Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
19.11.2020, 07:03

U Viši sud stigla i četvrta verzija optužnice protiv Vujić Subotića i ostalih

č: | fb:

Više javno tužilaštvo u Valjevu dostavilo je Višem sudu u Valjevu novu dopunjenu ili četvrtu verziju optužnice protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave, i još devet osoba, saznaju Kolubarske.rs.

 

Nakon dopune istrage, koja je trajala skoro godinu dana, četvrta verzija optužnice na oko 80 kucanih strana sadrži sve ono što je Krivično vanpretresno veće Višeg suda, kojim predsedava predsednica Višeg suda Biljana Savić, naložilo odlukom o dopuni istrage, navodi naš izvor.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs u četvrtoj verziji optužnice detaljnije su opisani događaji koji terete okrivljene, sve je dodatno potkrepljeno dokazima i rezultatima dopunskih veštačenja. U toku je i finansijska istraga radi utvrđivanja ostvarene imovinske koristi i eventualnog oduzimanja imovine okrivljenima proistekle iz izvršenja krivičnog dela.

 

Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Pored Aleksandra Vujića Subotića bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo optužnicom su obuhvaćeni radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više firmi iz Valjeva, Šapca i Novog Sada.

 

Više javno tužilaštvo je početkom juna 2018. godine ili skoro godinu dana nakon hapšenja podiglo optužnicu protiv bivšeg načelnika Gradske uprave i još devet osoba kojima se na teret stavlja primanje i davanje mita, zloupotrebe u vezi s javnim nabavkama i službenog položaja. Tokom obimne i komplikovane istrage saslušano je 46 svedoka, veštačeno više od 50 računara, lap-topova i USB uređaja, kao i obimna dokumentacija. 

 

Prvu optužnicu, koja je imala 53 stranice i koja je pisana skoro tri meseca, Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu vratilo je "ekspresno" Višem javnom tužilaštvu na dopunu.

 

Odluka o dopuni istrage doneta je 17. jula 2018. godine prilikom ispitivanja navedene optužnice Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, a nakon izvršenog uvida u spise predmeta i pisane odgovore na optužnicu koje su podneli branioci okrivljenih.

 

Tada je, prema saznanjima Kolubarskih.rs, Veće od Tužilaštva, između ostalog, tražilo da dostavi dokumentaciju za koju smatra da nedostaje u optužnici, a radi se, kako je naveo naš zvor o "dokumentima koja su fizički uništena".

 

Novu dopunjenu optužnicu protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave, i još devet osoba, Više javno tužilaštvo u Valjevu je Višem sudu dostavilo sredinom februara 2019. godine. 

 

Nakon drugog vraćanja krajem aprila prošle godine, kada je pored ostalog, traženo i saslušanje još dva svedoka, novoj dopuni optužnice posvećeno je nekoliko meseci rada Višeg javnog tužilaštva, te je krajem oktobra prošle godine po treći put poslata u Krivično vanpretresno veće Višeg suda.

 

Usledilo je i treće vraćanje, a u trećoj naredbi o dopuni istrage se, pored ostalog, traži da u dispozitivu optužnice bude jasno opisana radnja izvršenja krivičnih dela posebno za svakog od okrivljenih, sve shodno prikupljenim i predloženim dokazima.

 

Krajem oktobra ove godine, nakon dopune istrage koja je trajala oko godinu dana, Višem sudu u Valjevu predata je četvrta verzija optužnice. Na potezu je Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Valjevu, kojim predsedava predsednica Višeg suda Biljana Savić. Da li će ovaj predmet "ući u sud" ili će optužnica biti vraćena po četvrti put...?

 

Ovaj valjevski slučaj je sasvim suprotan onome o čemu se poslednjih nekoliko dana govori u srpskoj javnosti, a to je da tužilaštavo ne radi dovoljno, ali ni dobro naročito u slučajevima koji se odnose na korupciju.

 

Podsećamo, predmet protiv Vujića Subotića i ostalih je poslednji koji radi Više javno tužilaštvo u Valjevu, a da se odnosi na moguću korupciju, jer je od 1. marta 2018. godine za sva krivična dela korupcije nadležno Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 2 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...