Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
30.12.2020, 07:53

VALJEVSKI BUDŽET U RALJAMA KONRADA I KORONE

č: | fb:

O tekućem budžetu – kofa je bušna, majstore moj

 

Ovogodišnji budžet iznedrili su Odluka o budžetu i dva rebalansa. Prvo smo dobili "naduvani" Konrad budžet (3,395 mlrd dinara) o čijoj budućnosti i izvršenju sam pisao na ovom portalu pred prošlu Novu godinu (1). Zatim smo prvim rebalansom (februar) dobili "ekstra naduvani – debela Berta" Konrad budžet (3,633 mlrd dinara).

 

Bilo je to vreme kada su nam govorili da imamo "najbolji budžet u Srbiji" čije punjenje je iznad svih očekivanja. Pojedini tadašnji, a i sadašnji, odbornici uveravali su nas da je usvojeni budžet stručan, dobro planiran i REALAN. Drugi odbornici iz tadašnjeg sastava, samo su podizanjem ruku potvrdili takve ocene. Na lokalnim izborima potvrdilo se moje verovanje da većina naših sugrađana glasa za ono što bi voleli da bude (ili da se desi), a ne za ono što vide svojim očima. Nažalost, i pored više puta izneverenih očekivanja, iskustvo "kasne pameti" nikako da se primi u našem gradu.

 

Prošli su izbori! Nova postava istog tabora, polako je počinjala da preuzima "zadužene", od Beograda i svojih nadzornika, fotelje. Otrežnjenje za nove političke aktere i, vrlo stidljivo, za građane dolazi sa Izveštajem o izvršenju budžeta za prvih 6 meseci, koje za sredstva iz budžeta iznosi samo 33,3 posto.

 

Primljeni "vruć krompir" nova garnitura lokalnih vlastodržaca – izuzetnih stručnjaka, kako nam ih predstavi premijerka – drugim rebalansom (septembar) delimično ispumpa Konradov budžet ali nam i dalje osta, ovog puta, "naduvan" Korona budžet (3,298 mlrd dinara). Pojedini odbornici, koji su ostali iz starog sastava, istim žarom kao i kod prvog rebalansa budžeta, uveravali su nas da je ovaj, novopredloženi – stručan, dobro planiran i REALAN. Iako, značajno manji za 335 miliona dinara. Odbornici sadašnjeg sastava (većina odbornika iz Konradove garniture) postupili su isto, kao i prethodnog puta, tako što su dizanjem ruku to samo potvrdili. Od njih se ništa drugo nije tražilo, niti očekivalo.

 

Šokantan Izveštaj o izvršenju budžeta za 9 meseci dao je efekat na kreatore lokalnog budžeta, kao tuširanje ledenom vodom. Šturi podaci o izvršenju sredstava iz budžeta, dati samo kroz nekoliko redova kratkog izveštaja sa 4. sednice Skupštine Grada, bili su poražavajući i iznosili su samo 57,4 posto. Vrag je odneo šalu, a zvona na uzbunu odavno su zvonila. Od vode u ušima novi lokalni rukovodioci ih nisu čuli. Sve posledice ranijih grešaka nastojali su da "pokriju" koronom i opštom epidemiološkom situacijom.

 

Da bi sprečili stručnu javnost i zainteresovane građane da ozbiljnije analiziraju podatke iz pomenutog Izveštaja (i postavljaju neugodna pitanja), lokalni vlastodršci odlučili su da nam ga uskrate, tako što ga nisu objavili na zvaničnoj internet stranici Grada ni posle skoro mesec dana od usvajanja. Bruku i sramotu treba skriti. Ponovila se situacija u kojoj se oni lažno predstavljaju, deklarišući se u javnosti za transparentan rad uprave, a praktično radeći sve da javnosti uskrate važne i korisne informacije.

 

Posmatrajući šta nam je sve tekuća budžetska godina donela ne mogu a da se ne prisetim svojevremenog hita sastava "Sedmorica mladih" – "Kofa je bušna, majstore moj". Za kratko vreme, Valjevo je prešlo put od "najboljeg budžeta" u Srbiji do "kofa je bušna, majstore moj“. Kofa se slabo puni, ali se zato brzo prazni – alanfordovski rečeno. Prazna je. Za "premošćavanje", na kraju ove godine, u pomoć je morala da priskoči Vlada sa injekcijom od 80 miliona dinara nenamenskih sredstava, kako nam se pohvali onaj koji je kod donošenja budžeta i svih njegovih rebalansa, braneći ih na sednicama Skupštine grada, za svaki tvrdio da je stručan, dobro planiran i REALAN. Izvršenje sredstava iz budžeta, kako ove godine, tako i prethodnih godina (donja tabela), pokazivalo nam je suprotno. Stop bajkolažima i havalospevima!   


Ekonomski teško održiv budžet za 2021. godinu – realniji ali ne i realan

 

Dok su entuzijastični ljudi našeg grada, i pod korona okolnostima, pokazali da se mogu organizovati online "Filmski susreti" i "Valjevski jazz festival", dotle je naše lokalno rukovodstvo pobeglo od online javne rasprave o najvažnijem dokumentu Grada – budžetu, putem neke od široko korišćenih internet platformi. Nije im se svidelo da debatuju sa zainteresovanim građanima.

 

Da je moguće organizovati on line javnu raspravu o budžetu (može se videti snimak i prezentacija na www.cor.co.rs), pokazala je NVO, koja je uspela sa prvi put urađenim Građanskim vodičem kroz Nacrt budžeta i objavom poziva na ovom portalu i svom sajtu, da privuče ne mnogo građana, ali više nego što je to uspevala Gradska uprava na nekim ranijim javnim raspravama organizovanim u sali "Sivonje".

 

Ponuđenom "tankom – Tvigi" Korona budžetu (2,973 mlrd dinara) za narednu godinu, prethodile su već uobičajene boljke. Nepoštovanje građana Valjeva probijanjem svih rokova iz budžetskog kalendara, uskraćivanjem neophodnih informacija (neobjavljivanje Izveštaja o izvršenju budžeta za 9 meseci na sajtu Grada), ovog puta dopunjeni su "kusom" javnom raspravom sa koje, takođe, nije javno objavljen izveštaj.

 

Objavljeni Nacrt o budžetu bio je "odsečen" pre kraja (bez potrebnih podataka o Programu 17 – "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori", najverovatnije zbog toga što sredstva nisu opredeljena za ono na šta se ovaj program odnosi, već za nešto drugo), u mnogim delovima nestručno pripremljen, kao da su ga otaljavali obrađivači "s'koca i konopca", sa puno grešaka i suštinskim nerazumevanjem odnosa cilj – indikator – izdvojena budžetska sredstva za ostvarenje planiranog cilja, što je posebno vidljivo u rešavanju najvažnijeg gradskog problema – aerozagađenja, uz nastavak loše prakse u vezi sa kršenjem propisa, ovog puta kršenja Zakona (o planskom sistemu), koji je obavezivao gradove i opštine da od početka naredne godine imaju usvojen Plan razvoja za najmanje naredni sedmogodišnji period, kao osnove i okvira za usvojeni budžet.

 

Pokazali su da smo grad bez plana, bez jasnog cilja i da se sve radi od danas do sutra – po potrebi. Ponovo se grad Valjevo, iako je imao skoro tri godine na raspolaganju od usvajanja Zakona, obrukao kršeći propise i svoje građane stavio u nepovoljnu situaciju.

 

I dok su se na skupštinskoj sednici nadgornjavali dvojica "najisturenijih" predstavnika svojih stranaka, fudbalskim žargonom rečeno "špiceva", koji znaju o planiranju budžeta nešto malo više od "malog Perice", ali misle da znaju ako ne sve, ono bar mnogo, svako ko je objektivno analizirao usvojeni budžet morao se složiti da je on realniji nego što je to bio slučaj u poslednje četiri godine.

 

Iz njihovog prepucavanja videlo se da se borba vodi, između ostalog, i oko produžetka dosadašnje prakse da se budžet pravi da bi se korigovao, a ne da bi s sproveo. Dok je prvi pokušavao da, demonstrirajući veštinu političke manipulacije, uveri odbornike da njegova stranka poštuje i brani politiku Vlade Srbije, dok vladajuća stranka i gradonačelnik predlogom budžeta to ne rade, drugi je akcenat stavljao na to da je predložen REALAN budžet (po ko zna koji put ista priča) i da predstavlja primer odgovornog odnosa gradonačelnika, za razliku od ranijih perioda kada su budžeti (čiji li su bili u poslednjih 8 godina?) predstavljali spisak lepih želja.

 

Naravno, nijedan od njih nije bio u pravu. Prvi, jer ne shvata da je budžet jednog grada determinisan, pre svega, snagom i platežnim potencijalom njegovih poreskih obveznika, u datim okolnostima značajno ugroženi nejednakom regionalnom razvijenošću (npr. plate ispod republičkog proseka i našom nepovoljnom privrednom strukturom), povećanjima cena kako nekih usluga, tako i pojedinih lokalnih dažbina, zatim budžetskim ostvarenjima iz tekuće godine, ciljem i prioritetima lokalne javne politike, ekonomskim – socijalnim – zdravstvenim – političkim trendovima u narednoj godini, i na kraju – Vladinim projekcijama i preporukama.

 

Drugi ne shvata da kukavičko odbijanje gradonačelnika da od Konrada i ekipe traži da vrate otete pare poreskih obveznika Valjeva u, ionako otanjeni, budžet i podigne prijave zbog kršenja zakona protiv svih počinilaca ovog dela, predstavlja nastavak nezakonitog ponašanja svog prethodnika. Ako se ovome doda isto tako kukavičko odbijanje da odgovori građanima na dopise sa pitanjima koje je tim povodom dobio, na šta je zakonski obavezan, prosto se nameće pitanje o kakvom odgovornom odnosu gradonačelnika se može govoriti. Sem ako, taj drugi, tada nije mislio o gradonačelnikovom odgovornom ponašanju prema stranci, Beogradu i nadzornicima.

 

I na kraju, da li je usvojeni budžet realan? Da bi se na ovo pitanje odgovorilo, prvo se mora utvrditi na kojoj pretpostavci je zasnovan? Mišljenja sam da bi se glavna pretpostavka morala svesti na procenu da će naredna godina, većim delom, u ekonomskom, socijalnom i političkom aspektu da bude teža nego ova, a u zdravstvenom ista ili malo lakša. Ukoliko dođe do opšteg oporavka on se može, u najboljem slučaju, očekivati krajem godine. U nedostatku mnogih važnih podataka, koje lokalni vlastodršci kriju i javno ne objavljuju, smatram da je trebalo primeniti konzervativan pristup u planiranju budžeta za narednu godinu koji bi izrazito karakterisala socijalna dimenzija, sa više izdvojenih sredstava za socijalne kategorije (pozicije). Konzervativan pristup, podrazumeva, da bi na osnovu svih podataka kojim raspolažem, REALNO planiran iznos sredstava iz budžeta bio u rasponu 2,6-2,8 mlrd dinara (22-23 miliona evra) i, kao argument za takav stav, dostavljam podatke i projekcije date u donjoj tabeli.

GODINA

SREDSTVA IZ BUDŽETA

UKUPNA JAVNA SREDSTVA

PROSEČAN KURS EVRA

IZVRŠENJE SREDSTAVA IZ BUDŽETA

% IZVRŠ.

1

2

3

4

5

6

2017

3,004,000,000

3,228,671,200

121.41

2,661,865,455

88.61

2018

3,470,000,000

3,588,828,200

118.27

2,652,408,703

76.44

2019

3,375,000,000

3,481,059,180

117.86

3,056,475,551

90.56

2020

3,395,000,000

3,512,226,055

117.58

2,817,072,992

82.98

2021

2,973,000,000

 

 

 

 

 

Iznos od 2.817.072.992 dinara predstavlja procenjeno izvršenje

 

sredstava iz budžeta do kraja 2020. godine, zasnovano na  

 

primeni jednostavnog lineranog proračuna za 4. kvartal

                  

Ne znam da li će nas korona otrezniti, dozvati pameti i razumu. Koliko znam, dosad se nije desilo da je neko pozvan na odgovornost zbog lošeg planiranja ili još goreg izvršenja budžeta. Dok se ne otreznimo, aerozagađenje će nastaviti da nam uzima sve veći danak, meren ljudskim životima svih uzrasta, a talasi lokalnih ekonomskih emigranata, koji ih nose na zapad, biće sve jači i veći. Mi ćemo ostati ovde, i ako preživimo,  ćutaćemo. Dok se ne dozovemo pameti! Zdravi bili! 

 

Srećna vam Nova (budžetska) Godina


Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 9 sati 9 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 11 sati 45 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara