Vazduh u Valjevu opasan (foto: DjordjeDjokovic)
Vazduh u Valjevu opasan (foto: DjordjeDjokovic)
24.12.2020, 20:22

Vazduh u Valjevu "opasan po zdravlje"

č: | fb:

Valjevo je danas bio najzagađeniji grad u Srbiji, a sudeći po podacima i Agencije za zaštitu životne sredine i AirVizual, vazduh u Valjevu je bio zagađen kao nikada do sada!

 

Prema AirVizual, vazduh u Valjevu je danas bio "opasan po zdravlje". U 17 časova indeks kvaliteta vazduha, na skali od 0 do 500, bio je 415 ili opasan. Indeks kvaliteta vazduha baziran je na merenju čestica prašine PM2.5, azot dioksida, sumpor dioksida i emisije ugljen monoksida.

 

Kako je objavljeno na sajtu AirVizual, u Valjevu je u 17 časova izmeren visok nivo suspendovanih PM2.5 čestica čak 371 mikrograma po metru kubnom.

 

Prema podacima, koji su objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, u 19 časova koncentracija PM2.5 čestica u Valjevu je iznosila 329 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM10 čestica iznosila 349 mikrograma po metru kubnom.

 

Da bi se vazduh smatrao čistim, koncentracija PM10 čestica ne može da bude veća od 50 mikrograma po metru kubnom, dok maksimalna dozvoljena koncentracija PM2.5 čestica je do 30 mikrograma po metru kubnom.

 

PM10 jeste prašina manja od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Uz PM-10 uvek idu i PM 2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metele.

 

U Ustavu Republike Srbije, član 74, piše: Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.

Aktuelno

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 50 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 59 minuta

Možda i jesmo "narod najstariji", a da li smo "odrasli"?

Ne mora biti štetno ali korisno nije, ne obraćati pažnju na mišljenje nauke. Pogotovu ako se bavi društvom, i do nekog mišljenja je došla konstatujući mišljenje značajnih ljudi ili (i) značajnog...