jer je povećan broj dece koja se nalaze u izolaciji.

 

Otuda je Grad je obavestio Ustanovu da će samo roditelji čije je dete boravilo u vrtiću plaćati uslugu, dok roditelju čije dete nije dolazilo u ustanovu neće plaćati boravak. 

 

"Sa rukovodstvom Predškolske ustanove je dogovoreno da se već naplaćeni iznos roditeljske cene za septembar mesec za decu koja nisu boravila u vrtiću obračuna kao pretplata koja će se uračunati za period kada dete bude koristilo usluge Predškolske ustanove", piše u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti koja je dostavljena Kolubarskim.rs. 

 

Ovom odlukom je potvrđeno da su roditelji bili u pravu kada su pitali zbog čega treba da plaćaju kada njihovi mališani nisu boravili u vrtiću, naročito što je Pravilnikom regulisano da se usluga ne naplaćuje u vreme vanredne situacije, a u Valjevu je još uvek na snazi vanredna situacija.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 52 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 53 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara