Registracija Prijava preko FB
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2020, 11:04

Profesor dr Goran Mašanović gost Tribine "Valjevski gimnazijalci"

č: | fb:

Valjevska gimnazija ove godine obeležava 150 godina svog postojanja i uspešnog rada. U nemogućnosti da se, zbog zdravstveno-bezbednosnih uslova, susreti učenika, profesora i prijatelja Valjevske gimnazije sa svojim najznačajnijim učenicima organizuju uživo, Izvršni odbor jubileja je odlučio da organizuje seriju online tribina pod radnim nazivom "Valjevski gimnazijalci".

 

Cilj ovih tribina je da se javnosti predstave najznačajniji živi valjevski gimnazijalci - ličnosti iz sveta nauke, umetnosti, kulturnog i javnog života u Srbiji i svetu.

 

Zoom tribine "Valjevski gimnazijalci" organizuju se svakog četvrtka u 19 časova. Gost 13. Tribine "Valjevski gimnazijalci", večeras od 19 časova, biće profesor dr Goran Mašanović, Univerzitet Sauthempton (Engleska). Razgovor vodi profesor Jugoslav Kandić.

 

Goran Mašanović je bio učenik Valjevske Gimnazije od 1984. do 1988. Osvajao je najviše nagrade na takmičenjima iz fizike i matematike. Diplomirao je 1995. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao student generacije, a završio magistarski rad 1998. na istom fakultetu na temu fiber optičkih senzora magnetnog polja.

 

Od 2000. godine živi u Engleskoj gde je 2005. doktorirao na Univerzitetu Sari (University of Surrey) iz oblasti silicijumske fotonike, a 2009. magistrirao na istom univerzitetu na temu unapređenja nastave korišćenjem novih tehnologija. Od 2012. godine je redovni profesor na Univerzitetu u Sauthemptonu (University of Southampton) u najprestižnijem britanskom i jednom od najboljih svetskih instituta za optiku (Optoelectronics Research Centre - ORC) gde vodi grupu za silicijumsku fotoniku srednje infracrvene oblasti. Njegova grupa radi na realizaciji integrisanih optičkih kola za data centre, samovozeće automobile i senzore za medicinu i kontrolu kvaliteta vode. Projekti koje prof. Mašanović vodi finansiraju industrija, Ministarstvo za nauku i Akademija nauka.

 

Takođe je gostujući profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Autor je preko 400 naučnih radova i dobitnik više nagrada za istraživanje i držanje nastave. Goran je član nekoliko srpskih udruženja u Velikoj Britaniji koja rade na promociji srpske kulture, umetnosti, jezika i istorije.

 

Tribina će biti realizovane korišćenjem interaktivne Zoom platforme (zoom.us). 

Linkovi za praćenje tribine

zoom (meeting): https://us02web.zoom.us/j/81313809103

youtube (livestream):  https://youtu.be/yWsYVkQGAEk

 

Odbor za obeležavanje jubileja pozvao je sve zainteresovane da se pridruže razgovoru u četvrtak 17.12.2020. u 19 časova.

 

Aktuelno

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 3 sati 54 minuta

U Valjevu novozaraženih 240

U Valjevu je 240, u Kolubarskom okrugu 443 novozaraženih. Od 18. do 24. januara registrovan je 141 novooboleo od koronavirusa mlađe populacije. Na teritoriji Kolubarskog okruga testirano je 855, u...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 1 minuta

Vozio sa 2,44 promila alkohola u krvi

Policija na Ubu sinoć je isključila iz saobraćaja tridesetjednogodišnjeg vozača "juga" koji je vozio sa 2,44 promila alkohola u organizmu. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 30 dana,...

Ivica Dačić  (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 12 minuta

Boj se Danajaca, i kad darove donose...

U našem pregrejanom političkom životu, baš zato što je takav, stalno "ispod radara" ostaje SPS! A ne bi trebalo iz niza razloga. Kod nas u Valjevu makar što je u njemu krupan Đoka, baš naš Đoka...  · 6 komentara