Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2020, 14:51

Život sa ukusom čađi

č: | fb:

Valjevo je danas, sudeći po količini dima i čađi, prekomerno zagađen grad. Teško ili, kako građani rekoše, preteško se diše, a mnogi zbog velikog aerozagađenja danas imaju i glavobolju.  

 

Kakav vazduh udišu građani Valjeva i koliko smo zagađeni od početka decembra, nema podataka i pored toga što je Grad u obavezi da građane svakodnevo obaveštava o dnevnim prekoračenjima štetnih materija.

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Poslednji podaci, o dnevnim prekoračenjima koncentracije merenih parametara vazduha, objavljeni su na sajtu Grada 27. novembra. Prema tim podacima na svih šest mernih mesta u Valjevu koncentracija čađi bila je iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti. Takođe je i koncentracija PM-10 čestica bila iznad granične vrednosti.

 

U četvrtak 26. novembra na pojedinim mernim mestima koncentracija čađi je iznosila preko 90 mikrograma po kubnom metru, dok je maksimalna dozvoljena vrednost do 50. Istog dana koncentracija PM-10 čestica bila je 158 mikrograma po kubnom metru, dok je granična vrednost do 50.

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

Kvalietet vazduha u gradu na Kolubari meri Institut Vatrogas iz Novog Sada, koji je za 2.520.000 dinara na javnoj nabavci dobio posao merenja zagađenja vazduha u Valjevu. Za razliku od Zavoda za javno zdralje Valjevo, koji je 18 godina merio koncentracije štetnih materija u vazduhu, a od pre tri godine i PM-10 čestice, i o tome svakodnevno obaveštavao građane i gradsku vlast, novosadska firma ne obaveštava građane. Kako nam je rečeno, njihova obaveza prema ugovoru je da podatke dostavlja Gradskoj upravi, a na koji način će ona informisati svoje građane, "to nije naša stvar".

 

Međutim, i pored obaveze da gradsko rukovodstvo svakodnevno informiše o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha, novosadski Institut to ne čini.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da je pozvao Institut Vatrogas iz Novog Sa i da je insistirao da podatke dostavjaju svakodnevno, kako je navedeno u ugovoru, što je i njihva obaveza.

 

U ugovoru je precizirano da "nakon obavljenih merenja Gradu Valjevu potrebno je dostaviti mesečni izveštaj o ispitivanju sa mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata. Izveštaj se dostavlja mesečno u elektronskoj i analognoj formi kao i informacija na dnevnom nivou o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha".

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Gojković za Kolubarske.rs kaže da je obaveza gradskog rukovodstva da što pre počne sa rešavanjem problema aerozagađenja. Dodaje da su već preduzeti neki koraci, obavljeni su razgovori u nadležnim ministarstvima, pre svega u Ministarstvu zaštite životne sredine, a bilo je reči i o rešenju načina grejanja valjevskog najvećeg kolektiva "Krušik", kao i o smanjenju broja individualnih ložišta.  

 

Gradonačelnik nije želeo da govori o detaljima razgovora i načinima za rešenje problema aerozagađenja u Valjevu, rekavši da će javnost biti upoznata kada bude doneta prva mera i kada budu precizirana rešenja uz pomoć nadležnih ministarstava.

Aktuelno

Mountain Music Fest  (MMF) (foto: Đorđe Đoković)
Sedmo izdanje Pre 16 sati 35 minuta

Mountain Music Fest ovog vikenda na Divčibarama

Sedmo izdanje Mountain Music Festa (MMF) biće održano ovog vikenda, od 12. do 14. avgusta na Divčibarama. Nastupiće 20 izvođača domaće i regionalne muzičke scene. Program za posetioce različitih...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 10.08.2022

"Bilo kakva da je, moja je!"

Šta znači biti "za svoju zemlju" odnosno "svoj narod", što je zahtev za koji se obično smatra nečim o čemu nema spora? (Pa ni razmišljanja). Za zemlju geografski ili demografski, za teritoriju ili...  · 1 komentar