Obdanište (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
Obdanište (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
12.11.2020, 07:04

Roditelji su u pravu, neće morati da plaćaju uslugu za decu koja nisu išla u vrtić

č: | fb:

Roditelji dece koja nisu išla u vrtić zbog epidemiološke situacije neće morati da plaćaju uslugu, a svima koji su već platili za septembar taj iznos će biti obračunat kao pretplata za period kada dete bude koristilo usluge Predškolske ustanove "Milica Nožica", navodi se u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti koja je dostavljena Kolubarskim.rs.

 

Informacija je odgovor i roditeljima koji su se javili našoj redakciji sa pitanjem zbog čega moraju da plaćaju punu cenu boravka, iako njihova deca nisu išla u vrtić zbog epidemiološke situacije, a u Pravilniku o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanova, piše da se u slučaju vanredne situacije ili elementarne nepogode za dane odsustva deteta, usluga ne naplaćuje, a u Valjevu je od 7. jula na snazi vanredna situacija.

 

Ovo pitanje smo prošle nedelje postavili rukovodiocu Odeljenja za društvene delatnosti Zori Bojičić, a u ponedeljak i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću. Umesto njihovog odgovora, juče smo nakon sastanka koji je, kako nam je rečeno, održan upravo na "tu temu", dobili nepotpisanu informaciju Odeljenja za društvene delatnosti.

 

U toj informaciji, Odeljenje za društvene delatnosti objašnjava razloge zbog kojih je osnivač - Grad dozvolio Predškolskoj ustanovi da roditeljima naplaćuje uslugu, i pored toga što njihovi mališani nisu išli u vrtić, kao i zbog čega je ta odluka promenjena. 

 

Piše da je Predškolska ustanova u septembru obavestila Gradsku upravu da je sa početkom nove radne godine obuhvat dece u kapacitetu od 70 posto od broja upisane i da su sada u prilici da izađu u susret svim roditeljima koji žele da njihova deca pohađaju vrtić, odnosno da je omogućen boravak sve upisane dece, koja to žele.

 

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u septembru i dozvoljenog obuhvata dece od 70 posto, kao i na činjenicu da je od marta do septembra smanjen prihod po osnovu plaćanja roditeljske cene boravka dece u Predškolskoj ustanovi oko 25.000.000 dinara, koji će morati biti nadoknađen iz drugih prihoda budžeta Valjeva, Grad je smatrao da se u septembru mesecu može naplaćivati puna cena bez obzira na to da li su deca išla u vrtić.  

 

Međutim odluka je promenjena, kako piše u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti, zbog toga što je u oktobru došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i jer je povećan broj dece koja se nalaze u izolaciji.

 

Otuda je Grad je obavestio Ustanovu da će samo roditelji čije je dete boravilo u vrtiću plaćati uslugu, dok roditelju čije dete nije dolazilo u ustanovu neće plaćati boravak. 

 

"Sa rukovodstvom Predškolske ustanove je dogovoreno da se već naplaćeni iznos roditeljske cene za septembar mesec za decu koja nisu boravila u vrtiću obračuna kao pretplata koja će se uračunati za period kada dete bude koristilo usluge Predškolske ustanove", piše u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti koja je dostavljena Kolubarskim.rs. 

 

Ovom odlukom je potvrđeno da su roditelji bili u pravu kada su pitali zbog čega treba da plaćaju kada njihovi mališani nisu boravili u vrtiću, naročito što je Pravilnikom regulisano da se usluga ne naplaćuje u vreme vanredne situacije, a u Valjevu je još uvek na snazi vanredna situacija.

Aktuelno

Gradsko veće (arhiva) (foto: )
Na današnjoj sednici Pre 10 sati 43 minuta

Gradsko veće o prvom rebalansu i zaduživanju Grada

Članovi Gradskog veća će na današnjoj sednici razmatrati predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o javnom zaduživanju Grada. Na dnevnom redu 30 tačaka.

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 48 minuta

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

"Sramno je to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta...

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 10 sati 44 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...